Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez egy eléggé kis nyomatékú motor (nem tudom, mire használod majd, mivel adsz neki step jelet), de a 12 V ha nagyobb fordulatot is szeretnél, kevés lesz.
pl. Klavio webáruházában kapsz is mindenféle vezérlőt.

Rabb Ferenc

Találtam a fiók alján egy http://bajielektronika.dunaweb.hu/arlkit2.html" TARGET=_fnew>Baji Elektronika féle unipoláris léptető vezérlőt és egy négyszöggenerátort. (gyufásdoboz méretű szerelt nyák lapok)

Pár alkatrészes cuccok, de ha csak ide-oda kell forgatni a motort, talán megfelel. Ha érdekel, holnap belegyűröm egy pufiborítékba.

Ja, és évekkel ezelőtt használtam utoljára léptető próbára, tehát a garancia már lejárt :))

Gyárfás Attila

Itt a fórumon kaptam egy 250mm hosszú kis sines szerkezetet,amin ilyen moci van. Ezt egy kiemelő lesz,le és föl irányba mozogna végállásig.
Mennyiért adnád az elektronikát? De majd egy kis utmutatót a bekötésről jó lenne,mert a mocin sincs pl. Csati,csak 6 vezeték.

000000000

És ez még működőképes is, a neten fellelhető sok kapcsolással ellentétben ... [#wink]

s7manbs8

Ehhez van nyáktervem is ... amit megterveztem.

PSoft

No,akkor már teheted is a gépre az én példányomat!
[#eljen]

s7manbs8

Pont keresem, hogy hol is van  ... :)

s7manbs8

Ha erről van szó:

http://kepfeltoltes.hu/140304/uln2803_74194_unipol_motor_driver_board_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/140304/uln2803_74194_unipol_motor_driver_schema_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

Gyárfás Attila

Nyákterve nézve pont jó lenne.  Előre,hátra, meg poti a speed nek. Milyen tápról megy?

s7manbs8

Szia ! 12V-ról megy pl. Minimum olyan 9V, maximum lehet több is a motortól függően 24V-is akár, ha olyan a motor mondjuk, ebben nincs áramkorlát, ha  a motornak megfelelő feszről megy, akkor nem is kell semmi, ha meg esetleg több, akkor ellenállást lehet sorosan kötni esetleg a kimenetek és a motor kivezetések közé pl.

Gyárfás Attila

Vanelfekvőben esetleg egy ilyened?

Rabb Ferenc

Ha a #4280 nekem szól, akkor a válaszom: ha ingyen elfogadod, állom a postát. A "vezérlő" rajzát megtaláltam, a generátorét nem. De a NYÁK-ok feliratozva vannak.  

A működőképesség nem garantált, de egy próbát szerintem megér. Küldj egy postacímet, és holnap a kezedben a cucc.

Gyárfás Attila

Szia
Neked szólt igen. Közben elektron mutatott egy komplett tervet, egyenlőre várom a válaszát. Ha aktuális mindenképp jelzem neked mailben.
Köszi

000000000

Attila! Figyelj ide egy picit.
Írtad, hogy csak oda-vissza kell mozogni ~250 mm hosszon végálláskapcsolók között. Na de ennél az egyszerű feladatnál is tudnunk kellene, milyen max. sebességgel akarsz elmozdulni, ezt milyen motor áttétellel szeretnéd megoldani, mekkora erőt kell kifejteni a szerkezetnek. Ugyanis ha csak egy kapcsolóval váltasz irányt, és nincs lassulási, gyorsulási szakasz, akkor sajnos a motorod a korlátos start-stop frekvenciája miatt nem fog elindulni ilyen drasztikus, egységugrás sebessség jelekre. Azaz jó lenne, ha tehát leírnád azokat a sebesség, mechanika adatokat is, amire keresed az elektronikát, mert lehet, feleslegesen küldenek neked bármit is, az előbbiek miatt nem fog működni ilyen egyszerűen.