Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

vvvsmkgjx

Sziasztok!
Léptető motor méretezéshez keresek anyagokat. Amiket a fórumon találtam már halott link alatt futottak. :( Elég régen volt róla szó. Ha van valakinek ehhez kapcsolódóan segédlete, az ossza már meg egy szegény hobbystával akár magánban. :)

80n6rakth

https://sites.google.com/a/minibee.hu/minibee-hu/leptetomotorok-bekoetese" TARGET=_fnew>Itt írnak indoklást, leginkább arra voltam kíváncsi, hogy ami motorokat vettem tudják-e ugyan azt produkálni, mint a bipoláris társaik.

vvvsmkgjx

köszönöm, megprobalom hasznositani. De ahogy belenéztem, nem lesz egyszerű. :-)

yy2yggmv7

Megosztok veletek egy kis tapasztalatot TB6560-as vezérlőkkel kapcsolatban,amiket e-Bay-en rendeltem,(  alul a vezérlő linkje  )nagyon olcsók voltak de hát van egy mondás ugye.
3 db-ot rendeltem, egy működött kettő csak erőlködött , úgy csináltak mint mikor túl nagy fordulatot állítunk és el akarnak indulni de mindig befékeződnek.  
Hamar észrevettem , hogy a 7-es lábra és a testre kötött oszcillátor smd kondik nem ugyanolyanok abban ami jó, és amik rosszak , vagyik a kedves kínai niggerek elültették.
A jóban fehér színű (100pf volt) a rosszakban barnás ami lehet, hogy 100nf? de ezt nem tudom nem mértem meg.A igénytelenül meózott vezérlők igényesen be voltak csomagolva antisztetikus zacsikban. Azért közöltem ezt mert hátha más is így jár és nem kell mindjárt a kukába dobni.
Egyébként tök jó a vezérlő sokféle áramot, pihentető áramot lehet állítani, a step bemenetén 6N137-van.

http://www.ebay.com/itm/TB6560-3A-Driver-Board-CNC-Router-1-Axis-Controller-Stepper-Motor-Driver-Board-/301141432876?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item461d6d9a2c

KBalázs

Biztos banális a kérdésem: jól tudom, hogy 8 kivezetéses, unipoláris létptecset bipolárisként, párhuzamos tekercses bekötésnél, a névleges áram max. 1.4x -esével szababd meghajtani? (vagy nem?) Ezt termikus megfontolásból, vagy valami más ok is van?

designr

Általában az ilyen motorok adatlapján is részletezik a hajtási,és bekötési módhoz tartozó névleges áramot.Ha kevesebb áramot kap,nem hozod ki belőlle a maximumot,ha többel,valószínűleg melegedni fog..

keri

igen.
Bár pontos számokat ne várjál tőlem, de kb így van.

Amúgy meg én mindig úgy kalibrálom a motor áramot, hogy hőmérővel nézem, hosszú munkánál mennyire melegszik. Kb. 60 fokra szoktam belőni...bár most az esztergámon 70 fokig is felmegy.

Szalai György

Minden hibrid léptetőmotor tengelye korrózióálló anyagból készül?

svejk

Nem tudom, de én már találkoztam jó rozsdás tengelyű mocival.
De vajon miért érdekes a kérdés? Mágnesezhetőség?

Szalai György

Pontosan.
A forgórész felépítéséből eredően, a mágnesesen vezető anyagú tengely söntöt képez az axiálisan polarizált mágnesgyűrű két pólusa között.
Vagy hogy van ez?

svejk

Hmm...
Nézzük az alapesetet, amikor a két egymástól eltolt ricnijű kötegelt lemeztárcsa közt van egy vékony tárcsa alakú mágnes.
A tárcsamágnes ugye axiálisan polarizálva.
Az erővonalak úgy záródnak, hogy a mágnes egyik oldala - ricnis lemezköteg - a köteg külső palástja - állórész vastest - másik ricnis tárcsa - mágnesgyűrű.

Hogy a lágyvas tárcsákból miért nem a tengely felé akarnak menni az erővonalak azt nem tudom.
Még sosem nyomtam ki tengelyt a forgórészből.
Talán a tengely és a lágyvas közt van valami nem mágnesezhető gyűrű?

Szalai György

Szög egyszerű léptetőmotor, és szöget üt a fejembe.
Én már ütöttem szét vagy kettőt, de a tengely és a lemezelt rücnisvas között természetesen nem volt a mágneses erővonalakat szigetelő anyag.
(Sem az erővonalakat a tengelyből kiszorító szupravezető diamágnes, sem valami térgörbítés technológia.) [#vigyor2]
Szóval akkor miért nem söntöl a tengely?

Dakota25

Nem úgy működik a rendszer, mint a körmös forgórészű generátorok tere? A tengely tulajdonképp a "mágnes részévé válik"?

svejk

Biztos rém egyszerű a magyarázat de én sajnos nem tudom.  
Ráadásul még egy fabatka léptetőmotorom sincs, amit gyorsan szétvernék. [#rinya]