Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

No, persze, legalább arra elég, hogy ne tévedjen el egy másik Galaxisba a Naprendszerbűűűl.

000000000

Most már csak azért is megkerestem a poént :)

http://napirajz.hu/?p=1132" TARGET=_fnew>Ez a hőmérséklet méréses dolog pont ennyire lenne pontos :D LINK

KBalázs

Én pont egy éve ennek a motornak az egytengelyes változatával kísérleteztem, meg labortáppal, meg pár fellelt adatlappal (amiben ilyen hossz, ilyen ellenállású, induktivitású unipol motorok voltak) és a tartónyomatékot mértem meg. http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1154355576&order=timeline&index=213&azonosito=hobbycnc#21316" TARGET=_fnew>Itt ki is veséztük
Ugye kerestem viszonyítási alapot, mihez hasonlít a meglévô adatlapú motorok közül. Kb mint most © Kőhegyi Gábor. Meg is lettem miatta kövezve, hogy biztosan nem hajtani akarok a motorral, hanem tartani, ami egy abszurd kötözködés, dehát ilyen errefelé a hangulat már egy ideje.

000000000

Általában az ilyen motorok egy cégnek készülnek valami gyártmányba speciális vagy egyedi paraméterekkel PL nyomtató,ATM pénzadagoló, stb stb.
Leleményes hobbys kibontja és akkor keresek meg még is mit tud, de sajnos ezeket a egyedi dolgokat nem teszik közzé.
Van egy régi haverom Ő kimondottan csak ipari elektronikával foglalkozik profi szinten (PLC AC szervó...)
Sok éve beleszaladtunk egy DR2-es AC hajtás szériában amiinek az egyik csatlakozója eltért a publikus adatlapon közzétettől.
Haver perfekt angol tudásával írt is a Yaskawának hogy tudnának küldeni valami mankót ehhez a szériához ?  
Finom szólva elhajtottak mint a magzatvizet mivel ezt csak egy cégnek gyártották és övék az egyedüli jog a dokumentációra.
Pedig a japcsik nem csinálnak ilyet, minden doksit megosztanak.    
Visszatérve a léptetőmotorra, mindegyik adatlapon a csak Holding Torque van feltüntetve, ezért se értem mi a francot is gondoltak.
A kötözködésre visszatérve mindig is voltak viták, de ez egy szakmai fórumon szinte elkerülhetetlen, de ez amit tibor csinál a személyem ellen irányuló lejáratással kapcsolatban ez már tűrhetetlen !
Ajnározza a dos-os hajtásvezérlőjét ami megvásárolva kap az embert egy korlátozott valami.
Tételezzük fel kell egy plusz tengely mivel  bejött egy olyan meló amit forgatni is kell és csak X Y Z-re vásároltam meg a jogot.
De sajnálatos módon a delikvens elhunyt, ilyenkor mégis mit tudok csinálni, van tovább aki folytassa ?
Ezt megkérdeztem tőle erre a igen csak beszűkült tudata elborult és habzó szájjal mindenféle a valóságot köszönő viszonyba se állító alaptalanságokkal dobálózott sértegetett.
Mikor mondtam neki hogy bocsánatot kéne kéri még ő gúnyoskodott.
Ezt személyesen csinálja meg az a minimum bárkitől, hogy felpofozza!

90p3mhzrp

Hát először is köszönöm a sok segítséget, és a gyors választ. Megmértem a motor ellenállását és 6,8 Ohm. Vásároltam ebay ról egy arduino vezérlőt.
http://www.ebay.com/itm/Mini-Kossel-Delta-Reprap-3D-Printer-Arduino-Mega-2560-Ramps-1-4-A4988-LCD-/311055858797?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item486c5fbc6d
viszont fogalmam sincs, hogy meghajthatom e vele a motort. A motorok egy 3d nyomtatóhoz kellenének. Ha a nyomatékot és a fordulatot is szeretném megtartani akkor milyen motorokat lenne érdemes vásárolni? Egy forumos kolega azt javasolta 2A alattit ne vegyek.

0bn8uxmw

Ezek teljesen jók lesznek neked:

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/villanymotor/learaztam_nema17_lepetomotor_42byghw811_2032766909.html" TARGET=_fnew>Vatera - NEMA17 lépetőmotor-42BYGHW811
Adatlap:
Adatlap - 42BYGHW811
A lényeg, hogy alacsony legyen a tekercsellenállása: dinamikusabb és nem melegszik.

KBalázs

Ezeknél egy számmal kisebbet kéne beszerezned motorokból. Tehát a most asztalodon lévô NEMA23 méretûek helyett NEMA17 motorok a nyerôk, fôképp ha egy kész terv (mármint nem saját) alapján készítenéd el. Amikre figyelj, hogy amit vettél vezérlô, a bipoláris motorokat kedveli (tehát 4 kivezetéseseket, de ha 8 kivezetésest kapsz, az is jó, ekkor ismét kérdezz itt), azokból is a nagyobb áramúakat.  
Amikor fényképen nézed ezeket a NEMA17 motorokat (hirdetve), akkor azok a jók, amiknek jellemzôen a hosszuk közel akkora, vagy nagyobb mint a szélességük (L=45mm vagy több), ha rövidebb (ez arányos a nyomatékkal), akkor a nyomatékuk lehet nem lesz elegendô a mechanika mozgatásához.
A mostani motorjaid pedig egy késôbbi kisérleti projektedhez lesznek kiváló alapok.

KBalázs

Ja, pl. ezek tökéletesek.[#eljen]

90p3mhzrp

Köszönöm a válaszokat.
Számomra ez rengeteg segítség volt. Akkor beszerzek 4 nema 17 es motort. Valakinek van eladó közületek?
Még egyszer köszi mindenkinek.

iv43r83d

Szép estét!Kérdésem léptetőmotorral kapcsolatban állóhelyzeti áramnál picit tudom mozgatni a motor tengelyét. Ez hiba? Ha igen akkor mi az oka? Előre is köszönöm a segítséget!      

PSoft

Kevés a motorod tartóárama.

Ez még önmagában,nem biztos hogy hiba.
Alkalmazásfüggő is lehet.

Sz.József

Nem tudom mennyi az a "pici"...(?)
De nekem egyszer megfordult a kezemben egy olyan léptető, aminek a tengelye el vált (?) az állórésztől
és egy "picit" kottyant a tengely az állórészben, tartó áram nagyságától függetlenül...
Azt hittem a forgórészt tudom mozgatni és kiderült, csak a tengely kotyog...

iv43r83d

Szép napot! Ha a tartóáram a dinamikus árammal megegyezik akkor is ez a hiba.

iv43r83d

Szép napot! Alu marásnál jött a hiba mert tizedeket csal kb 50-70 órát  működött hibátlanul.A motorokat lehet javítani vagy a kukába kell dobni 100000-et? A kottyanás lehet vezérlő hiba is?Vagy egyértelmű motor hiba.

000000000

Nem egyedi probléma ez a tengely leválás !