Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

istvan58

Tisztelt módi-k,

Az én hozaszólasom miért lett törölve??

000000000

Dolgozik a radírpók?

Azért egy válasz illene a kérdésedre!

istvan58

Szerintem semmi olyat nem irtam ami ütközik a fórum szabályzatával. Kizárólag szakmai írás volt.

ANTAL GÁBOR

István ! Minthogy modi lettem akár nekem is szólhat a beírás . Remélem  nem feltételezel ilyet rólam .   Átnéztem 4670 től minden beírás meg van . Mikor írtad, mert az továbbra is fennáll hogy ha egyszerre nyomunk " mehet" et akkor az egyik beírás elvész. Tedd föl még egyszer mert a szakmát nem hiszem hogy valaki is moderálná

istvan58

Xabinak válaszoltam meg késő este.
De amikor irtam a gépem megakadt és kétszer íródott be, azután irtam hogy nem értem miért lett 2. Még éjfél tájt megvoltak. Tehát 3 beirás lett törölve. Bizom benne hogy csak a duplikációt akarta a kolléga törölni de mindhárom törlődöt. Talán jobban kell figyelni ha már valaki bizalmat kapot.

istvan58

Tehát a 4679 re válaszoltam éjfél előtt.

ANTAL GÁBOR

Akkor nem áll fönn hogy egyszerre nyomtunk .  Amikor Xabi írt már régen aludtam . Az lehet amit feltételezel, hogy egy jószándékú kolléga hibát vétett.   Ha van pár perced visrosszakhatnád mert kíváncsivá tettél ( magam is meglepődtem hogy milyen konklúzióra jutottam )  

istvan58

Nagyjából ugyanazt mint Vernyul #4680 ban.

0s07z7g7

- Köszönöm a válaszokat. Akkor a nagyobb áramerősség kontra kisebb ellenállás, fázisfeszültség, és indukció kedvezőbb megoldás (ha a vezérlő, és a táp teljesítménye bírja).
- Az épített plazmavágó asztalomat szeretném átépíteni, fejleszteni. Jelenleg léptető motorok vannak rajta, ezeket a nagyobb sebesség és gyorsulás miatt akarom lecserélni. Láttam Hibrid enkóderes léptető motorokat, ha jól gondolom az enkóder miatt nem lehet lépésvesztés. Ilyen motort használ valaki ? Érdemes ilyet beszerezni ?
- Buta kérdés, de nem egészen értem az enkóder működését. Mondjuk ütközik a fej, a motor lépést veszt, az enkóder jelzi a vezérlőnek hogy nem tudott annyit lépni mint kellett volna. Ilyenkor hogyan kommunikál a vezérlő programmal (mach3, Uccnc) ? Leállítja a program futást, vagy megpróbálja behozni a lépésvesztést ?

svejk

Sajnos a szoftverek csak egy irányba kommunikálnak a motor vezérlőkkel, csak parancsot adnak ki.
A visszacsatolt léptetős motorvezérlőket nem ismerem, de a servo vezérlőkben be lehet állítani, hogy mekkora lemaradás esetén tiltsanak le.

wm94bppdn

Egyik fórumtársunk kérésével kapcsolatban visszafejtettem egy kínai vezérlő egy részét, a bemeneteit. Amit találtam, az korrekt tervezésre utal, kivéve az optocsatolókat. Eltekintve attól, hogy 3 darabnak a bemeneti lába el van csípve, és drótdarabbal át van kötve a bemenet a kimenetre, az egész optocsatoló ügyet nem értem. Minek vannak, ha a bemenet és a kimenet földje és tápja közös? Így semmiféle galvanikus leválasztás nem valósul meg, akkor meg minek? Ráadásul jó lassú darabok. Nem hiszem, hogy a teljesítmény ic (TB6560) felől, tönkremenés esetén netán visszajövő feszültségtől gondolták megóvni a PC-t, mert ott bufferek-inverterek vannak, azok feláldozzák magukat. A többi kínai vezérlő is hasonló ebben a tekintetben?

000000000

A jelenlegi felállásban a párhuzamos port nem nagyon alkalmas a kétirányú kommunikációra.
Van ugyan négy bemenet (korlátozottan), de azokat használják a végálláskapcsolók.

000000000

Leadshine AM882 vezérlő tud visszajelzést küldeni a lépésvesztésről.
Ha ellép akkor nyom egy E stopot aztán ennyi, már ha be van kötve a stopkörbe :)
A normális encoder visszacsatolású "léptetőmotor" vezérlő meg nagy ívben tesz jó magasról a motor lépéseire. (felbontás a enkóder felbontása lesz )
Ezeknél már szervó rendszerről beszélhetünk mert a léptetőmotor mint végrehajtó egységként van jelen a rendszerben.  
Tehát mint egy brushless motoros szervó lenne és erőszakkal kitérítve vissza fog ugrani az eredeti pozíciójába.

https://youtu.be/2SozZ7af3wg" TARGET=_fnew>Egy kis demo Videó Link ITT!

svejk

Ezek a közismert szoftverek szerintem anno mind mezei léptetős rendszerben gondolkoztak, oda elég volt az LPT, könnyű programozni.
Gondolom fontos dolog lehetett a tervezésben, hogy minél kevesebb hardvert kelljen használni.  
(van olyan szoft. is ami 4 tranyó segítségével közvetlen a motorok tekercseit kapcsolgatja)
De szerintem maximum L297-ben gondolkodtak.
Aztán Kína elkezdte ontani az egyre bonyolultabb de olcsó microsteppes vezérlőket, az amcsik megalkották a filléres Gecko servot.

A szoftverek fejlesztői meg nem igazán tudtak, vagy kompatibilitás miatt nem akartak váltani a visszacsatolt mozgásvezérlésre.

Az 5. bemenet még jobban korlátozott, hogy nem is említetted?  

svejk

Ez egy ügy, de ettől még a szoftver nincs bevonva a visszacsatolt mozgásvezérlésbe mint az iparban.
Amíg ezt valamelyik hobby szoftver nem oldja meg, addig egy jó nagy lépéssel fogunk az ipar után kullogni és kompromisszumokat kell elfogadnunk.

Bár lehet Tibor45 rendszere már ki van építve, de arról meg nem sokat tudunk.
Sajnos akik használják azoktól sem kapunk visszajelzést, pedig vannak itt páran.
Igaz régebben sem voltak nagy fórumozók.