Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

istvan58

Valamit lehet félreértettél.
Nem a motor áramot mértem hanem a vezerlő aramfelvételét

2f428kduf

Mindnyájan tudjuk, hogy a közkézen forgó kézi műszerek az effektív értéket csak szinuszos váltóáram esetében mérnek. Egyenáram esetében ennek nincs értelme, de kell ezen lovagolni?

0s07z7g7

Kelepeisz Lajos topikjába lézer masinához (kis tömeg, nagy sebesség, nagy gyorsulás) próbáltam mechanikai számításokkal tanácsot adni. Jól látható kis tömeg nagy gyorsításához elé kis erők kellenek, a motor saját tehetetlensége szinte nehezebben gyorsítható...
Azt nem tudom hogy a step-dir vezérlő illetve a léptetőmotor induktivitása lehetővé teszi-e ezt a gyorsulást (csak a motort vizsgálva).
Mondjuk 2Nm tartó nyomatékú motor,a szán gyorsítása 1:1 áttétellel, a szán gyorsulása 30000mm/s2 (3G), a motor 0-ról 600 1/min-re 0,024sec alatt kéne gyorsulnia.
Sajnos én nem vagyok CNC közelébe a hétvégén, ha valaki kipróbálná a következő tesztet :
Az X vagy y motorjáról szedje le a bordás szíjat csak a bordás kerék maradjon (csak a motor forogjon), jelölje meg filccel a kiindulási pontot. Utána a következő G kódot futtassa mondjuk 50x
G0 x300
G0 x0

Motor vezérlő : 1600 mikró lépése állítva

Mach3 vagy UCCNC beállítások :
Steps/units : 22,15
Velocity (units/min) : 43332
Acceleration (units/s2) : induljunk 1000-el

Az Acceleration-t kellene növelni amíg a motor nem pörög fel vagy téveszt (1000,5000,10000,20000,30000,40000,innen már necces :))

Ha valaki már csinált ilyet, és nem találtam meg kérem linkelje be.

Vetesi75

Szerintem, ha feltesszük azt a kérdést is, hogy a vezérlő által felvett "egyenáram", mekkora amplitúdójú és milyen jellegű (frekvencia/jelalak) váltakozóáramú összetevőt tartalmaz, akkor igenis érdemes vele foglalkozni.

2f428kduf

Én ilyen mérésekre a régi jó mutatós "hideg" müszereket hesználom, a digitális össze-vissza jeltől megbolondul. Most restauráltam egy T34-es tank umformerét, ami 24 votból úgy 200-at csinált az adó-vevőnek, no a 200 volt egyenfeszültségét nem mutatta a digi, a zavarok miatt, a mutatós, "tömege" miatt átlagol.
Ha rendes zavarszűrő van a táp bemenetén, azért mérhatő.

s7manbs8

Csak ránézésre hogy 2 század másodperc alatt felgyorsuljon 600-ra az már eleve lehetetlennek tűnik a motor magában is.

000000000

Van a munkahelyen egy panel mrásra használt kis "CNC" gép, abban NEMA17 méretű motorok vannak, viszont a dolog érdekessége hogy a motor 5 fázisú.

Mi előnye van egy 5 fázisú motornak a két fázisúhoz képest, illetve ha van akkor miért nem terjedt el?

000000000

A vezérlő bazi drága hozzá és a 2 fázisú motorok mikrolépéses vezérlése miatt okafogyott lett az az alap felbontás.

Szalai György

„Mi előnye van egy 5 fázisú motornak a kétfázisúhoz képest”
Nem hobby cucc az biztos. Van még neki plusz három fázisa. Ettől forgás közben egyenletesebb a nyomatéka.
Míg a kétfázisú motor fél lépésben elveszíti a nyomaték 30-40%-át, addig az ötfázisú motor ezt a felbontást egészlépésből megteszi, nyomaték vesztesség nélkül.
De fél lépésben is csak a nyomaték 5%-át veszti.
Forgás közben ezek a nyomatékingadozások a kétfázisú motorban jelentős rezgést okoznak.
Az ötfázisúban ez az ingadozás jelentéktelen, a futása sima.
A kisebb lépésköz és egyenletes nyomatékleadás miatt a lépésvesztés kockázata lényegesen kisebb, a dinamika pedig nagyobb az ötfázisú motor esetében.

