Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Jó vezérlőnél nem is kell visszacsatolás maximum a E stopon keresztül.
Több lenne a nyűje mint a haszna, ha hiba van lője ki a programot és kész.
Míg a vezérlő gondolkodás nélkül végrehajtja a program dolgait addig a lőtéri kutyát se érdekli ez program vezérlő hurok alkotás.
Csak nézz meg egy régebbi Fanuc rendszert !
Az országban egy kezemen meg tudom számolni akik VALÓJÁBAN értenek hozzá.
Akkor majd a egyszerű hobbis akinek az is problémát okoz, hogy az AM vezérlőt beiktassa a stopkörbe pont egy ilyen agyonbonyolított valamit akar majd ?  

000000000

Az ötödiket tényleg nem említettem.
Kezdésnek jó volt ahogy csinálták. Tényleg ragaszkodtak a kompatibilitáshoz. Mint ahogy a Mach is.
Említetted a kezdetleges IC-ket. A Mach is erre épült. Közben elterjedtek az "okos" (most ez a kifejezés nagyon divatos) cél integrált áramkörök. Így aztán a rámpa kérdés aktuális lenne. [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

No de ez egy későbbi történet. [#nevetes1]

A múltkorában említettem, hogy szerintem is jó a párhuzamos port, de tovább kell lépni.
Éppen ezért vetődött fel bennem a saját I/O kártya problémája.
Nekem így kicsit nagy falat, de boldogulok vele. Csak, lassan.

000000000

Mellesleg nem biztos az hogy sokkal el vagyunk maradva, mert nézd meg a Mach4-et.
Az már tud modbus vezérlést is és annál meg kétirányú kommunikációt alap feltétel.  
Így az eddig úgymond használhatatlan vezérlők is lehet hogy egyszeriben használhatók lesznek.  
Tehát nem kell fejlesztgetni mikor már rég van kész megoldás :D  

s7manbs8

Az IO kártyát melyik buszra féle buszra tervezed ?

000000000

VESA, ha jól írom.

000000000

Nem jó!
ISA.
Ezekkel az idióta inglis dolgokkal bajban vagyok.
Na majd utána nézek a nevének.

0s07z7g7

Ilyesmit szeretnék venni : http://www.variometrum.com/index.php?route=product/category&path=82_83" TARGET=_fnew>Enkoderes léptető motor + vezérlés
Ha jól értem hobbi szintű vezérlők, enkóderes motorok és programok (mach3,Uccnc), független attól hogy DC,AC szervó vagy enkóderes léptető motor úgy működnek, hogy a vezérlő megkapja a jeleket amit le kell lépni az enkóderen keresztül a vezérlés figyeli hogy le lett-e lépve ha lépésvesztés van kiad egy jelet mondjuk az E-stopra és megállítja a program futását ? Ennyi ?
A tévesztés függvényében a valós lelépett és a lelépni kívánt út különbséget sehogyan nem lehet korrigálni ? Ilyenkor hogyan lehet a programot tovább futtatni ?

000000000

ANTAL GÁBOR

Nézz utána a doksiban . A Klavió is árul hasonlót . Csak tipp : láttam valahol egy videót . Ha állt mondjuk a motor és megcsavarták a tengelyt akkor igyekezett visszatérni az induló helyzetbe. . Pont úgy viselkedett mint egy DC vagy AC szervó  ( csak alapból nagyobb a nyomaték és kisebb a határ fordulatszám )

s7manbs8

Az aránylag könnyen kivitelezhető és nem is drága, csak ahhoz kell olyan alaplap is akkor.

000000000

Azért választottam ezt. A PCI -ost le s tudnám rajzolni. Van ilyen alaplapom vagy tíz.

s7manbs8

Padláson nálam is van pár alaplap még ilyen, egy életre elég CNC-zni.

svejk

Hát, manapság ISA-ra fejleszteni, szerintem nem túl jó ötlet.
Kedvtelésnek viszont biztosan jó.

000000000

Engem a divat semmiben nem érdekelt soha.
Csak kedvtelés számomra ez az egész cnc, meg ami még hozzá kapcsolható.

svejk

Ezt szerintem nagyon nem jól látod. Pont a szoftverbe való visszacsatolás hiánya miatt ez a sok korlát a hobby-ban.
A hobbysták mindent meg tudnak tanulni, ha akarnak, no és persze van mit.
10 éve amikor megépítettem a bútorlapos gépemet én sem gondoltam sok mindent ami azóta megtörtént.