Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

z2a2u8wf

szerintem 10-15ezer forint nem sok egy tápért.

táp

zozo

" 3x4amper meg 12 amper."

Az csak 3V mellett 4A (fázis áram, egyik tekercsen)
48V esetén majdnem arányosan csökken.

De ez gyakorlatban más, mert két tekercs is kaphat egyszerre áramot, no meg lehet, hogy még ezt is szorozni kell 1.4-el. Akkor is csak kb. 34W a maximum, amit fel bír zabálni. Ez kevesebb mint 1A áram.
A 48v/15A táp pedig 720W. Tehát több mint 20-szoros túlméretezés táp tekintetében.

szf

tápot nem veszek van egy 400/50V 550VA-os trafóm .szerintem megoldja a feladatott.csak úgy gondolom, hogy alul méretezettek a motorok de mielőtt cserélek ki akarom próbálni. (valakinek a vezérlőjével)

z2a2u8wf

egyszer szivesen kipróbálnék egy mechanikát olyan felálásban hogy a motorok 3V 4A, a vezérlők pedig dm542.
először rátennék egy 48V 10A-es tápoz. Felhúznám a maximum telljesítményre amit a motorok és a mechanika lépésvesztés nélkül folyamatosan üzemben bírnak úgy hogy mindhárom tengely egyszerre megy. Minimum 3órás G-kódot lefuttatnám. utánna beállítások megtartásával rátennék egy 24V 4A-es tápot és megint elindítanám.
Vajon lenne különbség bármiben?

szf

ezek szerint a cncdrive-től megfelel a "M545D"  is.

szf

majd,ha karácsonyra összerakom a szerkezetet kipróbálhatod.

000000000

"Minimum 3órás G-kódot lefuttatnám."

Minek ehhez minimum 3 óra meg a sok haszontalan G kód?
Spórolok Neked egy kis időt.[#circling]
A Robsy egységugrás teszt alkalmazásával a különbség 1 perc alatt kimérhető.

zozo

Állítólag biztosabb és simább a motor futása, ha a vezérlő max. feszültségén hajtod. Danibá kísérletezett vele.

Az áramfelvételről pedig még annyit.
Úgy méreteztem a gépem tápját, hogy a motor árama kétszer és szorozva 1,4-el. Ez persze szorozva a motor feszültséggel, hogy kb. teljesítményt kapjak.

Aztán 32V-on 6A áramkorlátot állítottam. 3A -t sem érte el soha, sem hold-ban sem 3 tengely egyidejű mozgása esetén.

guliver83

Pár évvel ezelőtt teszteltem pár darab léptetőmotor meghajtót.
30V-os  labortápról hajtottam 3db vezérlőt motorral.
Vezérlő 1,5A volt állítva és amikor a három db ment egyszerre akkor nem vettek fel 3A összesen.

zozo

Tibor, hogy méretezünk léptető max.áramfelvételt?
Egységugrás Kísérletekkel?
-Vagy van valami jobb az általam írt saccolásos módszertől?

z2a2u8wf

Meg tudnád akkor nézni van e különbség? Persze ha időd engedi.

000000000

"hogy méretezünk léptető max.áramfelvételt?"

Nem értem a kérdésedet.
A kétfázisú léptetőmotor adatlapján ott van, hogy mennyi lehet a max. árama.

A tápegységből felvett elméleti max. áram pedig ennek ~1.41 szerese lehet. Ez az érték viszont nem állandó, hanem a két fázistekercs eredő áramáról beszélhetünk, ami az idő függvényében egymástól 90 fokkal eltolt két szinuszos függvényből adódik ki. Ezt még kompenzálni kell a pillanatnyi fordulatszámmal, hiszen alacsony vagy álló motortengely esetén töredék lesz az áram felvétel is.

A lényeg tehát, hogy a mai korszerű kapcsoló üzemű áramgenerátoros PWM FET-es végfokkal rendelkező lépetető motor vezérlők esetében teljesen felesleges a motor áram max. értékénél folyamatosan többet tudó tápegységre beruházni.

000000000

Csináltam már sok ilyen mérést, és természetsen aztörténik, amit az elmélet mond, azaz nyilván a második esetben leromlik a léptető motor dinmamikája, de nem elsősorban a 4A miatt, hanem a csökkentett tápfesz miatt.

zozo

Természetesen a táp oldali áramra gondoltam én is, mivel arról volt szó végig.
Akkor ez így rendben, köszi.

RJancsi

Sziasztok! Az a kérdésem, hogy egy kínai DRV8825 motordriver milyen "step" jelet vár? Konkrétan úgy szeretnék egy léptecset meghajtani, hogy nem pc-vel, hanem egy önálló astabil multivibrátorral (pl. 555 IC) generálnám a léptető jeleket. A "DIR" szabadon maradna mert nincs szükség irányváltásra. Ami még érdekel, milyen kitöltési tényezők mellett működhet a dolog, mert a fordulatszámot egy potival szeretném változtatni így a kitöltési tényező sem állandó.