Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A konfiguráció képben:  

http://kepfeltoltes.hu/140212/PICT1869_kicsi_f_nyes_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Asztali gép beépített LPT portjáról hajtom, közvetlenül, nincs meghajtó IC, se 5V feszültség, az optók negatív pontja GND-re téve a pozitív vége meg a kimenetet, Step, Dir, az Enablet meg rátettem a Y tengely Dir pinjére, így ha azon irányt váltok engedélyezhetem, vagy sem a vezérlőt.

000000000

Szervusz!
A KH56LM2-049-ből 3db-ot kérnék, ha még van belőle,köszönöm.

s7manbs8

Most próbáltam tesztelni a gépre felrakva, de odáig nem jutottam el, mert nem akart működni semmi ...
 A saját programommal meg s nyikkant a PSoft dobozos vezérlőm, ez a HY-DIV298 is egyik irányba megy, másikba nem, az én programommal. Aztán rájöttem, hogy alapból magas szint van az enyémben kiadva és az nem tetszik neki, meg  a PSoft dobozosnak se, de azt hogy miért csak egyik irányba megy mindegy hogy a DIR jel alacsony vagy magas azt akkor se értem.

Mikor írtam régen ott az elektronikámban fázist váltott tranzisztorral azért lett olyan és azt nem is tudom opciókban állítani most. Holnap kiviszem  a másik gépet, amin Mach3 meg Linuxot is meg tudom nézni, aztán ha megy, akkor jöhet ez a Piros Sonceboz motor is hogy az milyen lenne akkor, erre mindenképpen sor kerül holnap, most ezzel foglalkozok csak. Aztán ha megy méricskélek meg kép videó készül elvileg.

s7manbs8

Aztán a fogas szíjas kereket régen ahogy rátettem, szorosan ment egyik rá, másik meg papír lett közé dugva, de úgy látszik annyira rágyógyult, hogy nem tudom kézzel megforgatni a tengelyen ha az orsót megmarkolom és a kereket próbálnám elfordítani, hernyó csavar nélkül is igen erős így is, a motor meg ennyi erőt nem is tud kifejteni, de azért megpróbálom bele a menetet vágatni.

000000000

Mach-ban van olyan lehetőség a kimenetek között, hogy Enabled.
Ezt állítod be az adott kimenetre akkor a reset gomb benyomásakor aktiválod vagy deaktiválod a vezérlőt.
Így a monitoron is láthatod mikor aktív.
Szerintem sokkal kulturáltabb lenne mint a mostani megoldás.    

s7manbs8

Sikerült tesztelni a motorokat is, a gépre is rátéve. A kisebbik SonceBoz is szépen viszi a nagy tengelyt, 1200-as fordulattal tud menni úgy néz ki stabilan, bár lehet kicsit inkább kevesebbet kell neki adni, de 1400-nál már leakad néha tehát látszik hogy az már sok.

A kisebbiket 3.3A-as beállításnál hajtja meg annyira, hogy melegszik valamennyire, de kézzel még bőven meg lehet fogni, kb. enniyt jelent neki a motor szerinti 2.1A igény.

Viszont a nagyobbnak 4.7A az igénye és azt nem tudja szolgáltatni ez a vezérlő, 5A állásnál is nem melegszik szinte semmit. ha a másikat nézem, akkor 6.5-7A lenne a neki való ha ezt a táblázatot nézem.

A Nagyobb motor se igen menne gyorsabban, bár lehet mégis, de így nem tudom kipróbálni, mert keveset kap erőt így.

A táp 34V, mikor álla motor, 32.7, mikor megy gyorsan, ez a táp jó neki úgy néz ki nem is túl sok a fesz, nem is kevés, csak jobb, mint 24V.

Viszont a PSoft féle dobozba rakott L1297 L1298 féle vezérlőből az egyik megint el kezdett rossz lenni, nehogy már működjön ... de a Z tengelyt ki tudtam azzal is próbálni a 6 kivezetéses motorommal, ami rajta van. Az egy kínai 4V 1.6A féle Olyan méretű, mint a kisebbik SonceBoz motor. Az eredmény az, hogy ezt is tudom hajtani 800-as fordulattal, és elég erősnek néz ki, mondhatni ez se rosszabb lehet, mint a SonceBoz féle. A táp viszont csak 24V abban a vezérlő dobozban, így annak a a számlájára írható szinte teljesen a kisebb fordulat 800, 1200 helyett, illetve a Z amúgy is felfele emeléskor nagyobb erőt kíván.

