Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

istvan58

most néztem meg az enyémeket, elvileg nedinium mégnesesek.
A tengelyt nem fogja a mágnes!

robroy007

Ha leégetted már a mágnes is halovány lesz a melegtől  
Ami tuti neodium mágnest jelent [#nevetes1]

Szalai György

Kiástam a nálam pihenő SmCo mágnesű nagyon iparit. Az sem ferromágneses tengelyű.

svejk

Én most már csak arra lennék kíváncsi, hogy hogy jutott eszedbe ez jó kis kérdés?
Majd 10 év alatt emlékeim szerint erről még nem volt szó.  
Érdekes, hogy nem tűnt fel senkinek ez a dolog...

Szalai György

Évek óta nem sikerül összekaparnom egy alkalmas, bolygókerekes hajtóművet, a 750W-os Yaskawa motoromra, fémmaráshoz.
Abból lehetne egy barátságos, kis tömegű és térfogatú, hatékony hobby marómű, fémekhez. Pár százas fordulat, elég nyomaték, kompakt felépítés, kevés zaj.

Viszont hányódik itt egy méretes Berger-Lahr ötfázisú hibrid léptetőmotor. Alacsony fordulat, sima futás, nagy nyomaték.
Gondoltam: Ha beledughatnék egy C20-ER16-150M szárat, még jó is lehetne valamire.
Csak hát az mágnesezhető.
Na, mindegy, majd alakul egyszer valami.
És hát igen, azért is írtam ide ezt a kérdést, mert ez még nem volt téma. Az újramágnesezés tárgyalásakor sem került szóba.

svejk

Aha, értem.

A bolygómű kihajtótengelyére applikálnád a befogót? Szerintem nem nagyon lenne szerencsés mert a felépítéséből adódóan radiálisan nem nagyon terhelhetők, csak elöl van rövid távon csapágyazva.
Meg igazából kevés az a párszázas fordulat, manapság majd mindenki keményfémszerszámmal dolgozik már a hobbysták körében is.
Az AC szervo oké, a 750W is majd mindenre elég, de a robosztus precíz főorsócsapágyazás és a lehetőleg több fokozatú mechanikus hajtómű,-  célszerűen szíj - alig kerülhető meg.

Én nagyon keveset marok, de az egyik pillanatban műanyagot a másikban acélt a harmadikban alut.  
Csak kínlódok, mert az eredeti főorsó max. 2500-at tud, igaz azt 20 fokozatban, de ez a gép anno még a gyorsacélszerszámokhoz készült.
Így most még egy Perske motor van az eredeti főorsó oldalára fogatva, aluhoz és műanyaghoz.

No de szerintem tudod Te ezeket nagyon jól...

s7manbs8

Nemrég próbáltam a 0.9 fokos Nema23 motorjaimat amik 6 kivezetésesek bipoláris vezérlővel hajtani, de az csak ide-oda ugrált, az 1.8 fokosak azok mennek így. Ennek van valami oka, vagy csak én bénáztam el valamit ?

2dbfy8y

Én ilyenekkel már szívtam eleget.
6 kivezetés 0.9fok, nagy szívás.
mikor megcsináltam 4-esre utána jó lett.
Igaz volt vele meló, fedél le,szétszedtem 8 vezetékre, utána közösítettem 4-re, és még ereje is lett.

