Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Egy ismerősöm szenved egy lépetőmotoros kameramozgatóval ami bizonyos esetekben rezonál  ( és az a felvett képnél zavaró ): Rákerestem a rezonanciára és pont itt a fórumos dolgok között találtam néhány bejegyzést ( Talán Kéri Laci írta ). Ki tudja pár szóval pontosan megfogalmazni a pontos okot  mert akkor az ellene való védekezés is meg lesz . A motor drivere egyedi és ott lehetőség lenne a mikrolépés elektronikus ( nem a szokásos jumperes ) gyors  megváltoztatásának és ehhez kapcsolódóan a stepfreki átállításának .  Gondolom ha egy adott mechanika mellett az ember fel tudná venni a kritikus rezonancia helyeket akkor pl a jelzett módon azokat ki is lehetne hagyni. ( ha a Trabantomnak ki akart esni az üvege anno az alapjáraton akkor rátapostam a gázra )

Motoros

A régi nyomtatókban lévő léptetőknél volt az a bizonyos gumibakos felfüggesztés. Biztos a rezonanciák miatt...az nem elegendő.
A Trabanton a rezgést 4 brutál bimiláb csökkentette a motor alatt. prés lába alá is hatásos volt betenni.

Szalai György

A kétfázisú léptetőmotor, alacsony tengelyterheléssel, csak nagyon szűk léptetési frekvencia sávon képes kis amplitúdójú rezonanciakeltéssel üzemelni.
Az alacsony sebességű régióban működésmódjából eredően ugrál és az ugrások között is oszcillál, a kis tehetetlenségű tengelyterhelés meg ezt nem képes fékezni.

A rezonancia csökkentés mechanikus módja hagyományosan a forgótömeg növelése egy lendkerékkel és a motor vibrációcsillapító gumigallérra szerelése.
Újabban az elektronikus varázslatok.

ANTAL GÁBOR

köszönöm mindkettőtöknek de várom még a konstruktív hozzászólásokat

vjanos

Esetleg lassító áttétel beépítése?
Nálam a 3d nyomtatónál segített, dinamikosabb is lett és a hangja is jobb (rezonancia)

Motoros

Volt egyszer dolgom a Klaviótol vásárolt metalkék szinű vezérlővel, na az olyanná tette a kétfázisú léptetőt mintha szervó lenne, csendesen simán suhant, megvan valahol a tipusa is

Szalai György

Mivel a mechanikai rendszer rezonancia frekvenciáit többek között a szerkezet geometriája határozza meg, ami pedig a mozgásút alatt folyamatosan változik, ezért az alap rezonancia frekvencia is változó lesz az út során.
A motor rezgése sem egyetlen frekvencia, hanem egymással interferáló, önmagukban is változó frekvenciájú rezgések széles spektruma.
A változó motorfrekvencia által gerjesztett változó tulajdonságú mechanika éppen aktuális önfrekvenciája kölcsönhat egymással.
Sok mindent kéne kihagynod a frekvenciasávból, hogy sehol ne rezegjen.
Rögzíthetsz rá egy kétfilléres gyorsulás érzékelő SMD IC-t és felveheted szkóppal a kimeneti jeleit.
Vagy figyelheted közvetlenül spektrum analizátorral.
Ha a lengésamplitúdók nem is lesznek hitelesek, de a rezgésfrekvenciák beszélnek majd.
Megmondják, hogy mit kéne kihagynod, de lehet, hogy az egészet, mert bármilyen frekvencián gerjeszted, valamelyik útszakaszon mindég berezonál a rendszer.
Akkor mégiscsak az marad majd, hogy rezgéscsillapítottan szereled a motort, gallért és gumikuplungot teszel rá.
A mechanikai rendszer meghatározó darabjait pedig alkalmas kompozit anyagból készíted, ahol az alkotók rezonancia frekvenciája úgy tér el, hogy nem engedik egymást berezegni.
Ez a tudomány, amit meg kell fizetni.

vjanos

Tudja-e valaki, hogy az alábbi három léptecs vezérlő csak feliratában különbözik, vagy a belsőleg is?
- Wantai DQ542MA
- Longs Motor DM542A
- Leadshine DM542

Ránézésre, paramétereire ugyanaz...
A Leadshine manual említ egy bizonyos autotuning lehetőséget az SW4 kapcsoló gyors ide-oda billentésével.  
Ez vajon a többivel is megy, próbálta valaki?

ANTAL GÁBOR

Gyuri köszönöm a kimerítő állásfoglalást . A konklúzió : elöször  érdemes a rezgésdiagnosztikai vizsgálatokat elvégezni

keri

Tagadok mindent [#hehe]

Értem én hogy magadnak csinálni érdekes kihívás, de szerintem olcsóbb megvenni egy http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__973__172__FPV_Aerial_Video_Telemetry-Camera_Gimbals.html" TARGET=_fnew>ilyen kamera gimbalt, vagy legalább a hozzá való motort, és vezérlést, mivel ezek hihetetlen jól ki vannak már találva és a kínaiak gyártják így olcsó.
Giroszkópos stabilizáció ezeknél már alap, és rezgést sem termel a motor.
Lényegében AC szervó motorok, amik közvetlenül áttétel nélkül mozgatják a kamerát ezért hihetetlen gyors is tud lenni.
Igaz analóg szervó kör lévén programozott csillag követésre lehet nem a legjobb, de ezek a motorok tuti nem rezonálnak.

De hogy a kérdésre is válaszoljak.
Léptető motornál ha az aktuális fordulathoz és a terheléshez tartozó optimális áramot megtalálod, akkor az is teljesen simán tud futni, mivel a rezonanciát az okozza, hogy minden lépésnél felgyorsít és megtorpan a motor, kisebb áramnál egyenletesen fog forogni, de így a lépésvesztést kockáztatja az ember, tehát eléggé a határon kell egyensúlyozni ha nincs mozgás visszacsatolás.
Elméletben egy elég okos vezérlő képes lehet erre, de az igazi megoldás mindenképpen a valódi szervókör alkalmazása.

keri

Szerintem egyformák.
Nekem a Longs Motoros vezérlőm van. Annál is van ilyen autotuning.
Nem tudom mit csinál ez pontosan. Szerintem a motor indukciójához igazítja az időzítéseket, ezzel csökkentve a tranzienseket, és javítva a hatékonyságot.
Szóval nem olyan autotuning mint az MSDD vezérlőknél a mozgás optimalizálás.
Ennek ellenére én elégedett vagyok vele. Alap, de elég jó léptető vezérlő szerintem.

keri

https://www.youtube.com/watch?v=26_ZHtXQRbE" TARGET=_fnew>Itt van egy ilyen gimbal teszt.
Szerintem elég meggyőző.

vjanos

Kösz, tehát a semminél talán több :)
Nemrég vettem ilyent, de még nem volt alkalmam kipróbálni ezt a metódust...

Egyébként ezeknél mennyire illik menet kötben kapcsolgatni az áram és microstep beállító kapcsolókat?

keri

Soha nem próbáltam, de szerintem semmi gondot nem okozna, mivel ha jól értelmeztem a panelt, szoftverből kezeli.

Szerintem érdemes ráállítani a motorra.

keri

Ja várj, bekapcsolt állapotban már kapcsolgattam én is, motor forgás közben még nem.