Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

iv43r83d

Köszönök szépen minden infót az uraknak!

000000000

Tegnap került hozzám egy zsír új HY-DIV268B-5A típusú vezérlő.
Mindenek előtt szétszedtem és megnéztem mennyi paszta van alatta. (mutatóba volt alatta valami olajos akármi)  

Csodálatos belvilágról néhány kép

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/iz%e9/DSCN0242.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/iz%e9/DSCN0243.JPG" border=0>

Miután tettem alá normális pasztát, próbálgattam egy USB-s mozgásvezérlővel, és egy Kenwood Labortápról hajtva.
Körülbelül 15-20 percet működött is aztán a labortáp leült mivel az áramkorlát meghaladta a maximálist. (ergo zárlat)  
Ez is elfingotta magát semmi előzetes jelenség nélkül, még langyosnak se volt mondható.

Erre mondjatok valamit ?

000000000

Még annyit az előzőhöz, stabil 36 Voltról lett tesztelve egy 2.5 Amperes fázisáramú motorral.  
Tehát még az se mondhatnám hogy határértéken lett járatva.  

btxtzhi26

PSoft

"Erre mondjatok valamit?"

Hát...
Így jártál!
Hiba volt szétszedni/összekenni.:(
Nincsenek ezek a "normális pasztához" szokva!!!
Nekem,a H2-esem évek óta szárazon,paszta nélkül megy.
A "gyártó" nem tartotta fontosnak,hát én se tettem.
 [#nevetes1]

svejk

Ahol már a pasztán, múlik ott már el van b@szva az egész tervezés és határértéken jár a cucc

Ettől függetlenül én is rakok ilyen helyekre ha kell ha nem, bár utálom, mert szervizeléskor úgy néz ki az ember tőle mint a disznó.

svejk

Én a LOCTITE 270 és 638-at használgatom de mindkettő 200 fok környékén elhagyja magát, kifehéredik, elporlad és könnyen oldható.
Bár ezt hőfokot sosem mértem meg pontosan, de a szakirodalom is ezt írja a szétszereléshez.

000000000

A H2-ben nem is ilyen IC van (TB6560)
Ebben a fostalicskában meg TB6600. 48 volt 5 ampert tudna.  
Ahhoz képest 36 voltnál és 2.5 Ampernél elment az örök vadászmezőkre kapálni.  
És nem az első ilyen eset !
A hővezető pasztával meg biztos nincs gond mert ettől sokkal jobban disszipáló alkatrésznél is megfelelt.  

svejk

Az utóbbi napokban elég viharos volt Tibor45 topicja.

Ha jól vettem ki az írásaiból akkor Tibor45  
kifejlesztett a vezérlőjéhez egy olyan algoritmust, amelyik széles körűen kihasználja a léptetőmotorok un. start-stop frekvenciáját.
Ezt aztán szerintem sokan félreértették.

Magát az elvet ismerjük régóta, nekem anno 6-7 éve Varsányi mutatta be itt a fórumon a WINPC-NC programja kapcsán.
De mivel a MACH3 sajnos nem ismeri ezt a funkciót, ezért valószínű gyorsan feledésbe merült.  

Én nem nagyon foglalkozom léptetőmotorokkal,  
akkor is inkább mint segítő, így kértem egyet kölcsön.

A motor adatai:
bipoláris
1,8 fok
ellenállás: 0,43 Ohm
induktivitás: 1,7 mH
áram: 8,4 A
nyomaték: 5,4 Nm
inercia: 1,95 kgcm4

Sajnos a vezérlőm kisebb, így nem tudom rendesen kihajtani a motort, de minden teszt alatt ez lesz a konfiguráció.

tápfesz: 36 V
áram: 5,4 A
féllépés, azaz 400 step/fordulat.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/steppertest.jpg" border=0>

A motor nyomaték diagramja:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/steppertestgraf.jpg" border=0>

A program egyelőre MACH3, de szándékomban áll  
az UCCNC-vel és a TurboCNC-vel is kipróbálni.

A motor jelentős tehetetlenségi nyomatékkal  
rendelkezik, így mechanika nélkül is jól kiértékelhető a kísérlet.