5V 2.5A, kb mekkora NM? mocik lehetnek

s7manbs8

Ezek konkrétan DC 6V és áram nincs ráírva, de az  a szokásos 0.5Nm körüli lehet. Ereje van ennek, csak bipoláris vezérlőm lenne inkább, ami készen is van és nem akarnék most belegfogni vezérlőt építgetni unipoláris félét, illetve amik vannak, mert van oylanom is, ahhoz még kellene valamit csinálgatni forerasztgatni optót cserélni, vagy procit tenni programot írni, na most ehhez én nem kezdek az tuti, van elég más dolgom is.

s7manbs8

Nekem ez elég furcsa, lehet rosszul emlékszem, hogy a 6 kivezetéses unipoláris motornál a bipoláris kötésnél az egybefüggő tekercs középső és egyik szélét kell bekötni én erre emlékszem, még a Magi féle ismertetője alapján, persze lehet tévedek. És még arra is emlékszem, hogy pont ezt egy hátránykén is említette, hogy emiatt, mivel csak fél tekercse van használva a kényszerű kompromisszum miatt, ezért kevesebb lesz a tartó ereje is, de a bipoláris mód miatt a végsebessége viszont megnő ... lehet csal a memóriám ?

Amúgy se értem, hogy ha az egyé tekercs van bekötve, akkor annak nem is szabad jól működni, mert a léptetési fázisa szerint egyik rész egyik pozícióba húzza a másik pedig 2 lépéssel arrébb, tehát itt valami nem stimmel szerinte, a 3D nyomtató topickban írjátok ezt a tanácsot, ami szerintem nem jól van úgy. De lehet tévedek, ha igen valami linkre emlékszik valaki, ahol ez meg van magyarázva ?

s7manbs8

Ha így is be lehet kötni, lehet hogy a 0.9 fokos motorjaim is mennének, ki tudja, mert az bipolárban bekötve fél tekercsesen csak ugrál ide oda, azt se értettem, lehet annál meg így lenne jó ki tudja.

s7manbs8

Lehet nem is tévedek, csak akkor ha mindkét tekercs így megy, akkor a soros mód van használva, ami így nagyobb induktivitás kevesebb végsebesség, ahogy meg én kötöttem be, ott pedig a párhuzamost használom, csak mivel a tekercs végei közösek, így a másik tekercs rész nem köthető be, ezért lehet kissé gyengébb lesz  csak  a végsebessége viszont nagyobb, azonos feszültségű driver esetén.

KBalázs

Ha a közép leágazástól nézel (képzeletben) a két szélsô leágazás felé, akkor az egyik felfelé, a másik ér lefelé indul el a csévetesten. Tehát középrôl nézve (megtáplálva általában U+) ezért az egyik tekercsrész ellentétesen húz mint a másik.
A legegyszerûbb megoldás nagyobb sebességre sarkallni a léptetôt (erre szólt a tanács, a régi menetesszáras világban a sebesség volt a gyenge láncszem), ha csak a fél tekercset használod, mivel így az induktivitása fele, cserébe persze a nyomaték is zuhan, mivel az áthajtható áram továbbra is ugyanannyi mint a két tekercs esetén (réz keresztmetszet) viszont csak fele annyi menet, azaz kisebb gerjesztés.

KBalázs

Na mire leírtam leírtad magad is [#hehe]

s7manbs8

Aztán a soros kötésnél is mindegy, hogy az eleve közös tekercs pont jó irányban van e ? Mert ahogy nézem az unipolársi sorrendnéál az  

1A
2A
1B
2B a jó sorrend, tehát ha az 1A...1B eleve közös tekercsre azonos áram irányt adunk, akkor más pozícióba akarja húzni, de mivel ha a két végére adunk feszültséget, és a közös kivezetést szabadon hagyjuk, akkor az áram irány pont ellentétes lesz, na meg is magyaráztam itt most magamnak, hogy miért jó úgy bekötni, hogy a két végét és a közepet szabadon hagyjuk.

OK, most már értem, akkor így viszont a nagyobb induktivitás miatt a végsebesség kisebb lesz, de mivel az egész tekercs működik kis sebességeken erősebb.  

Akkor végkövetkeztetés, mindkettő jó, csak a felhasználástól függően érdemes vagy így, vagy úgy bekötni, pl. nagyobb sebesség érdekében és kis feszültségű driverről menve érdemes csak fél tekercset bekötni ha  a nagy sebesség a lényeg ...