Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Itt a sarki hobbi elektronika boltban a léptető  motor vezérlő  1400Ft egységcsomagban. 6(5) vezetékes, unipoláris motorhoz ! egész lépéses.  5A kimenő áram.
Áramkorlát max ellenállással állítható be, de ezért kicsi olcsó és megy 12 voltról :)  
Mondjuk ehhez így bazinagy áttétel kell fabrikálni 1:432  

http://bajielektronika.dunaweb.hu/" TARGET=_fnew>bajielektronika.hu

Viszont ha nem érdekel a GPS időalap akkor megmarad.

000000000

12 óra / fordulatnál elég 1:216 áttétel is.

Rabb Ferenc

Az enyémen a kis mutató is nagy!  [#wave]

sanyi84

Topicjába a kérdés:  
A Wantai dq546ma vezérlők megérik az árukat? Pont épp jó az árama a motorokhoz, picit nagyobb is mint 2.8 A . Ami ismeretlen az a maximum léptetési frekvencia. Videókon a hangja meggyőző. De ott a Longs-motor nak is a vezérlője, hasonló adatokkal.

kozo

Több Wantai dq542ma vezérlőt is használtam . Csendes , megbízható holmi , ha sokat veszel még kedvezőbb is tud lenni az ár. Merem ajánlani Nema23-24 motorig .
Anno a Longs motor (nema34) hajtásaiból is próbáltam 1-2db ot , de az nem jött be ,nagyon nem folytam bele a miértbe .

morfeus

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hozzátok ha választanom kellene egy 3 tengelyes vezérlő kártyát ami közvetlen tudja fogadni a léptető motorokat akkor melyik tipust ajánlanátok?
A másik esetben ha csak sima vezérlő kártya lenne hozzá plusszban 3db végfok a léptető motorokhoz akkor szintén ebben az esetben melyiket ajánlanátok?
Előre is köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!

UI: azt el is felejtettem,hogy egy eszterga CNC-re való átszerelés a cél nyílván 2 tengely vonzatában(vezérorsó és keresztszán)!

000000000

Kösz, hogy válaszra se méltattál pár napja.  
Amikor levélben egy egyszerű, de sürgős segítséget kértem.
Ilyen az élet:((

morfeus

sanyi84

Ilyen állatfajt... Ha más mondaná azt mondom menny már ez 5 fázisú, de én mondom, aki látta a belsejét. Szóval van két Nema34 0.72 fokos motorom ami 8 tekercses (nem 10) 8 kivezetéses szóval ez akkor két fázisú... Hihetetlen számomra mert még ilyet nem láttam, de nem csak 1.8 , 0.9 és nagyobb hanem 0.72 fokos léptetőmotor is van két fázisúba... Ritka egy állatfaj lehet. Minden esetre gyengének ítélem most forgatva kézzel, ám lehet erős ez teszek is rá nemsokára egy normális vezérlőt.

gaspa

Segítséget kérnék,egy régebbi léptetőmotorhoz keresek vezérlőt. HDM-150-2000-8 típusa,2000 lépés/ford,8 fázisú,16 kivezetéses,100V 35W.

sanyi84

Teszteltem múltkor vázolt léptetőmotort. A tengelyt kézzel nem lehet lefogni . Ha 50 V ot adok a vezérlőnek a motor sípol, 30 V környékén szépen megy. Nyomatéka kicsi, valószínű kevés az áram, sőt biztos kevés. Szerintem maximum 24 V ról lehet hajtani mert melegszik ez a böszme nagy dög is, viszont kell neki az 5.6 A , de már 50 V ról nagyon melegszik, 30 ról is. Nem egyértelmű a nagy meleg miatt mi is a probléma :) , meddig is melegszik még .

000000000

Kérdésem a tapasztaltabbakhoz: érdemes 3 fázisú léptetőkkel foglalkozni? Egyáltalán mennyire ritka ez a fajta léptető?

000000000

A kétfázisú manapság az általános, és már jó ideje.
A korszerű 2 fázisú vezérlőkel mindent tudnak a 2 fázisú motorok.  
Könnyen pótolható, és kezelhető.

A 3 fázisú egy külön világ. A maga rögös útjával. Van némi előnye. De én több hátrányát látok, a mi szempontunkból.  
De, ha szereted az izgalmakat, kihívásokat, és a külön utakat, vágj bele.  

000000000

Vannak ilyen vezérlőim, Berger Lahr,  nagy fesz, nagy áram, kb 10000-es mikrolépéses, step dir rendszerű ..  
Csak, hogy érdemes-e hozzá motorokat beszerezni, ez itt a nagy kérdés.

000000000

Elsősorban a vezérlő a kritikus. De, ha már van, akkor érdemes megpróbálni. Általában olcsón szoktam látni motorokat. Persze ritka. Mert nincs igazán kereslet rá.  
Szóval, ha már van vezérlőd. Akkor keress hozzá motort..
Jó néhány biztos lapul itt, ott vezérlő hiányában.  
Sima járás, jó nyomaték görbe jellemzi. Ha jól emlékszem.