Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Az, az, bőven elég.

000000000

Akkor, egyértelmű a kapcsi.

000000000

Hello!
Elakadtam, van egy kezdetleges gépem, és egy olyan problémám, hogy az egyik tengelyemen egy bipoláris (4 vezetékes) léptetőmotor van,és amikor mozgatom pulzálva mozog, azaz lép néhányat, majd megáll(?) kicsit aztán így tovább, de nem kimondottan rángat. 16-od lépésben vezérlem, van egy kínai vezérlőm és mach3 programot használok. Ha valaki tudna valami javaslatot, kérem ne tartsa magába, nem találok megfelelő megoldást az interneten. Köszi!

Gyárfás Attila

Üdv
Tudna valaki esetleg ötletet,tanácsot adni?
Egy projekthez kellene egy olyan motor+vezérlés, ami pontosan 12óra alatt fordul körbe, de lehetőleg nagyon pontosan. Folyamatos forgás gondolom áttételes lehetne, vagy max. a percenkénti léptetés lenne jó. (Ami percenként lépne egyet, vagyis 60*12=720 lépés.)
Minél egyszerűbb (max.12V-os )megoldás kellene, léptető vagy DC motoros.
Előre is köszi

Rabb Ferenc

A rádió vezérlésű órák nagy mutatója pontosan ezt teszi. 12 óra alatt egy fordulat. És atomóra pontossággal.

A léptető motor vezérlő jele elektromosan "méretre szabva" vagy a tényleges mozgás mechanikusan tovább felhasználva szerintem teljesítheti az elvárt feladatot

istvan58

szerintem a kis mutatója [#nevetes1]

istvan58

amugy ezekben az órákban legtöbször szinkron motor van.

Gyárfás Attila

Igen, gondoltam egy ilyen "fali" órára, de nekem egy kb. 300mm átmérőjű tárcsát kellene forgatnia, a kismutató "résznek".
Gyakorlatilag erről lenne szó,igaz gyorsított video:
https://www.youtube.com/watch?v=d2wdHf-5fW8" TARGET=_fnew>Aspiral Clock

000000000

Ha van kedved tökölni adok neked GPS modult és antennát amiből kiszedhető atomóra pontosságú 1 ppm-es jel. (a szokásos feltétellel!:) )
Ezzel a jellel már van egy nagy pontosságú referenciád amivel érdemes foglalkozni.
Ha nem tévedek akkor ez egy nap alatt 86400 másodperc amit vagy elektronikusan osztasz le, hogy meglegyen az egy körülfordulásod, vagy a motoron mechanikusan, vagy mindkettő alkalmazva.
Leadshine vezérlőnél mikrolépést beállítva a mechanikus áttétel mérete csökkenthető lenne. (sajnos ez nem 12 voltos)  
Például 6400-as mikrolépésnél csak 1:13.5 áttétel kellene kihozni.
Így jócskán plusz nyomatékhoz is jutsz.  
Gondolom távcsőhöz lesz.  

000000000

Akkor mégsem távcső :D

VighLajos

szerintem is.
A csillagászati ekvatoriális távcsövek 24 óra alatt tesznek meg egy fordulatot, bár ez attól függ, hogy a Nap követésére, vagy csillag követésére van beállítva.
Léptetőmotor, csigakerék konstrukciók vannak. Az órajelet ki lehetne csatolni DCF-vevőből.

VighLajos

...tényleg nem távcső...

Gyárfás Attila

A belinkelt órához kellene. :)

Gyárfás Attila

Mint látható nem egy bonyolult dologról van szó, itt egyedül a 12órás "pontos átforduás" a lényeg.
+ ahogy olvasgattam, van egy + nyomógomb amivel felgyorsítva a forgást beállítható az óra.

ebalint

Ha eről van szó, akkor többet kell, hogy forogjon.

Ha más a spirál, akkor persze elég lehet 1 fordulat is 12 óra alatt.