Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

5yfyyj67

Ez a műhely egy kincses bánya, szerintem minden van :)74HC14N-et szerintem az előbb láttam....és igen van...egy zacskóval

s7manbs8

Azt kéne még tudni, hogy a STep jeled, alapesetben milyen állapotban van az 5V hoz képest mit mutat ?  A lézer attól nem száll el hogy a motort mozgatjuk, hacsak bele nem vered az asztalba, de arra vigyázni kell, úgy nézni, hogy ne pont az asztal felett legyen egy tized mm-re.

Másik, hogy ez a mozgás vezérlő ez tápot hogy kap honnan, mert ha nem független tápról megy a DRV-hez képest, lehet más bekötést kell alkalmazni, de lehet jó úgy is, ha közös a tápja a DRV 5V, GND, végül simán egy fázist is lehet fordítani egy HC14 IC-vel pl. lehet annyi is elég neki, hogy menjen, csak párat mérni kéne lehet sima voltmérővel.

5yfyyj67

Alapestben, a rajzon szereplő +5Vhoz képest 0V, a testhez képest 4,9
Arra gondoltam, hogy visszafelé ne menjen semmi olyan jel a lézer vezérlő felé ami kárt okozhat. Egyébként asztalon az egész, csak egy motor van rajta.
A mozgásvezérlő kap 24V-ot.
A DRV az 5 voltot a mozgás vezérlő +5 voltjáról kapja.ez lehet rossz?
Adjak neki teljesen külön 5 V tápot?

s7manbs8

Az az 5V lehet csak a jelnek való, bár lehet arról is mehet.

Ha a step jel alapból magas szinten van, azt meg kell fordítani fázisban és lehet menni is fog, a Step és DIR kimeneteket a DRV Step-DIR-re kell kötni, a Step jelet meg megfordítani egy 74HC14-gyel úgy menni kéne neki.

s7manbs8

A motor vezérlő behalása esetén rossz esetben akár mehet a vezérlőbe is vissza valami nagyobb fesz, ha nincs optó köztük. Ennek némi esélye van azért.

5yfyyj67

Kipróbáltam.
DRV külön tápról. dir a dir-rel pul a 74hcbe és onnan a stepbe és ugyanaz a helyzet. bizonyos részeknél elindul a motor de nem frankón épp megy meg cincog. :(

s7manbs8

Nem túl gyorsan gyorsítod és azért nem megy, vagy kicsi a motor áramod ?

s7manbs8

Most a motor még nem mozgat semmit vagy hogy próbálod ? Ez a motor nem túl nagy mondjuk, magában persze mennie kéne.

s7manbs8

A vezérlőnél az X tengely paraméterek be vannak állítva ? Ott a Max Acc értékét vedd kicsire meg a max Speedet is, úgy nézd meg elsőnek.

5yfyyj67

Holnap kipróbálom, mára elég volt. Bár amit ráengedtem rajz azon lassúra volt véve minden.
Remélem nem a vezérlő rossz.
Nincs hatvan környékén valakinek egy "rendes" motor vezérlő kipróbálás céljából?

5yfyyj67

Semmit, van egy komplett 40W-os lézervágóm, ahhoz vettem egy új controllert, és volt egy tartalék motorom, azon próbálom életre kelteni.

000000000

Sziasztok, érdeklődnék hogy nema34-es 12Nm léptetőmotorokhoz milyen köré épülő elektronikai egységeket(Vezérlőkártya,leválasztókártya,táp,stb..) ajánlotok amikkel stabilan működne egy cncmarógép.Vannak ugye ilyen egybe szettek, esetleg mire figyeljek, miket kerüljek?.Köszönöm a választ előre is.    

svager

Szia!
Szerintem a gyorsabban kapnál választ a kérdésedre,ha felvázolnád mire szeretnéd használni,mekkora munkaterűletű gépet szeretnél stb...
A 12Nm-es motor még nem garancia a "stabil" működésre és lehet,hogy fölöslegesen nagy  [#wave]

000000000

Köszönöm a segítséget,
a szerkezet meg tervezés alatt van,de olyan x tengelyen 500mm,y-tengelyen 450mm és z-tengelyen 400mm-t tudjon mozogni,minimum 25/5 golyósorsókkal.Az acél(c45) megmunkálás se legyen gond.nagyobb cam progikat is stabilan vigye.Előre is köszönöm szépen a válaszokat:)

svager

Szerintem ez már nem a topik témája,de néhány gondolat a géppel kapcsolatban.
A 400mm Z tengelyen kicsit durva,ehhez már komoly  vas kell ami tetemes súly. Ehhez vagy fékes motor kell,vagy mechanikai úton kell megakadályozni,hogy a nagy súlytól amikor a motor nincs áram alatt,lassan(vagy gyorsan)az asztalba ütközzön.
Ez az információ még nagyon kevés,hogy konkrét választ lehessen adni,(mert nem tudható mekkora sebességet szeretnél elérni a géppel)de a 12Nm-es motor és a 5mm menetemelkedésű orsó nem jó párosítás.Egy ekkora léptetőmotort max 500 al pörgethetsz mert magasabb fordulaton szinte semmi nyomatékuk nem marad,így könnyen kiszámolhatod a géped max sebességét ami igen csekély.