Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

d30xhrezp

Szia!
Akkor légy szíves küld az email címemre az adatokat ahová küldhetem.
Üdv.

ANTAL GÁBOR

Idézet Zsuffa Attila Villamos hajtások és vezérlések cikkéből :
" a mikrolépések számának növelése az egy lépéshez tartozó nyomaték drasztikus csökkenéséhez vezet "  M mikro = M *sin ( 90/n)  
 A kérdésem :   Az állítás a cikk megírásakor használatos  PWM es vezérlőkre vonatkozott és mára már megváltozott  a modern ( főleg a digitális ) vezérlők megjelenésével ?  Mi a helyzet e téren ?

B.Zoltán

Olvasd vissza 3d nyomtatás topik #9147-9162-9166 - beírásoktól. Hátha segít...

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1237373865&order=timeline&index=92&azonosito=hobbycnc#9147" TARGET=_fnew>link

keri

Teljesen korrekt állítás.
A növelt felbontású egy lépéshez tartozó nyomaték szükségszerűen csökken.

Gondold el. Adott két egymásra 90 fokos egységnyi vektor, a motor pozíciója és nyomatéka a kettő összegzéséből adódik.

A mikrolépés esetén a vektorok nem egyszerűen előjelet váltanak, hanem modulálva vannak, vagyis két pozíció között lényegesen kisebb a potenciál különbség.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért érdemes használni, mert a léptetéssel járó rezonanciák is ugyan ilyen arányban csökkennek, illetve javítja a ráállás felbontását is.

Modern digitális vezérlésnél ahol az áramot mindig optimálisan tartja, terhelés és fordulatszám függvényében, ott legfeljebb alacsonyabb fordulatokon van előnye.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a válaszokat ( és a konzultációt K.Lacival )  A linkelt topikban Svejk szemléletes okfejtése nagyon tetszett. Magam szavaival összefoglalom ( talán nem minősül "szakmai sületlenségnek ") A mikrolépéssel kétfázisú kvázi szinusz hullámmal tápláljuk a motort ami  felfogható egy sokpólusú ( pl 100) szinkronmotornak. A szinkronmotornál pedig fellép az un terhelési szög ( a szakirodalomban béta ) A terhelés hatására a forgórész pillanatnyi szöghelyzete lemarad a tápláló szinusztól .  ("nyúlósság " ) Ha túl nagy a terhelés akkor a szinkron motor kiesik a szinkronból és megáll

harima

Segítséget kérnék.

A 8 vezetékes bipoláris léptetőmotort
sorosan vagy párhuzamosan jobb bekötni?

nonopapa

Mindenhogy jó,de legjobb a zsíroskenyér:-))
Párhuzamosan kötve a tekercseket kétszer erősebb lesz,viszont dupla áramot is kajál...sorosan gyengébb de beéri kevesebb árammal.

harima

Köszönöm a segítséget.
akkor maradok a párhuzamos bekötésnél.

u6p5jr23k

Szia harima.
Engedd meh, hogy kezdőként én is hozzászóljak.
Jelenlegi "gépem" egy bútorlapos mechanika, ami a 2014-es Rádiótechnika Évkönyv alapján készült. A képek alapján a motor pont olyan... Szinte ingyen jutottam hozzá. 24 voltos unipoláris volt. Addig agyaltam, hogy sikerült átkötnöm 8 vezetékesre.  
Ezek után persze a próbálkozás jött a különböző bekötésekre. A vezérlést egy TB6600 kínai DYV268 vezérlő végzi. A párhuzamos bekötés már a beállítható legkisebb áram esetén is elképesztő eredményt hozott, legalábbis számomra. Az "orsó" 8 mm-es menetes szár. A mechanika kb. 30 kg. Már írtam egyszer, hogy igencsak meglepődtem mikor a gép letolta magát az asztalról. Bútorlapot martam át kétélű maróval 3 fogásból.  
Az egészben az az érdekes számomra, hogy a motor 50 mm x 50 mm.
Végezetül azt javaslom, hogy próbáld ki a különböző bekötések hatását a sebességre és a nyomatékra.

harima

Szia!
Kösz a tanácsot, majd kipróbálom.

e3h0cv4ph

Sziasztok.
Léptetőmotoros hajtáshoz számolok tápegység teljesítményt és egy kicsit elbizonytalanodtam.
Egy 3 tengelyes gépen van 3 db kétfázisú univerzális (8 vezetékes) léptetőmotor I=3A R=1ohm (U=40V) és M=1,4Nm -es motor.
Én úgy számoltam (cáfoljatok meg ha tévedek) ha álló helyzetben van a motor (és mondjuk nincs pihentetés bekapcsolva - tudjuk, hogy kell de a számolás kedvéért most tekintsünk el tőle), ilyenkor az 1 ohmos tekercsen 3A áram folyik 3 volt mellet, ez 9W teljesítmény. Forgás közben ennél csak kisebb lesz a felvett teljesítmény (az induktív ellenállás miatt).
Tehát 9W * 3 motor az 27W. Akkor elméletileg egy 30 W -os tápegység elég is lehetne (tudom, hogy a gyakorlatban a biztonsági tartalék miatt 1,5 .... 2 szeresére többre kell méretezni de most csak az elméleti határokat nézzük).
Ez nekem kevésnek tűnik, valamit elszámoltam volna?
Biztos volt már szó róla korábban (ha tudjátok mikor nekem az is jó).

Szalai György

Szerintem a motorvezérlőd nem három voltról fogja léptetgetni a motortekercseket, hanem vagy úgy negyvenről, rövid pulzusok sorozatával, amik között szünetek vannak.
Így lesz a csúcs és a szünet átlaga a névleges áram közelében, a pillanatnyi csúcsok meg jóval az felett, ha szerencséd van.
Szóval ki kell szolgálni vagy negyven volton háromszor három ampert, ha száz százalék egyidejűséggel számolsz.
Az úgy négyszáz watt környéke, de szerintem a kétharmada is bőven elég, az egyidejűség miatt.
De majd megmondják a tapasztaltak, hogy mi a pont elég.

s7manbs8

Ezt jól kiszámoltad. :) Az kicsit lehet sok lenne, motoronként vagy 30W-40W fogyhat kb. szerintem ilyesmi méretnél.

istvan58

a gépem épitése allat sokszor mértem a fogyasztást, monhatom hogy nagy fordulaton simán megteszi a 3-A-ert a vezérlő 62V rol....mig alacsony fordulaton csak néhány száz mA-ert.

istvan58