Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Minden bizonnyal, de majdnem biztos, hogy meg kell az áttételt is változtatnod.

Milyen motorjaid vannak pontosan és milyen DIY szervo leírást találtál?

GPeti1977

CNC Zone DIY AC Servo Drive
A letöltéshez regisztrálni kell.

A motor Sanyo Denki 30W 100V 6000rpm, még azt nem tudom hogy hány pólusú, meg mekkora az enkóder felbontása, 2 fázisú szimetrikus jelet ad, meg egy másik érpáron minden fordulatra egy impulzust. a pontos típust majd leírom most nincs nálam hátha kiderül abból valami paraméter még.

0cphxg8ns

Tiszteletem!

Lenne egy fura kérdésem és biztos vagyok benne, hogy az itteni tapasztalt rókák azonnal tudnak valami okosat mondani rá. :)

Mért van az, hogy egy régi NEMA17-es motor. 4V 1.1A, vagy másik testvére 24V 0.3A árammal megy, míg a mai (modern) darabok 1.5A alatt meg se nyekkennek?

pl: Astrosyn 23LM-C003-03

Mert ugye az olcsó vezérlők 1.5A alatt hűtőborda nélkül is mennek, akár 40++V feszültséggel, ezért örülök, hogy léteznek ilyen nagy feszültségű/kis áramú motorok, csak nem értem, hogy ha ma szeretnék (modern, nem régi) venni egy ilyet, akkor nem találok nagyon. (rosszul keresem?)

A kérdésem igazából arra vonatkozik, hogy miért az áramfelvétele nő a "modern" motoroknak, és mért nem a feszkó? Mi a titok nyitja?  
(ugye így új vezérlőt kéne vennem (a mostani bmp 8825 helyett).

A kérdés gyermeteg jellege miatt kérném kellő türelemmel kezelni a válaszokat is. :P
Köszönöm előre is az építő hozzászólásokat! [#worship]

Üdv: Sokimm

Csuhás

Nagyobb feszültségű motor az vékonyabb huzalból nagyobb menetszámú tekercselést jelent ami nagyobb induktivitású. A nagyobb induktivitás viszont növeli az elektromos időállandót. Azaz a léptetés idejére hiába kapcsolsz nagy feszültséget a motorra az áram csak lassan fut fel. Az átlagáram gyorsan csökken a léptetési freki növelésével, ez padig a mágneses tér csökkenését, és végül is a nyomaték esését okozza.

000000000

A motor feszültsége minél kisebb az áramnak annál nagyobbnak kell lenni hogy a teljesítménye ugyanakkora legyen.
Vegyük a példádat. 24 volt 0.3Amper az 7.2 Watt és a 4 volt 1,5 Amper az 6 Watt
De a 4 voltos motor a például 24 volt betáplálású vezérlővel sem fog felvenni 1.5 Ampert mert az áram olyan gyorsan alakul ki a tekercseben hogy a PWM szinte csak tűimpulzusokat tud küldeni.
Eleve 24 volton a 1.5 Amper 36 Watt, az a  kis motor ekkora teljesítmény bevitelre lángolna pillanatokon belül. (ezért is röhögök mikor több 1000Wattos tápokat tesznek a léptető motorokhoz)
Csak egy példa : 17HS5415P1-X6 típusú motor és egy leadshine vezérlő 24 volt betáplálással álló helyzetben 0.1Ampert fogyaszt.
Ugyanez a motor és vezérlő percenkénti 500-as fordulaton 0,35-0.4 Amper vesz fel.
Ez azért van mert a motor áramfelépülése a kisebb indukciójú tekercsben gyors és a vezérlő figyeli az áramot amit a PWM-el szabályoz.
A PWM átlag feszültség és áram pedig nem fogja meghaladni a a motor összteljesítményét.
És mint tudjuk energiát sem előállítani sem elpusztítani nem lehet, max átalakítani !
Így a tápegységből sem vehet fel 36 wattot az a szerencsétlen pár wattos motor.
De a lényeg nem ez !
Azért használnak is feszültségű motorokat mert az áram sokkal gyorsabban épül fel a kis indukciójú tekercsekben így nagyobb fordulatszámon lehet pörgetni.
Hátránya: azonos teljesítményhez nagyobb áram kell.

A 24 voltos motorkádat meg simán olajozd le és mehet át a szomszédba, hogy szopjanak vele Ők tovább [#nevetes1]
Mert az például 24 voltos vezérlővel pár 100-asfordulatnál úgy el fogja dobni a nyomatékát amivel semmit nem fog tudni mozgatni.
És a pár 100-as fordulat is erős jóindulattal megelőlegezve.
És még lehetne beszélni itt a DC choper tartományról és egyéb dolgokról, de most szerintem ennyi bőven elég előemésztésre.

keri

Röviden. A kisebb feszültségű motorok, gyorsabban pörögnek és magasabb fordulaton adják le a nyomatékukat, vagyis nagyobb teljesítményre képesek jobb hatásfok mellet.

0cphxg8ns

Köszönöm mindenkinek a szuper válaszokat! Irtó klassz az itteni segítőkészség, és szaktudás keveréke!  [#worship]

Már csak egy fura kérdésem lenne:
Egy DRV8825 meghajtónak (1.5A 45V) melyik a maximum (nem szeretnék hűtőbordát rá) motor, amit elbír?

