Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Persza a tegnapi kísérletem második fele rámutatott, hogy nem ilyen rózsás a helyzet mert pl. ha hirtelen irányváltás van akkor rögtön a felére lesett ez a lépésvesztés nélküli frekvencia.
Ezen kívül még vannak rezonanciák is amik szintén csökkentik ezt az értéket.

svejk

Egyébként aki épített már léptetőmotoros gépet még a microstepp előtti időkben az biztos jól emlékszik erre a 300 ford/perces körüli tartományra.

ANTAL GÁBOR

István ! nekem meg a dolgokon felbuzdulva  ( 2 heti munka !!) sikerült egy 16F 1827 es Pic kel csinálni egy kapcsolást ami a step jel kiadása ELÖTT  100 ms al létrehozza a szán mozgását ( Msd és Msdd ) vezérlőkkel . Igaz vannak még megkötések , de dolgozom...  Akit érdekel ingyen el tudom küldeni a hexat [#nevetes1][#nevetes1]

s7manbs8

A 3D nyomtatóknál rögtön kiderül, jól van e beállítva ez a start stop freki, mert az úgy működik.

0bn8uxmw

Igen[#wink] a nyomtatóknál alapesetben 20mm/s-os sebesség különbségig nem gyorsít csak "ugrik" a hajtás.
 http://reprap.org/wiki/Firmware/Linear_Acceleration" TARGET=_fnew>Itt le van írva angolul az amiről megy a vita másfél hete egy másik topicban

torrente

Sziasztok, van néhány amatőr kérdésem a tapasztaltabbakhoz.. van egy léptetőmeghajtóm (dq860ma) ami mondjuk 8A áramot tud és van egy léptetőmotorom amin nincsenek feltüntetve az adatok. Meglehetősen nagy darab, és könnyen lehet, hogy nagyobb áramerősséget tud. Tegyük fel 15A.. Ebben az esetben mi fog történni? A motor nem tudja leadni a max teljesítményt, vagy a vezérlőt fogja kinyírni?
Másik kérdés.. a vezérlő 24-60V tartományban működik. A motort le lehet égetni ha túl nagy a feszültség vagy valahogy visszakorlátozza a vezérlő? pl egy nema23-as motor mellé 60V-os tápot kötök.
Köszönöm a hozzászólásokat! Péter

000000000

Egy motort csak külalakjából, méretéből megitélve az U,I,R villamos adatairól alig lehet valami konkrétat, értelmeset mondani, hiszen ahhoz hogy valamennyire jól saccolni is lehessen, minimum látni kellene a tekercselését. Emiatt javasolnám, ne "tegyél fel semmit".
Ezért nulladik lépésként ismeretlen motornál mérjél, pl. egy Ohm mérővel, így meg tudod állapítani a tekercseinek Ohm-os ellenállását, az már értékes adat, lehet belőle következtetni több más dologra. Ha lenne induktivitás mérőd (gyanítom nincs), az L érték is kimérhető. Ez a két adat már nagyon sok további léptetőmotor méretezési, üzemeltetési tényszámot megalapoz, és segít optimális vezérlő elektronikához illeszteni.

0bn8uxmw

Szia,
Első körben tudni kellene, hány vezetékes az a motor.
Ha jó hozzá a vezérlőd, akkor nem fogja azt kinyírni a motor, max. nem tudja kihajtani magát majd rendesen ha tényleg 15A-re saccolod a motort.
Ahogy Tibor is írta egy multiméterrel kellene első körben a motor vezetékeit megvizsgálni, megkeresni az összetartozó tekercseket és megnézni az ellenállásukat. Az induktivitás megmérése még pontosabb képet adhatna a motor karakterisztikájának kiderítéséhez, ha ez nem kivitelezhető akkor marad a bekötés és próbálkozás.
Mivel azt mondtad nagy a motor, feszültségnek adhatsz neki 60v-ot mondjuk kezdetnek.(szerintem a 80V-tól sem riadna meg a motor de ez már a dq860ma vezérlőd maximuma).

