Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Magamtól rájöttem, ez a legjobb, elkezdtem gondolkodni a dologról ... :)

s7manbs8

Ez kell nekem, pörögjön a menetes szár, mint a vesztés. :)

KBalázs

De ha szétszedhető a motor (mármint a "kupakja", csapágyház), érdemes megnézni, hátha ki van vezetve mind a 8 ér belül, és ott párhuzamosra kötni.

keri

Pál kartárs 750W-os AC szervóval és asszem 1:3-as fogasszíjas hajtással mar 80-as átmérőjű marótárcsával is.

s7manbs8

Berger lahr vrdm 5910/50 5 fázisú léptetőmotorhoz nehéz szerezni vezérlőt ? Építeni gondolom nem sok értelme lenne.

ANTAL GÁBOR

kíváncsi vagyok a kollégák véleményére. Lone Wolf írja hogy megint vannak nagy piros (svájci ) léptetői. Rákerestem az adatlapra és azt írják hogy nominal power 16.5watt . No ezt én korábban úgy értelmeztem hogy a motor teste képes  a környezet felé lesugározni  a 16.5 wattot ( Áll a motor és a tartóáram tartja a forgórészt. )  A motor névleges árama 4.7 A a tekercs ellenállása 0.37 ohm . Képzem a Inégyzet *R szorzatot   8.17 wattot kapok ( és a tartóáram a szorzatban 100 % kal van számolva ! ) Persze a motornak két fázis tekercse van de amikor áll akkor  lehetetlen hogy mindkét fázistekercse 100 % ban gerjesztve legyen mert akkor nem lesz stabil a rotorpozíció.  
 Vagy a svájciak a forgás közbeni disszipált teljesítményt akarták megadni ? Itt is érvényes hogy egyszerre (folyamatosan) nincs gerjesztve mindkét tekercs (sőt az induktivitás miatt a felfutási áram átlagával kellene a disszipációt számolni a felfutási szakaszban  )    Nézegetem a nyomaték - sebesség görbét . Alacsonyabb vezérlőfeszültség esetén kilövök két összetartozó pontot    M= 1.2Nm at 1000pps ill   M = 0.2Nm at 6000 pps. Kiszámolom a tengelyteljesítményt  P = M*omega    1000pps az 1.8 fokos motornál 5 1/sec ami omegában 31.4 1/sec vagyis P = 37.7 watt .. Ugyanezt kapom a nagyobbik fordulaton .    Tehát a megadott nominal power nem a tengelyteljesítmény  ( és ezt is vártam )   De akkor micsoda ?  

000000000

"lehetetlen hogy mindkét fázistekercse 100 % ban gerjesztve legyen mert akkor nem lesz stabil a rotorpozíció."
Nagy tévedés, amit írtál, hiszen egész lépéses üzemmódban ez nem lehetetlen, hanem mindig igaz!
Így aztán a ~16.5 W is kijön, mint max. disszipációs P.

keri

Stabil lesz akkor is ha két tekercs van bekapcsolva, csak a két vektor eredőjénél.

Gondolj csak a kereszt tekercses műszerekre.

keri

Ritkán előfordul a használt piacon régi ipari vezérlő. Nekem van 3 darab felesleges  5 fázisú vezérlő panelem, de soha nem bírtam még működésre őket. Ezeknél a bekötési sorrend amit macerás kideríteni.

Ráadásul ennek nem tekercsenként 1 pár kivezetése van hanem csak öt. Vagyis vagy csillagba, vagy deltába kell kötni, és még a tekercs sorrend, vagy polaritás is kérdés...neked való móka :D Én inkább vettem egy olyat ami össze van rakva és működik.

Ha kell eladom neked, de szerintem jobban jársz ha veszel bármilyen kínai motort és vezérlőt, mert 2 fázisút. Vagy ha nagyon építeni akarsz, akkor miért nem szervóban gondolkodsz?

ANTAL GÁBOR

Köszönöm Tibor és Keri . A vektoros magyarázattal korrekt...

m6j2vsrdz

Szalai Györgynek van egy nagyon jó gif-je: forgó vektorábra. Érdemes megkeresni   [#vigyor2]

Szalai György

Mekkora feszültségű és áramúak?

Szalai György

m6j2vsrdz

Erre gondoltam. A különbség léptetőnél, hogy két vektor van, nem három. Az eredő vektor tehát lépésszögben "ugrál".