Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Meg DOS alá, meg LPT-re se, az is inkább csak hobbizgatás, de azért csak csinálgatja az ember, mint én is a DOS alatt futó cnc vezérlőprogramomat. :)

000000000

Szerintem ennek az enkóderes léptetős rendszernek semmi értelme a szokásos felhasználásban.
Amit lentebb írsz, hogy gyorsítani szeretnéd a plazmádat, arra biztosan nem ez a megoldás.
Ha, gyorsítani akarod, akkor erősebb léptetőmotos, gyorsító áttétellel. Vagy szervó rendszer.

A léptetőmotoros rendszert nem úgy kell elképzelni, hogy az állandóan azon töri a fejét, hogyan tudna lépésvesztést okozni.  
Ez, egyáltalán nem így van. Ez a hajtás is kb. olyan, mint a többi. Ha, jól van méretezve. Összerakva akkor jól működik. Ha, nem akkor hibázik.  
Pont annyira fog hibázni, mint a gép tervezője, építője.  
Ha, megakad, akkor megakad az enkóderes is. Ezen nem segít 5 enkóder sem.  
Hiába próbálkozik, bepótolni a lépésvesztést.  

Szerintem, csak speciális esetben van, lehet némi értelme az enkóderes léptetőnek.
Egyébként fölöslegesen bonyolítja a rendszert. Ennek megfelelően, fölösleges pénzkidobás.  
Használok, szervós rendszert is, és léptetőset is. Mindkettő tökéletesen teszi a dolgát.  
Komolynak mondható fémipari CNC gépem is léptetőmotoros rendszerrel dolgozik.  
Hibázás nélkül, pontosan dolgozik évek óta.  
Én is elgondolkodtam az enkóderes használatán. De, mindig arra jutottam, hogy számomra semmi előnye nem lenne.

Persze, nem tudom miért esett az enkóderesre a választásod.  
Azért, csak gondold át logikusan.  
Nem akarlak lebeszélni róla. Legalább, beszámolsz a tapasztalataidról.  
Persze, még érdekesebb lenne, ha te tudnád összehasonlítani enkóder nélkülivel.  

000000000

Felesleges az enkóder a léptetőre? [#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1][#nevetes1]

Egy fagépre biztosan.

000000000

Ha bele akarunk karcolászni egy deszkába, hogy szeretlek julis, ahhoz tényleg nem kell enkóder.
Ha mást is akarunk csinálni vele, akkor néha elengedhetetlen.

9pk59nuy

"Ha mást is akarunk csinálni vele, akkor néha elengedhetetlen."

Mire gondoltál?

Szalai György

Szerintem.
Amit írtál, annak ellentmondani látszik az a körülmény, hogy a léptetőmotor lépésének sebessége nagyrészben a tekercsén áthajtott áram mennyiségétől függ.
Semmi akadálya annak, hogy akár a névleges áram többszörösét lehessen áthajtani a motor tekercsén, addig, míg a hő profil megengedi. (Míg túl nem melegszik.)
Ez pedig lehetőséget mutat arra, hogy amikor a névleges áramon már nem tud lépni a rendelkezésére álló idő alatt (és ezt az encoderen keresztül érzékeli a motorvezérlő) akkor a névleges áram többszörösével utolérje magát, majd visszaálljon a névleges áramú, esetleg a pihentető állapotra.
Az encoderes megoldás (és némi intelligencia) átsegíti a motort a nehéz helyzeteken.
Az alulméretezésen természetesen ez sem segít, viszont sokkal jobb a motor kihasználtsága.
Szerintem.

s7manbs8

A léptetőmotoroknál mennyi vajon a megengedhető túláram, ahol még a  vasmag nem telítődik ?

svejk

Ahogy Elektron is jól sejti, telítődik a vasmag.
A "hőprofil" ugyan elbírná, de túlgerjesztett motor járása "darabossá" válik és lecsökken a max. sebesség.
Mondjuk 0-hoz közeli sebességen működhet.

0s07z7g7

Nem akarom mindenáron lecserélni a jelenlegi léptető motort, csak meg szeretném érteni a működését az enkóderes léptető motornak illetve a szervó motoroknak. Ez alapján tudnék dönteni.
Nekem egy plazma asztalom van, nagyobb vágás esetén néha fél óráig is ott felejtem, teszi a dolgát. Bizonyos esetekben pl. ha befordul valamilyen munkadarab és neki megy a fej akkor lépést veszthet a program. Arra gondolok hogy ilyen esetben az enkóder jelzi a vezérlőnek hogy nem tudta lelépni a feladatot és állítsa meg a programot. Azt is gondoltam mivel az enkóder tudja mennyit léptünk le (függetlenül attól hogy mennyit kellett volna), a referencia pontot így nem veszítjük el csak valahogy át kéne adni a programnak, és pár sor visszalépés után lehet folytatni. Szerintem álom világban élek mert a hozzászólások alapján ez nem így működik. :)

A szervóhajtás hogyan működik ? Mi történik ha akadály van ? (mondjuk marásánál túl nagy az ellenállás, ilyenkor a vezérlés a kisebb lépésvesztést próbálja mondjuk nagyobb áramerősséggel korrigálni ? és ha nem sikerül mondjuk x értéknél nagyobb a lépés lemaradás akkor leállítja a program futását ?

s7manbs8

Encoderes léptetőnél, csak jelez, hogy baj van, persze lehet, hogy van olyan szoftver, ami tud ezután korrigálni, folytatni is, szervónál, szintén kiakad úgymond, ha nem bírja követni a kiadott pozíciót, de annál, ha kicsit erőlködni kell, az még megy a szervónál, amennyit a vezérlője megenged, csak utána áll le hibával.

istvan58

Sziasztok,

Az enkóderes léptető motor ugy működik ahogy Szalai György irja.
A motor a névleges áramnál kisebb áramal megy, igy sokkal kevésbé melegszik, majd ahogy terhelődik az enkóder jelzi a lemaradást és a vezerlő növeli az aramot akár a névleges többszörösére is.
Mig egy normál léptető rendszernél a nyomaték 50-60% ával számolhatunk addig az enkódereseröl azt írják hogy 100% al.
Nekem is sima léptetős gépem van, lépest csak akkor vesztet ha nekimentem valaminek a szerszámal.  De ilyenkor mar ugy is mindegy [#smile]

KoLa

A plazmavágó fejet mágnessel kell rögzíteni!
Ez megvédi a fejet a töréstől beakadáskor, és nem lesz lépésvesztés sem!

vjanos

Ez jó ötlet. Ha már ott a mágnes, akkor egy hall vagy reed kapcsoló érzékelheti is a fej leesését, és indíthatja az e-stopot.

KoLa

Nem estop-ot kell aktiválni! hanem a pause-t!