Második kérdésre, a max. motor feszültség számítására, túl nagy fesz esetén képes túlmelegedni a motor és megállni de ha a amperban azt kapja amit az adatlapja szerint bír nem nagyon károsodhat miután visszahűlt.
Max fesz számításra ezt mondják képletnek:
32 * √L = VMAX
A motor induktivitása ugyebár az L.
https://www.geckodrive.com/gecko/images/cms_files/Step%20Motor%20Basics%20Guide.pdf" TARGET=_fnew>Irodalom angolul

ANTAL GÁBOR

Annyi kiegészítés hogy a linkelt képlet egy tapasztalati összefüggés lehet, mert dimenzionálisan nem stimmel  ( L = Vs/A ) Ilyenkor ismerni kell hogy mit helyettesítünk . No mHy  kell oda  ( az angol lapon szerencsére közlik )

s2k5ycubj

Átnéztem a TB6600-as dokumentációját és összehasonlítottam a panellal. Megvan miért szállt el. Első ránézésre fel sem tűnt,de csak 5 dióda van a panelen. A pozitív irányú diódákat szépen lefelejtették a panelról és a kapcsolás köszönő viszonyban sincs a gyártó által ajánlottól. Viszont talán nem nehéz átalakítani. Persze,hogy a rosszul kivitelezett elektronika miatt nem működik megfelelően és gerjed,ezért melegszik is rendesen. És persze mindezt eloxált,alul méretezett és alig hőpasztázott hűtőbordán. Tehát veszek egy új ic-t és átalakítom,meglátjuk mit lehet ebből kihozni. Csak egy-két példa: Árammérő ellenállás 20%-os tűrésű és nem induktivitás mentes,a tápkondi nagyobb értékű(ez talán nem lenne baj) de nem low esr,a meglévő diódák 3A-esek és nem elég gyorsak,viszont egy ilyenen megy sorba a tápfesz és,ha csak 2x 3A van már jön is a füst... Hirtelen első körben ennyi. Fotózok és beszámolok majd az egészről.

2dbfy8y

Ez a tb6600 ic mennyiért szerezhető be?
Full áramon én is egyet elküldtem.
Én bekötésre tippeltem, hogy valamit elszúrtam.
Engemet is érdekelnének a fejlemények.
Akár egyeztethetnénk mailban is.
Lehet engem is érdekelne ic- ha csak ebay-ról lehet beszerezni.

000000000

Hidd el nem kötötted el, ez ennyit tud , de stabilan !  
1500+800Ft posta vagy 2700FT Free international shipping.
Tehát NEM rentábilis, mert 3555Ft-ér postával itt van egy ilyen vezérlő és nem kell szívni az azonnal szétégő nyákkal se.  

iiidyyiy3

Sok sikert! Én a piros 4 tengelyessel játszok, de  nem tökéletes a nyák topológiája. Minimális átalakítással most már használható, de koránt sem tökéletes, már csak a TB6560 miatt sem. Talán ez a TB6600 nem igényel olyan hatalmas nyákot, lehet hogy célszerű lenne hozzá tervezni (és NEM RAJZOLNI) egy egészen újat, mintsem faragni. Szerintem lennénk itt néhányan, akik utánaépítenénk valamit, ami fényévekkel jobb, ha a kínai árának másfél-kétszeresébe is kerül.

Viszont ha eről közelítjük meg a dolgot, akkor meg http://toshiba.semicon-storage.com/info/docget.jsp?did=15215&prodName=TB67S142NG" TARGET=_fnew>TB67S142 vagy url=http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/toshiba/TB67S149HG.pdf]TB67S149-cel kéne próbálkozni. Usában már beszerezhetőek, és a 6$ nem vészes ár a tudását nézve. (50ns step jel, 80v tápfesz, 3A motoráram, irreleváns tápsorrend).

Bátyám ugyan villamos mérnök, de nincs rá kapacitása, hogy foglalkozzon vele, de könnyen lehetséges, hogy tökéletes topológiához akár 4 rétegű nyák is kellhet.

iiidyyiy3

Helyesen a  http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/toshiba/TB67S149HG.pdf" TARGET=_fnew>TB67S149 adatlap

Gyorsan megnéztem a TB6600 adatlapot, végül is ez sem rossz, és legalább itthon is beszerezhető.

B.Zoltán

A szövegbe mintha azt írná , hogy a  TB67S149 unipoláris vezérlő.Ez nem gond,mert a TB6600 az bipoláris.