A MACH3 beállításai:
400 step/mm,  
A gyorsulást felvettem 1000000 mm/s2-re, ez bizonyára nem valós, de régebbi szkópos méréseim alapján ez gyakorlatilag egységurgásnak fele meg.

Az első tesztnél úgy kerestem meg az a maximális léptetési frekvenciát amelyiknél még nincs lépésvesztés, hogy 1-fordulatot forgattam a motort jobbra majd balra, közte 1 másodperces szünetek vannak az álló helyzet biztos felvételére, azaz 0-ról gyorsítunk és 0-ra lassítunk.

A G kód az alábbi, fokozatosan emeltem az F előtolás értékét, és kimondható, hogy 330 mm/perc, azaz visszaszámolva 2,2 kHz step frekvenciáig lépésvesztés nélkül végrehajtotta a kódot.  
Tehát álló helyzetből ekkora a terheletlen motor start-stop frekvenciája, ezt rámpa NÉLKÜL tudja.

G90G61
M98  P1234  L500
M30

O1234
G4 P1
G1 X1  F330
G4 P1
G1 X0
M99

A következő teszt az volt, hogy nem tartottam szünetet, azaz megállás nélkül irányt váltottam a lentebbi G-kóddal.
Ekkor a motor tehetetlensége már jelentősebb szerepet játszik és  ez meg is mutatkozott abban hogy ebben az üzemmódban 170 mm/perc azaz 1,13 kHz volt az a frekvencia amit lépésvesztés nélkül le tudott követni a terheletlen motor.

G90G61
M98  P1234  L500
M30

O1234
G1 X1  F170
G1 X0
M99

Mára ennyi, ha lesz időm-kedvem folytatom.
Kíváncsi vagyok, hogy ezekre a frekvenciákra milyen hatással lesznek a nagyobb microstep beállítások.

Illetve természetesen megmérem majd azt is, hogy egy adott sebességre mekkora gyorsulással(rámpával) lehet lépésvesztés nélkül eljutni, ez ugye a MACH3 által használt mindenkori üzemmód.

Tervbe lenne még sok egyéb mérés is de azok kissé bonyolultabbak és be kellene üzemelni hozzá még pár műszert. ( jeladó a tengelyre, tárolós szkóp, stb)
A tengelyre is szerelhetnék lendkereket ami egy adott mechanikát szimulálna, de majd meglátom mi lesz belőle.

s2k5ycubj

Ma én is így jártam egy ugyan ilyennel,ugyan így. Azután bánatosan elővettem a másikat is és az működik rendesen. Érdekes,hogy a motornak más hangja volt a két vezérlővel. Lesz egy ic cserém...De ahogy elnézem,ezeket még véletlenül sem fogom az esztergára tenni. Valószínűleg valamilyen típushiba van az ic-ben. Lehet rendelek két eredetit bele.

KoLa

Akkor értem!ez az, amit fülre szoktunk beállítani!
Régebben azt mondta Tibor45 hogy, ezt kell visszaveni 60%-ra és akkor jó lesz a gép!
Nem igazán fogadtam meg ezt!de visszább vettem, és jól működik!
Az viszont jobban érdekelne hogy a léptetési frekvencia hogyan befolyásolja az elérhető sebességet!?[#eljen]

xit3medzv

Jól hangzik.
A gépet be kell venni a pakliba, a mechanikai rendszer válasza a kérdés.
A lendkerék túl ideális.

KoLa

MSD vagy MSDD kell Neked!akkor, minimum!Az esztergára!

000000000

Legutóbb ezt a típust teszteltem: Leadshine-AM882.
Az összes előző léptető vezérlők elbujdoshat szégyenében ez mellet.
Még a hangja is más a motoroknak tőle.
Ahogy Svejk mondaná, Tisztább szárazabb érzés !
Meg is kell fizetni az árát mert 25,000 körül ér ide, de az érzés megfizethetetlen ! [#nevetes1]
A TB6600-es IC meg saját magát fingatja ki a nem megfelelő impulzus szélességgel való meghajtás miatt.
Más magyarázat nincs erre.  

http://oceancontrols.com.au/images/P/SMC-011.jpg" border=0>

xit3medzv

Esetleg tudok adni neked kölcsön a teszthez egy komplett Z egységet.