(ilyen meghajtóm van itthon egy marék, ezért is szeretnék maximalizálni a lehetőségeimhez képest)

Persze tudom, itt tennétek fel a kérdést: Mit fog hajtani?
Jelenleg csak diódás lézerrel (3.5W) szeretnék nyákot égetni (akril), és 3mm-es rétegelt lemezt szeretnék vágni, de ha a jövőben lenne keret egy maró motorra, akkor akár alu marással is bepróbálkoznék.

És mit mozgatna a motor?
3mm-es menetemelkedésű mángorolt trapézorsót, amin egy durván 5kg-os alu lap (1x36x40cm) van, (ez az Y tengely). Ez a munkaterület alapja. A munkadarabok súlya elenyésző az Y tengelyen lévő alu laphoz képest... :)

Nem tudom igazán mennyire kellene erős (gyors?) motor ide.
(még soha nem volt összeszerelve, használva a gép, most vagyok a motorválasztás előtt... :P)
(a többi tengely (X, Z) nem mozgatna ekkora súlyt, max 2kg-ot, tehát ami az Y-hoz jó, az jó lenne mindenhova. :P

Bármilyen tanácsot elfogadok tőletek! :)

3z4pi4rei

Sziasztok!

Akkor ide áthelyezve, kiegészítve...

A kisebbik motorom, Nema 17 típusa a csatolt képen.
Amit leírásban találtam (persze az utsó 3 szám nem stimmel) uni-polar esetén 0,58 és 0,46 A.
A TB6560 V-type 3 tengelyes (képen látható) leírása szerint a vezérlő csúcsárama 3,5 A. A DIP kapcsolókat variálva max 25%-ig lehet levinni, tehát 0,875 A. Azaz többet kap a kelleténél, nem?

Az áramlecsengéssel kapcsolatban a leírás ugyan azt írja, hogy nem érdemes hobbi szinten állítgatni, hagyjuk 0,0 állásban, mert akár tönkre is mehet a vezérlő. De én valakitől azt hallottam, hogy mégis állított rajta és sokkal halkabbak lettek a motorok! Ezt próbálta már valaki más is? A két pöcök milyen állásánál lett jó?

Belenagyítva a DIP kapcsolók állása is látható, változtassak valamin?

kaqkk007

Ja és ekkora meghajtókkal léptecsekkel az alu marást talán nem is kéne erőltetni, lézerre jó lesz (és még 3d nyominak)

keri

Nem igazán értelek.
Nem harap a hűtőborda [#hehe]

Érdemes rátenni és akkor többet bír.
Kínaiak adnak hozzá alapból.

24-32V-nál többet ne adj a DRV-nek szerintem.
24V-ról nekem ennyit tud.

XY tengelyen a szíjas mozgatással 40mm az elmozdulás egy motor fordulatra.
Z tengelyen 8mm-es menetemelkedésű 4bekezdéses 8mm vastag orsó van bronz anyával. Szépen mozgatja, de erőt nem tud kifejteni.
2kg-ot nem hiszem hogy megemelne.
Annak is örülök hogy a súrlódást képes legyőzni és nem szorul meg :)
Ahol nem kell súlyt emelgetnie, ott mindegy mekkora tömeget mozgatsz, legfeljebb a gyorsulása lesz borzasztó alacsony.

Lézerre én egy hasonló könnyed szerkezetet javasolnék inkább. Marást nem erőltetném. A kisebb orsó menetemelkedéssel nem lesz erősebb, csak lassabb, mert a súrlódás amit le kell győzni. Golyós orsóval jó lenne, de az meg drága. Olcsóbb egy erősebb motort és vezérlőt venni.
Másik nyomtatómban 2mm-es menetemelkedésű orsó van 2.5A-es Nema17-es motorral. Oké kicsit erősebb mint a videón lévő, de nem alkalmas marásra.

keri

No igen. Hűtőborda nélkül kb. ennyit bír.
Hűtőbordával elbír nagyobb motorral is.

kaqkk007

Hát  azért 1,5A a vége azt hűtőbordával sem lépném át ...
de ott a tb6560 az már akár egy 3A os 3 Nm es motorral is megbírkózik és az sem egy ökör ára ...

2dbfy8y

Motorod 6 vezetékes?
Én azt az egyet tudom, miután szétszedtem a 6 vezetékest, ésátkötöttem úgy, hogy 4 vezetékesre vezttem ki, vagyis szétszedtem 8 veztékesne, úgy lett az igazi. Ereje sokkal jobb lett, és nem is melegedett utána annyira. Mondjuk én msd, és leandshine vezérlőt használtam, szerintem a tb-sek sehol nincsenek hozzá. Még a hangjuk is más, sokkal szebben jár vele a motor. Az áramlecsengéssel szerintem sok mindent nem fogsz elérni.

3z4pi4rei

Igen, emlékeim szerint 6 vezetékes mind a két motor.
Ahhoz szét kéne bombázni az egész gépet, amit nem szeretnék. Ezért támadt az az ötletem, hogy valami selfmade elektronika közbeiktatásával kiküszöbölhető lenne a dolog. Szerintem nem a mechanikában keresendő hiba okozza a cakkos kontúrokat, így a túlhajtott motor okozta rezgésre tippeltem. A lecsengés csak úgy eszembe jutott ezzel kapcsolatban. Ha csendesebb lehet tőle a motor, akkor gondoltam érdemes lehet kipróbálni, csak azt nem tudom melyik állásba kapcsoljam.