Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A vezérlőtől is függ biztos, hogy mennyi kell neki, hogyan van hajtva, van e energia visszanyerés vagy mindent eldisszipál inkább, de nem a motor fog olyan sokat elfűteni.

istvan58

Digitális vezérlőm van....
de sajnos igen...a motor fűti el. Amikor csak kis sebességel hajtom semi gond de ha sokat hajtom max sebességel igen csak izzik....hamar eléri a 80 fokot.

istvan58

a vezérlők hidegek.

istvan58

amugy az sem éertem miért melegszik jobban a motor ha 62V rol megy mint 40 röl? Hiszen a max áram csak 3.5A, a motoron meg max 4-5 V ig megy fell a feszültség.Tulajdonképen csak a felfutás meredeksége nagyobb 62V-on. De a melegedés számottevően megnő.

e3h0cv4ph

Szia a PWM vezérlést lényegét értem (nagyobb feszültség akár 10 szerese a névlegesnek és rövid impulzusok)
De azzal nem lehet számolni, hogy 40V szor 3A szor 3 motor. Mert a 40 volt az impulzussorozatnak a csúcsértéke de a kitöltési tényezője csak mondjuk 10% ezért az effektív értéke 4V lesz, és akkor mindjárt csak 4V szor 3A szor 3 motor. Persze ezt a 10% csak behasaltam.  
Mért valaki kitöltési tényezőt egy ilyen esetben?

istvan58

Szia,

nyugodtam szamolhatsz a 40V x 3A-el, mint lenneb említettem nagy fordulaton a vezérlő felveszi a 3A -ert, mi kissebb fordulaton beéri néhány száz mA-el. Amugy a vezérlő leírásában azt javasolják hogy:

analog táp esetén számoljunk a max áram 2/3-ával,  
kapcsoló üzemü esetén peddig a max áramal.

e3h0cv4ph

Szia,

Nem vita, hogy felveszi 40V-on a 3A-t de csak impulzus jelleggel (mondjuk 10%-os kitöltési tényezővel) tehát ha átlagot számolunk (effektív érték) akkor kb. 0,3A x 40V azaz 8W motoronként (és ezt kell akkor még túlméretezni 1,5 ....2 szeresére).
Még mindíg nem értem, hogy az elméleti számolásommal mi a probléma? Elég nagy a különbség az általam számolt és általad említett érték között!
Továbbá nem értem, hogy a 2/3-os szorzó honnan jön? Ez melyik képletek a melyik konstansa?

istvan58

az ampermérő efektiv áramot mér!
igy mértem a 3 A-ert.

istvan58

Csak anyyi hogy mivel nem álandó a terhelés azért analog tápnál nem kell a maximumal számolni, de kapcsoló üzemnél azért kell a maximumal mer az áramkorlát letilt.

istvan58

ha gondolod akkor délután beköthetek egy ampermérőt az AM882 meghajtóm tápvonalába és megmérem az áramfelvételt külömböző sebeségeknél.

svejk

A léptetőmotort áramgenerátorosan illik meghajtani.
Álló helyzetben nem indukálódik ellenelekromotoros feszültség, tehát ott jó a számításod.
Ilyenkor a meghajtó mint egy step-down kapcsolózemű tápegység működik, azaz a 40 V-os tápegységból elég pár száz mA-t kivenni, hogy a motorra a 3V / 3A jusson.

De ahogy elkezded a fordulatot növelni, növekszik a generált  ellenelektromotoros feszültség, és ez mintegy kivonódik a tépfeszültségből.
Hogy tudd tartani a tekercsekbe pumpált  áramot, muszáj a tápfeszültséget növelni.
Ezért aztán meg fog nőni a tápból felvett teljesítmény.
A kínai vezérlőket méregettem, valahol az elektronika topicban le is írtam az eredményeket.
Egy ilyen 3V 3A-es motor 300-400-as fordulaton be fog szlopálni úgy 1,5-2A-t a 40 V-os tápból.

De számoljunk másképp.
Tételezzük fel, hogy igaz amit az adatlapok írnak, hogy 300-as fordulaton még leadja az 1,4 Nm-t a motorod.  
Ez azt jelenti, hogy a tengelyen leadott mechanikai teljesítmény 44 W.
Tehát ha nem lenne semmilyen veszteség akkor is bele kell raknod ezt a villamos teljesítményt a motorba 300-as fordulaton.
És ez máris több mint 1A 40V-on, erre jönnek a veszteségek.

e3h0cv4ph

Szia,
Köszönöm, már értem.
Még egy B kérdés ugyanezzel a motorral. 8 kivezetéses univerzális motorról van szó ha a tekercseket párhuzamosan kapcsolom (ha jól tudom ez a javasolt) akkor az így kötött tekercsekre adhatom az adatlap szerinti 3A kétszeresét azaz 6A-t is? (ha jól tudom a 3A egy tekercsre van megadva)
Vagy a melegedés miatt ezt nem lehet duplázni? Itt mi a gyakorlat? És gondolom akkor a tápot is ennek megfelelően duplázni?

svejk

Valószínűleg igen, de erre az adatlapja adja meg a tuti válszt.

xfg6v697j

http://www.nmbtc.com/step-motors/engineering/drivers-and-winding-configuration/" TARGET=_fnew>Itt leírják a különböző bekötéseket, a párhuzamos bekötéshez 40%-al nagyobb áramot írnak.

Vetesi75

Szabad kérdeznem, mivel mérted, hogy ennyire biztos vagy a mért érték "effektív" voltában?