Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

keri

gyorsítást vedd vissza, meg a végsebességet is amíg stabilan nem megy, motor tuning menüpontban.

000000000

Hol laksz ember ?  
Itt ebben a porfészekben kapásból 4 elektromossági szaküzlet van 5 km-en belül.
Ebből 2-ben akkora készlet van, hogy nehéz olyan kábelt mondani amit nem tudnak azonnal, vagy délutánra kezedbe nyomni.
Legrosszabb esetben másnapra, ha nem reggel 10-ig esel be hozzájuk.  
Egyedüli kizáró tényező a rá szánt keret lehet.  [#papakacsint]

RJancsi

keri: Már próbáltam :( a legjobb eredményt 900-as fordulatszámon és 300-as gyorsuláson (mm-ben dolgozom) értem el. Ha visszavettem a fordulatot 750-re, nemcsak lassult a motor, de sokkal rondább hangja lett. Még nem jöttem rá mi lehet a baja, mert véletlenszerűen hol hibátlanul műxik, hol meg rángatni kezd és időnként ellenkező irányban indul el. Már az összes vezetéket végignéztem, de nem találtam hibát. Lehet, hogy valamelyik vezeték törött, és az visz be zavaró inpulzusokat??? Kicseréltem a motorvezérlőt egy másikkal, de a hiba maradt. Szóval nem a vezérlő hibás.

besirkyjh

Szia

Nem irtad hogy milyen tipusu vezérlöt használsz és azt sem hogy asztali PC-t vagy laptoppot .
Milyen a PC-d bios beállitása stb ?
 Részletezd kicsit : táp , PC tudás , vezérlö esetleg LPT illesztö stb stb ?

keri

Bolt az itt is van, csak rendes kínálat nincs.

keri

Úgy hangzik, mintha a vezérlő bemenete szedne össze zavart. Printerkábelek nem mindig állnak a helyzet magaslatán.

dcsaba

Csak egy apróság. Két héten keresztül sz.ptam egy géppel, lépéstévesztés, irányváltás, stb. miatt. Tök véletlenül jöttem rá, hogy a gép mellett lévő szóda-automata hűtője okozza a bajt, amikor a kompresszor bekapcsol... Szal, induktív hálózati terhelés a közelben, ami ki-be kapcsolgat?

RJancsi

Mint írtam, a teljes elektronika eBay-ról származik és kínai cuccos. http://www.wantmotor.com/ProductsView.asp?id=278&pid=93
Vannak vele fenntartásaim, pl. minek küldtek optikai leválasztó kártyát a készlethez, amikor a vezérlők bemenete a leírásuk szerint optikai kapus.
Egyébként egy "célszámítógép" üzemelteti, azaz egy régebbi asztali PC, amin az Xp/Service pack 3-on és a MACH3-on kívül semmi más nincs. Még gravírozni valók sem, mert pendrive-n dugom bele a feldolgozni valót. MIt értesz bios beállításon?

RJancsi

Elnézést, a válaszom Kulcsár Zoltánnak szólt, csak a bejelentkezésnél lemaradt a "címzett".

frkdv6dyr

Segítség kellene a mikroma FA-34-4-2 motorhoz. Ismeri valaki?

istvan58

Hali,

Akkor itt folytatva a kezdő vagyok topikban elkezdetett.
Szóval még azt figyeltem meg hogy a léptető sokkal jobban melegszik ha pl 60V rol hajtom mint 32 röl, peddig szkópal mérve azonos áram folyik rajta. Annyi csak hogy 60V rol egy kissé meredekebb a felfutás. De a motor kb 20 fokkal melegebb.

keri

Ez nem meglepő, mivel az áram görbe alatti területtel arányos a melegedés, hiszen a melegedést kizárólag a tekercsek ohmos ellenállása okozza. Cserébe a tekercsenkénti nyomaték is javulni fog ezzel arányosan.

000000000

Mivel nagyobb a feszültség így előbb alakul ki a mágneses tér a tekercsben vagy ahogy írod meredekebb az áram felfutása.
De ha csak a mezei 5.-es fizikánál maradunk magyarázat tekintetében, kétszeres feszültség ugyan akkora áramnál az kapásból kétszeres teljesítmény növekedést jelent.
Viszont akkor az a vezérlő nem áll annyira a helyzet magaslatán ha ezt a feszültség növekedést már nem tudja a PWM kitöltés csökkentésével kompenzálni.
Másrészt nem mindig jó a túlzott feszültség növelés mert az áram lecsengés is lehet káros ha az már beindítja a szupresszort.
A keletkező áramlökések a Lenz-törvény szerint az őt létrehozó hatást akadályozni igyekszik, vagyis az áram kikapcsolásakor igyekszik fenntartani azt.
Hasonló jelenség figyelhető meg bekapcsoláskor is, csak akkor az indukálódó áramlökés ellentétes az áramforrás áramával.
Lehet páran szórakoztak azzal, hogy egy relére úgy kötöttek 9 voltos elemet, hogy az úgy működjön mint egy csengő és a tekercs kivezetéseit meghosszabbítva levezették a készüléken és ezt hanyag eleganciával átdobták valakinek aki el is kapta  [#hehe]
Az megtanulta egyből mi az a Lenz-törvény mikor a tekercs próbálja fenntartani az áramot ami csak úgy lehetséges ha a feszültséget a végtelenhez próbálja emelni.
Kezdők mikor megépítik az első relés elektronikus kütyüjüket, és hát minek is tegyük bele azt a visszacsapást védő diódát a relé lábai közé mert az drága.
Na ilyenkor van az a bizonyos első és egyben utolsó kapcsolása az áramkörnek   [#hehe]

istvan58

Nos az áram nem változik,  de  mivel nagyobb a feszültség ezért meredekebb, de szkópal csak szinuszt látok áram mérésnel.

istvan58

Amugy a legtobb helyen a maximális feszültségnek a 32x négyzetgyök tekercs induktivitás (mH-ben)
Esetembe 32x gyök 3.8 =62V