Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Lassú függőleges mozgásokhoz jó, de relief jellegű akárminél már problémás lehet. Oldalirányba is beleng a súly, nem az igazi. Próbáltam, nem igazán jött be.

Szalai György

Ötlet:
Talán, ha bekötnéd a libák bal lábát piros vászonszalaggal, az jó lehetne. Valamire. [#vigyor2]

Minden féle kiszolgált fénymásolóból előtermelhető pár darab elektromos fék, meg kuplung.

Olcsón vagy még olcsóbban hozzáférhető és ráapplikálhatod a golyósorsó nem hajtott végére is, vagy akár a fogasszíjat is fékezheted vele. [#integet2]

4ybj8h3c8

Mach3 le tud vezérelni egy ilyet? Ugyi a lépés előtt kell valami jel belőle ami oldja a féket, az utsó lépés után meg zárja.

Szalai György

Na de melyik az utolsó lépés és melyik az első?
Talán a mágnesféket a motorvezérlő kapcsolgatja, nem az interpolátor program. [#nemtudom]

keri

Vezérlőkön van egy ENABLE láb. Arra kell kötni a fék vezérlést. Az engedélyezést meg úgy használjuk hogy 5-10másodpercig van engedélyezve a motor, nem halmozódóan minden egyes léptetés után.

Nálam kiválóan működött így a rögzítőfék, és a motor melegedése is jelentősen kisebb.

gaben

Szia Keri,

ilyen rögzítőféket hol lehet venni a léptetőkhöz?
Szétkerestem a google-t, de nem leltem rá. Valszeg rossz helyen ill. névvel keresem.

köszi, Gábor [#wave]

4ybj8h3c8

Erről van szó. Ha a Mach nem küld korrekt ide való jelet akkor lépések tömege jöhet a fékezett motorra, vagy a lépés nélküli motor nincs lefékezve. Bármilyen lépésfigyeléses engedélyezés vagy a vezérlőből kivett jel alkalmatlan korrekt vezérlésre.

gaben

Ezt eddig máshogy olvastam (tapasztalatom nincs), és abban az volt, hogy a rögzítőfék csak abban az esetben kell ha a léptetőmotor nincs feszültség alatt. Ergo: ki van kapcsolva a CNC masina és ebben az esetben kell megakadályozni, hogy a "Z" tengely ne csorogjon le az asztalba.
Ha be van kapcsolva a gép, akkor meg a motorvezérlő tartóárama az, ami megtartja a Z tengelyt.

Jól gondolom? [#fejvakaras]

ui: Keri pedig még a motorvezérlőn is segített azzal, hogy "beprogramozta" az engedélyező lábon kiadott jelet, ami a valszeg egy relén keresztül kapcsolja a féket, megfelelő időközökben. Így a tartóáramot is jóval kisebbre vehette a szünetek között.

ANTAL GÁBOR

Nekem van egy gyári (Isel ) gépem  .Annál van fék a léptetőn  ( árammentes esetben a rugó fékezi a motort ) Amikor bekapcsolom akkor kattan egy jól hallhatót és old a fék DE belép a tartóáram  és az fogja a motort .  Lehet dolgozni . Egy bibi azért van : másnap bekapcsolva a gépet nem ott lesz ahol befejeztük a munkát  ( a fék oldás és a tartóáram kialakulás között eltelik egy kis idő ami alatt egy picit érvényesül a gravitáció )  Az is lehet hogy amikor  "szűzen " megkapja a tartóáramot akkor egy kicsit fordul a motor .  Gyakorlati jelentősége nincsen .

gaben

Szia Gábor,

közben nekem is sikerült vennem egy fékes léptetőmotort, szóval halad az ügy. [#wave]
A féket kipróbáltam és igen ugyanez a kattanó hang jelzi a fék oldását.
Amúgy is áttételezve tervezem a beépítését.

4ybj8h3c8

Jól gondolod, de nálam speciel az eggyel feletted írt ugyancsak ISEL rendszerben nem volt bekötve a fék.
Bekötve sem működött, csak felesleges súly volt az amúgy is 25 kiló fölötti Z tengelyen.

4u88hx8j6

A találkozón felhívták a figyelmemet hogy túlságosan melegednek a léptető motorok. Azt szeretném megkérdezni mi lenne az optimális beállítás?
Jelenleg : motor tápfeszültség: 46V (42V)
           motor áram erősség: Rms 2.41A
           motor bekötés: bipoláris párhuzamos

léptető motor

jani300

Ez egy négytengelyes motorvezérlő ?
Később rákeresek , érdekes .

jani300

Mondjuk oda van írva hogy 3 ...
De az adatait néztem ...[#fejvakaras]