Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia,

Valószínű zavart okoz a főorsó, vagy inkább a frekiváltó ha azzal hajtod. Egy zavarszűrő a megoldás a frekiváltó elé.

Üdv

m0cpb8m3

Ez egy sima asszinkron motor frekiváltó nélkül. Ami furcsa hogy mostanáig nem csinálta. Én is valamilyen zavarra gondoltam. Esetleg volna valamilyen javaslat zavarszűrőre? Nem igazán ismerem ezeket. Köszi.

s2k5ycubj

Nézd meg a motorkábelt és a motort is,ez kontakthibára utal. Jártam már úgy 3f motorral,hogy csak menet közben,terheléskor jelentkezett a hiba,az rezonált és forró volt. De álló helyben hiába mértem,persze a kalapács segített a hibafeltárásban,mert már más nem maradt. De a motorcserével egyből jó lett...

s2k5ycubj

Ja és a kapcsolóját is nézd meg! Egy igazi sokol rádióval gyerekjáték az ilyen hibákat felderíteni. De kinek van még olyanja...[#nemtudom]

000000000

Például nekem :)
Azzal kerestük a földben lévő csövek nyomvonalát.
Egy kis 100 Wattos frekvenciaváltóval meghajtottam egy biztonsági trafót a vízóránál rá lett téve a szekunder egyik vége a kerti csapnál a másik 1.5 Hz-el hajtva szépen jött a cső fölött a PWM frekvencia a Sokolon.
De erre építtettem már egy pofon egyszerű áramkört ami egy 9 Voltos elemmel ugyanezt csinálja :)  

s2k5ycubj

De az eredeti sokol-nál úgy sem lehet jobbat csinálni![#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

000000000

Nem a Sokolt váltottam ki hanem a frekiváltó trafó kombinációt :)  
A Sokol felülmúlhatatlan ha zavart kell össze szedni :D  

m0cpb8m3

Köszi, holnap átnézek mindent.

Borcz

Sziasztok.
Lehetséges a léptetőmotorokat folyamatos 200ford/perc sebességgel hajtani? Azt hallottam hogy nem. Mi ennek az oka?  
Milyen motorral lehetne helyettesíteni? Sima villanymotorral áttétellel?  
Előre is köszönöm
Borcz

ANTAL GÁBOR

Keresd meg az adott léptetőmotor nyomaték fordulatszám adatlapját ( paraméter a vezérlő tápfesz stb ) Azt fogod látni hogy igenis lehet ! Persze ha van valós munkapont a görbén.
 M motor > M terhelés   Normál esetben a motort fel kell pörgetni amihez idő kell. A motor nem szöcske de vannak kollégák akik ( bizonyos feltételek teljesülése  esetén)  tudják ugratni .  Ha rám hallgatsz akkor szépen rámpával fölgyorsítod ....

Borcz

Terhelés szempontjából nem lenne rajta sok. Az lenne a fontos hogy terheléshatására se lassuljon.  
Napi 6 óra üzemre gondoltam.

istvan58

Nyugottan foroghat akkár egész nap. Arra kel figyelni hogy lehetüleg ne legyen melegebb 60-70 foknál. Akkár hüteni is lehet ha kell.

Borcz

Köszönöm szépen.

s2k5ycubj

Csak ennek is az a lelke,mint szinte mindennek,a túlméretezés! Régen még tudták és használták ezt a bevált receptet,ezért is működtek olyan sokáig a dolgok...

Borcz

Igaz.
Nem is szeretném alul méretezni.
Egy motorról lenne szó. Van valami kis vezérlő egység ilyennek?