Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

pbalazs

Én ezt az adatlapot néztem, és azt mondja a 7.6 pontban, hogy max. 250KHz a freki, és min. 1.9us a magas- és alacsony szintek ideje.

RJancsi

Köszi! Eszerint simán meghajtható egy 555 IC-re épülő áramkörrel. Az talán nem is tud ilyen rövid impulzust kiadni.

ANTAL GÁBOR

Mindíg kézzel (  lecsavart potiállással) fogsz indulni majd felpörgeted a motort?   Vagy egy adott potiállás jelét kapcsolod rá a motorra ?
 Ha az utóbbi akkor érhetnek meglepetések ( a rámpa hiánya miatt )  Én a cmos pll áramkörből csináltam olyan step generátort (  a belső VCO felhasználásával )  ami rámpásan indul és hasonlóan rámpásan áll meg  
( geofizikai karottázs csörlőnél használják )

zozo

Esetleg ez?

NE55 pulse generator

-4 frekihatár
-potis freki állítás
-kitöltési tényező állítás (finomhangolás?)

RJancsi

Teljesen eretnek gondolatom támadt, új megközelítésű 3D nyomtatót akarok építeni a meglévő CNC gravírozóm minimális átalakításával. Az eretnekség az, hogy nem hagyományos filament olvasztásos műanyagot szeretnék használni, hanem pépes anyagot (pl. tortadíszítő vajkrémet stb.) amit egy kis perisztaltikus pumpával (ez már meg van)  továbbítanék a fúvókához. A szivattyú vezérlését a Planet CNCUSB MK1 vezérlőm spindle vagy a flood jelével kapcsolnám. Egyszerűbbnek tűnik egy külső fordulatszám (térfogatáram) szabályzás, mint az MK1-ből kihozni a jelet. Különösen, hogy a kísérletezés szakaszában jobb ötletnek tűnik "kézzel" beavatkozni a "nyomtatásba" mint szoftveresen állítgatni.

RJancsi

Köszi! Jópofa áramkör, de lehet, hogy bonyolultabb mint ami nekem kéne.

kaqkk007

Ha kínai klónod van akkor az tudja a fordulatszabályzást van rajta 0-10V  kimenet ..

RJancsi

Nekem eredeti Planet van. Ebben az esetben nem előny.

ANTAL GÁBOR

Azzal nem lesz semmi gond,a perisztaltika nem igényel nagy fordulatot . Rámpa nélkül is menni fog , elég az 555

Rabb Ferenc

Csak egy naív kérdés: kipróbáltad már, hogy ez a pumpa fel tudja szívni a közel sem homogén állagú, viszonylag sűrű masszát?

RJancsi

Igen. Próbaként levettem róla a léptetőmotort és a szivattyút egy akkus csavarozógéppel hajtottam. A nem túl kemény vajat, margarint simán vitte. Elrendezés kérdése, hogy nem kelljen felszívnia a trutyit, lehet a tartály a pumpa felett is. Az iparban ilyen pumpákat használnak kenőcsök, zsírok, de akár lekvárok továbbítására, adagolására is.

RJancsi

Ja, annyi változtatást eszközöltem, hogy az eredeti szűk keresztmetszetű műanyag csatlakozók helyett simán áthúztam egy 6x0.5 mm-es szilikon csövet a pumpán. A "tartály" egy 200 ml-es szérum fecskendő volt, amivel az indításnál rá tudtam venni a trutyit, hogy légbubik nélkül menjen el a szivattyúig.

Rabb Ferenc

Köszönöm, megnyugtattál [#worship][#law]

Karácsony Sándor

Jó ötlet cnc-re.
Szeretem nézegetni a "nem vas marós "cnc -s megoldásokat is.
Hobby szinten a cnc-ben a mechanikai stabilitás és pontosság drága. De díszítő alkalmazásoknál nem mindig ez a legfontosabb követelmény, ha eredmény, és az esztétikai élmény nem romlik.pl.
torta díszítő cnc

Karácsony Sándor