Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ht0cjk58i

Köszönöm!!!! Én az osztókörrel való számolásra tippeltem

besirkyjh

Ha a Mach3 config miatt kérdezed akkor jelentéktelen a kerék egyfordulata álltal megtett ut .Ami számit az a stepper ( vagy szervo ) egykörére esö linearis elmozdulás .A kerék átméröböl eetleg max pozicionálo sebesség számolhato ) .

000000000

Átmérő, szorozva Pi –vel.  

A fel sem tett kérdésre pedig az a válasz:
Ha, az eredmény 100 –at osztod a fordulatonkénti lépésszámmal. Akkor megkapod az egy lépésre eső, megtett utat.  
Az, az, a felbontást.  

ht0cjk58i

A felbontás miatt kérdeztem, már rég számoltam bordás szíjjal :), de csak nem felejtettem még el.

w987wzmm

Kérdésedre a válasz!  
http://zappautomation.co.uk/images/T5-belt.jpg" border=0>

Devecz Miklós

Devecz Miklós

Az eredeti kérdés "Pololu A4988" stepper driverre vonatkozott!

besirkyjh

Szia  

Igen tudom , de nem akarja elfogadni amit mondunk .Szerintem a kérdése sem tiszta .( lehet még elötte sem ? ) :)

besirkyjh

Fel mentem kicsit melozni és gondolkodtam amit irtál .

Gyakorlatban ezt hogyan csinálod ? Leirnád pontosan hogy miböl derül ki hogy egy szijkerék egyköréhez hány motor lépés kel ?

000000000

Maga a Pololu A4988 is 8V és 35V körül működik, max. 1A hűtés nélkül, és max. 2A hűtéssel.
De ezt már leírták előttem.
Nem hiszem, hogy nincs otthon egy kidobásra ítélt nagyobb trafó a megfelelő tápfesz és tápáram eléréséhez.

besirkyjh

Szia

Nem érti az összefüggést a vezérlö müködtetö feszültsége és a motorra irt feszültség között .
Az is lehet hogy csak a kérdés fontos a számára :)

000000000

„Gyakorlatban ezt hogyan csinálod ? Leirnád pontosan hogy miböl derül ki hogy egy szijkerék egyköréhez hány motor lépés kel ?”

Először is, örülök, ha pici gondolkodás után válaszolsz a beírásomra. Pont így vagyok mással is:))  

Ugyanúgy csinálnám, ahogy rólad feltételezem.
Mivel, azt tudjuk, mennyi lépés kell a motor tengelyének egy fordulatához.  
Pont annyi kell a tengelyén lévő tárcsának is.
,,,,,,,,,,,,,,,,,

A szíjkeréknek nem kell semennyi lépés. Az annyit kap amennyit adnak neki:))

besirkyjh

Hát nem is tudom .

Másra számitottam , mert a kérdésböl nem derül ki hogy hajto vagy hajtott oldali keréknek az egykörre esö " utját " keresi .
Számomra értelmezhetöbb ha semmiféle kereket nem veszek figyelembe csak a linearis elnozdulást a pl léptetö egyfordulatára .

" Ha, az eredmény 100 –at osztod a fordulatonkénti lépésszámmal. Akkor megkapod az egy lépésre eső, megtett utat."

Ez a mondatod kavar össze mert egy 200mm kerületü tárcsához nem jöhet ki ugyan az a felbontás a #4370-es beirásod szerint , pedig annak kellene .
A mostani irásodnak meg az érvilágon semmi köze a léptetön lévö tárcsa kerületéhez , ha a tengelyen van akkor az is 360fokot fordul , logikusan .

Valamit elirtál .

000000000

Látom, nem hiába gondolkodtál a válaszon.
Mindenféle, környezetéből kiragadott részekkel. Sikerült úgy kikavarni, valahogy kijöjjön. Hülye vagyok a CNC –hez. A működése meg annyira távol ál tőlem, hogy távcsővel se látom.

Jó, bevált recept. Már használtad máskor is. Ezt, a kavarás technikát.

Na, a továbbiakban ebbe a bujtatott hülyézésbe, nem veszek részt.

Mert ugye, mindenki tudja. Az ominózus részben, a fogasszíj egy lépésre eső, megtett útjának kiszámolásáról beszélek.  
Az, az, a felbontásról.

besirkyjh

Alakul  

Igen ez igy igaz de szeretem ki mondatni az emberekkel ha valamit nem jol látnak ( föleg ha azt tanácsként teszik ) , nem mindig vállik be mert sokszor ködösit az illetö vagy megprobál valami mögé bujni .

Egyszoval nem mondtam hogy hülye vagy a cnc-hez csak azt várnám el hogy gondold át mit irsz és hova .