„ha van akkor miért nem terjedt el”
Oda teszik, ahová indokolt, máshova meg jó a kétfázisú is.
A mai motormeghajtó elektronikák, ha a kétfázisú léptetőmotorból nem, de a háromfázisúból kihozzák azt, amit a régi ötfázisúak tudtak.

keri

Komplikált, drága, akkor meg meg már szervót is lehet használni.

Nekem van egy régi ipari, de a kínai kétfázisú készletem is jobb már. Méretre, teljesítményre egyenletességre. Számomra csak annyi előnye volt hogy kilóra vettem hulladék árban.

Ha kell eladom neked :)

istvan58

000000000

A vezérlő semmivel nem lenne drágább csak nem 4 kapcsoló elem kell bele hanem 10 de ezek fillérek, egy féllépésest magam is le tudnék programozni egy mikrokontrollerbe ( az említett gépbe is ilyen vezérlő van nem drága cél IC) ami 1000lépé / fordulat lenne.

Ha már a mikrolépésnél tartunk nekem ugye van egy 3D nyomtatóm 1/16 lépésre beállítva.
Ahogy nézem a nyomtatást a sorok nem egymás fölé kerülnek hanem kisebb mint +- 0,1mm hiba van bennük de nem lépésvesztés miatt, gondolom azért mert a motor a rá ható nyomatékok miatt nem pont oda áll be ahová az áramok aránya megadná.
Tulajdonképpen a mikrolépés a lassító áttétel kiváltása miatt terjedt el?

000000000

Kellemesen csalódtam a válaszokban, a HE-n is feltettem ezt a kérdést de ottan azt írták hogy ilyen nincs is biztos jól megnéztem-e. Mivel nem hallottam még ilyenről mikor nézegettem nekem is soká esett le sok ellenállás induktivitás méréssel  hogy mi is ez és utána kerestem rá a google-n.

Nem hobbi gép de az enkóder az nincs benne, ha téveszt esetleg valami oknál fogva akkor bizony belevág a panelba.

svejk

Ma kezem ügyében volt egy MSD-90-8,2 vezérlő és egy hozzá passzoló 34SM155-059-SW.... 5,8A / 4,35V / 12Nm-es léptetőmotor.

Nosza gyorsan össze is kötöztem asztalon csak úgy üresben.

- A motor paralel bipolárisba volt kötve.
- A tápegység egy 800VA-es 65V-os névleges feszültségű toroid volt 30000 uF-al megfejelve.(eredeti helyén 4 ilyen tengelyt szolgál ki)
A gyakorlatban a tápfeszültség 79V DC volt.

- A vezérlő alaphelyzetben 5,5A-ra és 4000 step/fordulatra volt junmperelve a SW4 jumper off állában azaz pihentető árammódban.

A fenti beállításban a 79V-os DC tápfeszültségből nyugalmi helyzetben 0,18A-t vett fel a vezérlő, az SW4-et pihentetés nélküli ON állásba kapcsolva 0,48A-t.

A hajtásnak step jelet adtam, ekkor üresjáratban 300 1/min fordulatszámnál a a tápegységből az áramfelvétel 0,57A-re nőtt.

Következtek a terhelt mérések:

300 1/min fordulatszámnál lépésvesztésig leterhelve a motort a max. áramfelvétel 2A volt.
A fordulatszámot 60 1/min-re csökkentve a lépésveszésig való terhelésnél 1A.  

Kipróbáltam féllépéses (400 step/ford) üzemmódban is.
Csak egy régi noti volt kéznél de a kisebb step frekvencia miatt itt már feljebb tudtam menni a fordulatszámmal.

1000 1/min fordulatszámnál a lépésvesztésig való terhelés határán az áramfelvétel 2,3 A volt.
Ugyanebben a féllépésesben 60 1/min fordulatszámnál az előzőleg mért 1A áramfelvétel tartozott a lépésvesztéses terhelésig.

Látható, hogy az 1000 ford/perces motorfordulat és teljes leterheltség mellett is csupán ~180W ezen nem kicsi 12Nm-es hajtás teljesítményigénye a tápegységből.
(megjegyzem az 1000-es motorfordulat már a nem túl biztonságos tartománya a léptetőmotoroknak, csak különös óvatossággal illik e köré vagy netán fölé menni))

A fentiekkel bizonyítottam a #4817-ben leírtakat.
És egyben rávilágítottam a kísérletekkel is, hogy teljesen feleslegesen használják a hobbisták a közel 1 kVA-es tápokat a mai korszerű léptetőmotorvezérlőkhöz.

KBalázs

Köszi hogy szakítottál időt a kísérletre! Meg hogy meg is osztottad azt velünk. [#worship]