Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

iiidyyiy3

Lehet át kellene tenni a témát Bipoláris motor vezérlés topikba...

2dbfy8y

Szóval akkor mennyivel érdemes hajtani?
Vagy megéri még egy ilyent venni?
Vagy mit kell vele csinálni, hogy bírja, jó tanács esetleg?

s2k5ycubj

írtam a bipoláris-ba.

000000000

Nem szabad megvenni mert egy hulladék, de akinek kell a tanulópénz az vegye nyugodtan.
Ez a HY-DIV268N-5A vezérlő egyszerűen vagy ennyire használhatatlan vagy a kínai már a saját igénytelenségét is hamisítja.
Valaki váltig állítja, nála tökéletes, az én és többek tapasztalata pedig az, hogy egyszerűen a töredéke áramnál is megdöglik.  
Mindenki döntsön saját belátása szerint.

0s07z7g7

Kb. fél év használat után ma elromlott a saját építésű CNC plazmavágóm egyik tengelye.

AZ Y, és a Z tengely hibátlanul megy továbbra is az X tengely is működik de olyan hangja van mint egy csikorgó harckocsinak, össze vissza rezeg, néha pozitív irány helyett negatívba mozog.

Meghajtás : PC-UC100-HDBB2-MSDD vezérlő, léptető motor.

Nem értek az elektronikához (abszolút semmit). Amit eddig kipróbáltam :
- Az X tengely motorjára közvetlenül rákötöttem az Y-t, a motor hibátlanul megy. Tehát a motor valószínűleg jó.
- A vezérlést és a vezérlő kábelt felcseréltem a hiba fent áll tehát nem a vezérlő vagy a vezérlőhöz érkező PC UC100 jellel van a baj.
- Úgy tűnik egyértelműen hogy a vezérlőből induló és motorba érkező kábellel van baj, de azt meg kimértem nincsen zárlat és mind a 4 ér él.

Mi lehet a probléma ? Mikor csinál ilyen hangot egy léptető motor ?

Köszi, ha válaszol valaki.

istvan58

a tengelyeknek közös tápja van? Mert ha külön tápok vannak akkor lehet táphiba.

0s07z7g7

1 tápon van, mindhárom vezérlő, és motor.
Következőképpen teszteltem :
- először a jel kábeleket cseréltem fel az X-Y tengelyen  a vezérlőn. A hiba fent áll. Tehát nem a jel résszel van a baj.
- A motorhoz kimenő kábeleket cseréltem fel az X-Y tengelyen a hiba fenn állt a  tengely fordítás után is. Tehát nem a MSDDD vezérlő a hibás.
- Az Y kábelt átkötöttem az X-re így nem volt hiba.

Arra következtettem hogy a kábel a rossz, de azt meg kimértem és minden ér él és egymással nincsenek zárlatba.
Az lehet hogy megtört a kábel és néha átmegy az áram néha nem és ettől van a motornak eszméletlen hangja, rezgése ? Mitől fordul meg a polaritása a motornak néha fordítva indul ?

Holnap megnézem mégegyszer....

4ybj8h3c8

Milyen csatlakozót használsz? Jártam már úgy, hogy becsúszott az egyik pólus, és nem ért össze a két oldal.

s7manbs8

Ha a motor vezeték közül egyik nem vezet át pl. akkor is így dadog. Valamelyik fázis amiatt kihagy, ha bipolársi, akkor kettő is.

s7manbs8

Ha egyenként tudod léptetni, akkor valamelyik lépés utána a motor elenged, így meg tudod ezt nézni is.

0s07z7g7

Köszi a segítséget. Megtaláltam a "dadogás" okát az egyik "fázis" a csatlakozónál beégett (nem lehetett látni), néha ment néha nem..
Köszi még egyszer.

KBalázs

A léptetőmotoroknál a beállási pontosság (pl. 3..5%) egész lépésenként, névleges terhelésen vagy üresben értendő?  
Tehát a gyártás ennyire bizonytalan, hogy 5% hibával tudják legyártani, amin még ront a statikus terhelés is (Z esetén pl.)? (Persze felfogom hogy ez egy átlagos (1.8 fok/step) motornál 0.09 fok szöghiba.)

cytn7nv98

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy alábbi motorokról tudnátok-e nyilatkozni.
http://www.variometrum.com/index.php?route=product/product&path=82_18_45&product_id=51" TARGET=_fnew>1.9Nm Léptetőmotor 2db lenne belőle
http://www.variometrum.com/index.php?route=product/product&product_id=205" TARGET=_fnew>4Nm Léptetőmotor 1db lenne belőle
Hobby CNC maróba megfelelőek lennének?
Nem találtam a neten sokmindent róluk, csak ami itt szerepel. Ez alapján nem tudom eldönteni, hogy erejük, gyorsulások megfelelő lenne-e számomra. (léptető motor korlátaival tisztában vagyok, de nem szeretnék mellényúlni) Kb egy 30Kg-os hid  mozgatású gép lenne ~500x400x150mm-es munkatérrel.
Először ismerkedem csak a CNC építéssel később valószínű váltok AC servo-ra.
Milyen vezérlőt ajánlatok hozzájuk, illetve tápegységnél is bizonytalan vagyok... bár az vezérlő függő.
Nem ismerem a fórum eldugott zugait, így ha lenne léptetőmotorokról egy tájékoztató, vagy méretezési segédlet azt megköszönném!

xit3medzv

Megmunkálási paramétereket kéne írnod, hogy erre majd valaki érdemben tudjon válaszolni. (anyag, szerszám átmérő...) :)

cytn7nv98

Nem akartalak már ezzel is zavarni, ezért írtam ide. :)
Megmunkálás, fa, alumínium, szerszám átmérő max 8-10mm már ha elbírja, de kompromisszumot tudok kötni. Most a cél az, hogy a váz és a tengelyek első osztályún legyenek majd megépítve. Igaz ez tolódik, de az elektronikai résszel tudnék addig legózni.
Itthon akad pár dolog, és addig a kapcsoló szekrényt megcsinálnám. No meg a CAD-CAM részre is kell gyúrnom így van mivel elütni az időt míg lesz valami a gépből. Hiányos tudásom viszont szeretném pótolni, de gondolom itt sem mindenki profiként kezdte. :)