Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, alakul.
Ez is egy jó taktikának látszik. Amit mostanában nem először tapasztalok.  
Mindenféle kavarásokkal elvenni a kedvem a segítségadástól.  
Ha, beválik, szépen kiesek a tudatból. A régi dolgaimra meg a kutya sem emlékszik már.  
Azonnal igazolódik az, amit, kezdenek tolni a kedves „barátaim”.
Mindig csak a levegőt rontottam. Semmi hasznosat nem tettem a közösségnek.  
Ezért semmi keresnivalóm itt a fórumon.  
Szép kis történet.  
Na, ezzel itt az offolást bezártnak tekintem.

Utóiratként csak annyit. A kérdező rögtön értette miről írtam. Minden, csűrés, csavarás nélkül.

Gyárfás Attila

Üdv
Van lentebb egy agle terv ,egy mocivezérlőről 74H194 van benne. Viszont mind a 4 kimeneten folyamatos fesz van. A moci csak zizeg. Ledekkel is próbáltm hogy léptet e,de mind folyamatosan világit. A potit tekerve,a visszajelző led gyorsabb vagy lassabban villog,de a kimenet nem változik. Mindent megnéztem gyakorlatilag jó minden.
12v a bemeneti fesz.
Igaz csak 74194 es em volt,nem a 74hc-s. Nem lehet hogy ez a baj?
A mocim 6v os,  
Szerintetek mi a gond?

besirkyjh

Szia

Müszerek nélkül nehézkes lesz .
Ugyan azt a nyákot csináltad meg mint amit az Elektron csatolt ide ?

A HC nem hiszem hogy gondot jelent most .

Meg kellene nézni hogy a 74194 8-as és 16-os lábán ott van-e az 5V táp ( 16-os pozitiv és a 8-as negativ ( GND ), direkt az IC lábain mérj .Az ULN elött is meg kellene nézni hogy a 74194  10 - 11 - 12 - 13 lábakon van-e valami változo feszültség ( ha lehet az ULN-t addig vedd ki mig mérsz .

Vetesi75

Ha jól rémlik, a 194-es az léptetőregiszter...
Lehet, hogy megfelelően léptet is, csak a soros beíró bemeneten mindig ugyan azt a logikai szintet kapja? Törlő bemenet, engedélyezők jó helyre vannak kötve?

ht0cjk58i

Köszönöm Uraim a segítséget.A végén meg lett a bibi, emlékezetből 20 fogra vettem a számítást és nem jött ki a mért elmozdulás sehogy sem a szíjon.Ezért is kérdeztem mert én is így tudtam,na szóval a sok sör megártott :), megszámoltam a fogakat és lőn csoda nem 20 hanem 18 van neki.Ezért nem akart kijönni az elmozdulás.Jár így az ember :).Ha kész lesz a gép akkor a Török Tomi engedelmével teszünk fel képeket.Egyébként már működik a gép csupán finomítani kell és teljes erővel hasíthatja a habot.

ht0cjk58i

Valószínűleg a mostani 18 fogas kerék cserélve lesz 10 fogasra, kicsit bizonytalannak érzem a mozgást a habvágáshoz, egyébként szépen simán jár csak nagyobb sebességen, de a habhoz kicsi sebesség kell.

Gyárfás Attila

Csak a 11 -es lábon változik minimálisan  a fesz, a többin mindenhol meg van az 5V.

s7manbs8

Megmérjem neked ? Vagy mi lehet a baja ?

Gyárfás Attila

Üdv
Még mindig itt tartok. Átnéztünk minden alkatrészt,kicseréltünk, jó minden. Viszont ahogy múltkor is írtam, ledekkel próbálva sem léptet. A mocival csak zizeg.
A linken van az itt közzétett eagle terv, és az én általam legyártott nyák terve is. Átnéztem, de eltérést nem találok, hogy esetleg az lenne-e a hiba. De több szem többet lát, hátha valaki észrevesz valami eltérést, mert csak erre tudok gondolni.
https://www.dropbox.com/sh/aun7u3y8fc1217r/Ls0cyMivUJ" TARGET=_fnew>LINK
Köszi

besirkyjh

Szia  

Lehet buta kérdés : unipoláriban van kötve a léptetö rá ?  

Gyárfás Attila

Ilyen a moci:
http://www.nidec-servo.com/en/digital/pdf/KH42J.pdf" TARGET=_fnew>Moci
A 6 "vezetékes". De nem is a mocival van baj, mert ha a 4 kimenetre ledeket teszek, azt is kellene léptetni. De mind folyamatosan világít, hiába állitom a potit a leglassabbra.

s7manbs8

A tranzisztorok jó irányban vannak bekötve ? Azt lehet rosszul is betenni pl.

s7manbs8

Az 555 IC- n jön ki a jele, a változó frekvenciájú, ahogy állítod a potival, azt is meg lehet nézni, hogy addig jó e, utána meg bemegy a 194-be, hogy ott lenne a bibi e vajon vagy hol akad el a dolog.

robokacsa

a rajzot sajna nem tudom meg nézni, de nem lehet, hogy túl gyorsan próbálod léptetni?, (még a leg lassabb állapotban is gyorsan.)

robokacsa

most sikerült megnéznem a rajzot, nem egy bonyolult dolog.  
próbálok lehetőségeket mondani mitől lehet, egy kis műszerezettség nem árt hozzá.
-biztosan megfelelő értékűek az alkatrészek, amik be vannak építve, főleg az oszcillátorba, nem e 10, vagy 100 szor gyorsabban megy?
az uln ic pár kimenete nincs e lezárlatosodva.
közbe még gondolkodom, de mennem kell.