Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Motoros

Sziasztok!
Van egy pár léptetőmotorom, régi öreg bontott, kb legalább 10- 15 évesek. Azt tapasztalom hogy kis fordulaton is rendkivűl gyengék. Persze lehet hogy ezek csak ezt tudják, de szerintem inkább az idő múlásával lemágneseződtek.
Hogy lehetne ezeket felmágnesezni, vagy valami próbapadon bemérni hogy jók e valamire még?
Az volna az igazi ha a saját tekercsükkel fel lehetne gerjeszteni , de gondolom ez nem fog menni ehhez ez kevés--mármint a térerő ami létrejöhet így.

000000000

Szia Géza!
Én ezt nem tudom, szerintem nincs még pontos díjszabásuk. Magyar, tehát logikus, hogy forint lesz. Nekem azt mondták (illetve egy fórumtársunk írta), hogy olcsók akarnak maradni!

Szóval minden rendben a holland motorjaiddal?
Az JÓ! Én is várom már nagyon, kiváncsi vagyok arra a 6,4 Nm-re. Bitang erő! [#finom] Majd beszámolok a tapasztalatokról.

000000000

Semmi baj a holland mocikkal. Ne felejtsd a bitang erő (6,4 Nm) csak bipoláris módban állna a rendel- kezésedre. Unipoláris (pl. PROFI1) vezérlővel ennek a "kajaknak" csupán a 70%-át kapod majd!

000000000

Még az is megtart egy dinnyét 10 cm-s erőkaron [#finom]

000000000

A dinnyék emelgetéséhez még motor sem kell. Csinálsz deszkából egy libikókát. Rálépsz és a dinnye már a magasban is van.

mfrfj8vv3

Sziasztok !  

Éppen szerelgetem össze a KIT gépemet, és közben felmerült bennem egy kérdés.  
A menetes orsók a motorral átellenes végeiken teflon perselyekben vannak megvezetve. Ennek kialakítása miatt az axiális nyomó erőket is felveszi. Az ellenkező irányú (motor felé irányuló) axiális erőket viszont nincs ami felvegye, ilyen szerkezeti elem nincsen a cuccban. Vagyis a megmunkálás során a menetes hajtáson keletkező, a motor irányába ható axiális erőket a léptetőmotor csapágyazásának kell felvennie . Jó ez így ? Szabad ilyennek lennie ? Vagy jobban járok ha, alakítok bele valamit ?...Segítsetek kitalálni! Köszi .    

000000000

Szia Zoltán!
Egyáltalán nem jó a megoldás és csak igen kis axiális terhelések esetén elfogadható! A teflon összenyomható, de a két végén valószínüleg golyóscsapágyakkal ellátott léptecseket sem ajánlatos nagyobb axiális erőkkel terhelni. A legjobb megoldás az, ha a léptecs oldalán un. "supported" csapágyazást alakítsz ki minimum két golyóscsapágyból, melyeknek mind a külső mind pedig a belső gyűrűjét összehúzatod. Természetesen még sokkal jobb ha ezen az oldalon axiálisan terhelhető golyós vagy, ami mégjobb, görgős csapágyakat használsz. Nekem van egy THK katalógusom ahol számos "orsóbekötési" tachnika látható. Természetesen minden szempontból a legjobb az un "feszített" orsó amelynél mindkét oldal keményen meg van fogva. Ez azonban nem minden esetben szükséges.  Hobby célokra elég csak a léptecs oldalát megfogni és a másik oldalt un. "úszó" csapágyazással elkészíteni. A teflonos megoldás is csak akkor jó, ha az az oldal csak "úszó" megvezetésre és nem az axiális erők felvételére szolgál.

000000000

Helló!
Nem értem miért bajlódtok a hajtásal mikor ha az orsó lötyög az baj ,ha megfeszited az orsót akkor meg a motor nembirja mozgatni!No meg persze a kúpgörgős csapágy is drága.Az én meglátásom szerint egyszerűbb és könyebb megoldás ha az anyát hajtod meg, az én gépemen így van mert hasonló volt a problémám,így a robotron mocik is meghajtották 1600mm/percel a 2x1m és gépet!!
[#vigyor2][#vigyor3][#gonosz2]

mfrfj8vv3

Köszi, értem.
Akkor alakítok kicsit a cuccon. hiába az ígért gari, ha már elvben sem jó így a megoldás...    

mfrfj8vv3

Szia . Ez sem egy rossz ötlet , sőt. Azonban túl nagy átalakítást igényelne a meglévő cuccon. De sebaj, ha a következő gépemet magam építem, akkor majd eleve így gondolkozom :-)

s5f8tmfv3

Hello Maffia! Ez érdekelne. Van néhány képed róla?

000000000

Ez tényleg érdekes megoldás! Még ilyenről nem láttam infókat, szívesen vennénk néhány fotót![#taps]

000000000

Kicsit sötétvan odakint de remélem a lényeg látható!
Gondolkodtam küldjem e mert sajna a kérdéseimre nehezen kapok tőletek választ, de remélem a későbiekben ez nem így lessz!!?? ha nem értitek majd lerajzolom !akinek kel jelentkezzen!!
http://magiist.fpn.hu/Kepek/maffia%20y.jpg" border=0>
http://magiist.fpn.hu/Kepek/maffia%20x.jpg" border=0>
http://magiist.fpn.hu/Kepek/maffia%202150x1030%20cnc.jpg" border=0>
[#zavart1]

000000000

Kicsit nagy lett a kép pedig 40x40pixeles! Bocsi[#wow3]
Ez úton köszöném meg a segitséget a gép elkészitéséhez:-D.Laci és Szakály Jani mesternek![#worship][#worship]
Merkel Géza barátomnak és persze Szobrásznak a mocikért![#eplus2]Meg a sok okos kérdésért a fórumnak!!
Köszönet Mindenkinek

000000000

Hali!

A fotón 'a mérete ellenére' nem, sok minden látszódik.[#circling]

Az anya meghajtása nagyon jól hangzik.
Ha a hajtás részről tudnál 1 képet felrakni csúcs lenne!
Köszi!

(ui:40x40pix???!!!)[#vigyor2]