Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Szerintem hamisítják toshiba ic-ket és csak a hiba marad,a tosh lemaradt...[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]
Szerintem építeni fogok magamnak,valószínűleg így járok a legjobban. Ma már ismeretlen fogalom a túlméretezés. Nálam úgy néz ki a rövidzárvédelem,hogy összetekerem a kimenet drótjait és elmegyek kényelmesen kávézni. Ha túlélte akkor jó.

svejk

Az eddigi tapasztalataim szerint elég jól lehet vele modellezni a mechanikát. Esetleg még a kerékhez szorított "fékkel" a lineáris mozgó elemek súrlódását is lehetne modellezni, mely a lengést csökkenti.

Ha nagyon akarnám össze tudnék az itthoni anyagokból dobni egy szánrendszert, de úgy gondolom az elv gyakorlati bemuatása így is sikerült.

istvan58

En is ilyet használok a gépembe.
Nagyon jól viselkedik. adatlap szerint 300 1/min fellet lépésvesztéskor megál. Nekem az 1.1 verzió van és  már 180 1/min fellet működik a lépésvesztés figyelés. Szkópal nézve meg egész lépésel is szinusz szerű áramal hajtja meg a motort. Innen a halk működés. A rezonancia pontokat is jól ki lehet hangolni.

ANTAL GÁBOR

Nem akarom borzolni a kedélyeket igy magánban küldök egy levelet a kísérletedre reagálva  

Motoros

A TB6600HG-vel van egy piros paneles verzió is. Én 36V-al próbáltam. Élt kb 1 percet azán láng csapott ki belőle és annyi. Akkor azt hittem biztosan én bénáztam valamit. De lehet hogy nem.
Ic-t sem lehet cserélni rajta mert a panel is galyra ment teljesen...meg minek is ?
Azt gondolom, hogy az IC-t  a Toshiba azért tesztelte rendesen, talán az áramköri kapcsolással lehet a baj ??

4ybj8h3c8

2 db. L297 és 3 db. L298 után abban maradtam magammal, hogy saját PIC-es program és FET végfok az egyetlen használható megoldás. 30 év alatt a 297-298 páros volt az első, aminél fogalmam nincs, hogy mit csesztem el, de a tok lángolva égett. Semmire nem jók ezek az integrált végfokok.

iiidyyiy3

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/toshiba/TB67S142HG.pdf" TARGET=_fnew>TB67S142
Ez már elég jónak tűnik, de annyira új, h nem nagyon találtok beszerzési forrást az USAn kívül.
50nS lépésjel elég neki, 80V/3A, 0,25ohm belső ellenállás. 6$ az ára, tehát nem vészes, csak az a fránya szállítás...
Ehhez kellene tervezni egy jó nyákot, és aki akarja, az megcsinálhatja másfélszer annyiért magának, mint amennyiért megveheti az msd-t...

000000000

Tényleg lehet valami ebben az IC hamisításban.
Toshiba rádiófrekvenciás FET-el jártam így, hogy a megadott paraméterek közelébe se tudott eljutni.
furcsán is nézett ki a tokozás és kiszerelés után szinte 0 erőbehatásra ez lett belőle.

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/467115_125514294249937_1758290009_o.jpg" TARGET=_fnew>Egy félbetört karrier képe :)

Sajnos a fényképezőgép lencséjéhez hozzáért és így a pár milliméterre lévő dolgok már elmosódott lett.

000000000

Nekem http://www.ebay.com/itm/TB6600-1-axis-Stepper-Motor-2-phase-Drive-Board-for-CNC-Router-Beter-with-TB6560-/181168877379" TARGET=_fnew>EZ van, összesen 5db ot rendeltem (nem egyszerre) 1 szer én is így jártam, hogy 1 perc után füst aztán annyi. labortápról ment turbo-cncvel. De a 4db ami a gépemben van rendesen üzemel már egy ideje.
Én valahogy úgy képzelem, hogy nincs tesztelés, vagy ha van is a kiszórják amik rosszok

000000000

mármint kiszórják a vevőknek

svejk

Biztos hamis az a Toshiba, mert a képen Mitsubishi emléma van. :)

000000000

Lényegen nem változtat ami xar az az is marad akármit tapmóznak rá.

iv43r83d

Üdv Uraim!Kérdésem még mindig léptetőmotorral kapcsolatos.Egy 8.5Nm-es léptetőmotort meg lehet egy kicsit is mozdítani kézzel a tengelyén lévő kuplongon keresztül? Üdv Csaba.

designr

Tartóáram alatt csak erőssen kesztyűvel ráfogva Nick Árpi...üresen kis ellenállással forgatható..

svejk

Ma nem csináltam újabb kísérletet, mérést, mert T45 kissé elvette a kedvem, de arra azért rájöttem, hogy a tegnap mért start-stop frekvencia nem másból adódik mint a motor mechanikai (és elektromos?) időállandójából.

Gépre felrakva ehhez hozzájönne a mechanikai konstrukciótól nagyban függő plusz időállandó.

A tegnapi kísérletben ugye az első esetben amikor 0-ról gyorsítottam egységugrásszerűen, akkor 2,2 kHz jött ki.

Azt elfogadhatjuk alapelvnek, hogy motor lépésvesztés nélkül csak úgy tudja ezt lekövetni ha már az ELSŐ LÉPÉSNÉL ELÉRI ezt a 2,2 kHz által előírt sebességet, és ez nem más mint a start-stop freki, vagy visszaszámolva a 400 lépés/fordulattal 0,45 ms-os léptetési frekvencia azaz ennyi az időállandója a motornak.
A fentiekből adódik, hogy az a motor üresben 330 ford/perces sebességre tud felgyorsulni már az első lépés alkalmával és ha a G kódban ez a sebesség érték van megadva akkor ezzel tartósan megy is.

(itt képbe jöhetne a múltkori Békésivel való csevegésünk)