Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

Holnap megnézem hogy van-e még belőle.

000000000

Üdvözlöm!
A C6360-9212-ből lenne e 2 db és személyesen át lehetne e venni szerdán délután M7-M0-M5 útvonalon?

Gyárfás Attila

Üdv Egy kis segitség kellene,mivel léptető motorokkal még nem volt dolgom.viszont egy projektemhez erre gondoltam. Nagyvonalakban a lényeg. Az R2D2 fejforgatásához kellene. 12V os a rendsze. Egy kisebb léptetőmotorra gondoltam,hozzá egy olyan kis elektronika,amin egy potméterrel lehetne váltani a forgásirányt és a sebességet.Mivel minden táviránitással működik,ezért a potit egy modell servo mozgatná. Középállásban nincs mozgás,jobbra-balra pedig a forgásirány lenne. Léptetőmotor egy cnc ből kibontott moci lenne,pontos adatot nemsokára rakok föl. Megoldható ez a terv,esetleg lenne valakinek hozzá nyákterve,vagy ötlete. Előre is köszi.

gorbi

Szerintem az Arduino paneleit kéne körbenézned, elég egyszerű programozni. Lehet hozzá kapni rátét paneleket shild-nek nevezik ezeket, olyanokat is amik akár több léptetőmotort lekezelnek.
pl.: https://www.google.hu/search?q=arduino+robot&client=firefox-a&hs=qrk&rls=org.mozilla:hu:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=khrxUrSsNc6UhQfY8oEg&ved=0CGUQsAQ&biw=1400&bih=767" TARGET=_fnew>robotok

s7manbs8

Meg lehet oldani persze, mutasd meg mit óhajtol ás összehozzuk.

besirkyjh

Szia  

Meg kaptad már a csomagot ? :)

Gyárfás Attila

A motor egy Dynasyn 2shg-055a56s, 5.5v, 8.5ohm, 1/8step, bipolaris. Ehhez kellene egy előzőekben leirt áramkör. A poti helyett,talán egy 2állásu kapcsoló is elég lenne, a forgásirány váltani. Ezt a kapcsolót is tudnám servoval mozgatni,kapcsolgatni. A potis verzió azért lenne jobb mert a sebességet is lehetne állitani. Ha lehetséges.

s7manbs8

Szia , jajj még az sem ért ide hallod, de ma pont azt mondta, hogy szombaton jön elvileg, remélem még nem kell vissza küldenem, azért nem is írtam, mert még ide sem ért. :)

s7manbs8

Meg lehet azt procival is meg anélkül is oldani valahogy ha a poti által meghatározott sebességgel impulzusokat adna ki léptetné a cuccot.

000000000

http://projectsonly.blogspot.hu/2009/03/unipolar-stepper-motor-driver-74194.html" TARGET=_fnew>kiindulási alapnak

Esetleg jó lehet.
Valahol van leírás arról is, hogy hogyan lehet rákötni bipoláris motort, csak most nem akad a kezem ügyébe.

pbalazs

Meg lehet oldani.
Én anno csináltam hasonlót, de már rég szétszedtem, doksi persze nincs róla...
Ha jól emlékszem, sztereo potival oldottam meg: az egyik része feszosztónak volt bekötve, és pár komparátor figyelte, hogy a középső (tiltott) sávban van-e (motor állj), vagy abból kimozdult jobbra, vagy balra (motor engedélyezve).
A poti másik része pedig egy RC-oszcillátorra ment úgy, hogy a középső láb mindig rá volt kötve, a két szélső közül pedig egy analóg kapcsoló választott a forgásiránytól függően, azaz a szélső állásokban volt a leggyorsabb.

Remélem érthető volt.

De meg lehet mikrokontrollerrel is oldani, csak akkor még nem tudtam, hogy van ilyen :)
Így csináltam erősítőt kb. 40 TTL IC-ből, de az egy másik történet...

jv7pu3a5p

Ez így elég bonyinak tűnik.  
Én a helyedben a vevőből kijövő PWM jelet küldeném egy mikrokontrolleren át egy léptetőmotor vezérlőnek, pl amit Sir-nyeteg is árul.
Jóval egyszerűbb a dolog. Így egy karral vagy tekerővel a távon tudod állítani a sebességet és az irányt is.
De tudod mit ha akarod megcsinálom neked (én is nagy Star Wars fan vagyok...), feltétele, hogy egy CNC talira el kell hozd a D2-est. :))

Gyárfás Attila

Szia
Köszi a segítséged, küldök is mailt.
Viszont egy cimbinek most készült el. Pécsen a Kikaban lesz a bemutatója most a szombati farsangon.
http://www.youtube.com/watch?v=MafjgFjnBCo&list=UU-DjzczkZ_E91ICRTiXz_TQ&feature=c4-overview" TARGET=_fnew>R2

Kelepeisz Lajos

Tiszteletem uraim!
Kezdő vagyok a témába, és a célból regisztráltam ide, hogy hátha válaszokat kapok a kérdéseimre.
Van egy dolog amit nem értek, pl: egy léptetőmotor 3v tekercseit nagy feszültség rákapcsolásával tudjuk használni,ha jól tudom azért kell a nagy feszültség hogy minél gyorsabban reagáljon a motor, amit az elektronika szabályoz, és áramot korlátoz, de amire nem nagyon kaptam sehol választ, az az hogy miképpen kell megválasztani a tápegység feszültségét, és teljesítményét.
Ha valaki írna egy kis magyarázatot, annak nagyon hálás lennék.

k9sgfk0dg

Szia!

Küldtem mailt a 7db. motor rendelés végett, és gondolom már megérkezett az utalásom is, ezért légy szíves válaszolj.
Köszönöm.