Viszont eddig ugyanez a motor unipolárisan ment, igaz csak vagy 18-20V-ról emiatt aztán eleve nem csoda ha jóval lassabban mehetett, nem csak az unipolárisa hajtás miatt, hanem a kicsi táp miatt, mert ilyenkor nagyobb induktivitás miatt arányosan nagyobb fesz is kéne neki, hogy hasonló teljesítményt nyújtson mint bipolárban hajtva. Egy jól megválasztott áttétellel, lassabban hajtva úgy is elég j lenne.

A nem jó tengelyvezérlő modult holnap megpróbálom megjavítani, nem tudom mitől nem lett jó, mi baja lehet, mert előtte még jó volt legutóbb, fél fázisa nincs meg neki, a kimeneti vezetékeknél lehet valami forrasztási hiba megint, mert eredetileg is azért volt rossz, de megcsináltam.

A következtetés mindenesetre úgy néz ki az, hogy a saját motorjaim is elegendőek a gépre, esetleg még jóval nagyobb feszültségről mehetne egy jó bipolár driverrel, ami mondjuk adna neki 50-60V-ot, akkor sebességben még fürgébb lehetne, mert az ereje amúgy elegendő.

Meg hét ugye szervó is van a világon, de itt az a lényeg, hogy vagy olcsó legyen még ha nem is a legfürgébb, de azért elviselhetően gyors, mert ha jobbat akarnék, akkor meg szervó lenne a jó választás, ami jóval nagyobb teljesítményt nyújthatna, persze akkor mélyen a zsebbe kellene nyúlni.

Holnap folytatom a mókát, meg kép, videó mérés is tervben van, ahogy az időben odáig elérek valahogy majd estefelére inkább.

Meg valamit vagdalni is kéne fürgén, mert úgy még nem láttam dolgozni, csak nagyon lassan.

s7manbs8

Hangulatkép a motor tesztelésről:

http://kepfeltoltes.hu/view/140222/PICT1882_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/140222/PICT1882_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

A tegnapi problémám, hogy a vezérlő egyik motorja csak fele tekercs ment, most kiderült, hogy nem a vezérlő a hibás, hanem a motor vagy a motornál levő kábelek vagy szakadt, vagy nem tudom, vagy a motor olyan hogy nem menne bipolárisa, bár azt nem hinném, de érdekes, mindenesetre találtam egy másik olyan motort mint a többi így azt most beteszem és menni fog. Mindhárom tengelyt szeretném ezzel működtetni, teljesen beüzemelni, mert úgy néz ki elég lesz ez a fajta motorom egyelőre. Folytatom tovább ... Ez a nem  menő motor 6V os féle most helyette egy 4V-ost teszek, az lehet többet is bír fordulatra emiatt remélem ugyanolyan erőre.

000000000

Üdv:
Kikapcsolódásként kérdezem, van még reményed a fuvart illetően?

s7manbs8

Üdv, van csak az illető megint halasztott, más meg még nem jött arról de rájuk is kérdezek megint, hogy mi a helyzet.

VighLajos

A marógép kapcsolójának rögzítése szenzációs!
[#nevetes1]

Gyárfás Attila

Üdv
Van egy ilyen léptetőmocim:
http://www.nidec-servo.com/en/digital/pdf/KH42J.pdf" TARGET=_fnew>Moci
Egy olyan kis vezérlő kellene hozzá,(12V-ról táphoz) amin lehet kapcsolni az irányt. Pl. egy egyszerű kapcsolóval.
Lenne valakinek ilyen?

000000000

Minden léptető motor vezérlőnek van egy dir(irány) bemenete is. Oda beteszel egy kapcsolót, és kész.

Gyárfás Attila

És hol lehet venni ilyen vezérlőt?