Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

jani300

Szépen megfogalmaztad azt ami engem is érdekelt volna .

etc77f5nr

Az utolsó kérdés jogos, nálunk is nekem kellett parasztmódszerrel leragasztani a motorok végét a plazmavágón :S.

Lpeti11

Kicsit tudatlan vagyok...
Miért kell a forgórészt "csőbe húzni"?

svejk

Egyes motorok, melyek AlNiCo mágnessel szereltek elvesztik a mágnesük erejének több mint felét, ha egy pillanatra is megszakad a mágneses erővonalak záródása.

etc77f5nr

Üdv! Az egyik motorom valószínűleg megy az örök lépkedőmezőre :(. Tudom, hogy nem szabad forgatni a motort amikor a meghajtóra van kötve, persze nem mint az ökör, de megforgattam és nagyon könnyen forog. A másik, ugyanilyen típusú motort nehezen tudom megforgatni. Gondolom a melegedéstől elvesztette a mágnesessége egy részét. Ugyanazon beállítások mellet a "jó" motor simán forog lépésvesztés nélkül, a "rossz" motor pedig befullad. Jól gondolom, hogy kuka?

wcsxp0uxa

Tedd le egy kicsit pihizni , nekem már 1x bejött.
Nincs rá azóta sem logikus magyarázat.(ez újabb típus)

etc77f5nr

Jó 2 hetet pihent :)

000000000

Azért csak nézd meg a bekötésének helyességét. És, szakadásra is vizsgáld meg.

És, ha használhatatlannak bizonyulna. Még akkor is hasznosítható lesz az őszi, hatvani talin.  
A második léptetőmotor célba dobó versenyen.
Addig is gyakorolhatsz vele:))

Ne alázd meg, a kukába dobással.
[#nemtudom][#wave]

wcsxp0uxa

Nekem másnap visszajött a mágneses tér.(nem szettem szét)

etc77f5nr

Azért ki nem dobom :) Majd még játszok vele, a szakadással és a bekötéssel nincs baj, mivel előtte üzemelt rendesen.

000000000

Most, hogy mondod. Pár éve nekem is volt valami hasonló.
És, némi állás után, rendbe jött.  

wcsxp0uxa

cxmcdtrx

Ismét a tisztelt közönség véleményét szeretném kérni.
Ha van egy 3.1 Nm-es léptetö motorom és egy 200W-os, 0,6 Nm-es Yaskawa AC szervóm, Melyiket érdemes feltennem egy faipari gépre? Elsöre rávágnám, hogy AC, de nem tudom, a nyomatékok mennyire mérvadók ennyire eltérö felépítés esetén...
Az AC nyilván képes nagyobb sebességre is, tud pozíció / sebesség üzemmódban is menni, ez mondjuk egy 4. tengelynél hálás dolog.
X,Y,Z Tengelyek meghajtásánál melyikkel járok jobban?
Köszi!

besirkyjh

Szia  

Érdekes hogy nem jön rá válasz vagy javaslat ?
Legalább 4-en figyelnek pedig .Vagy inkább emailben kerestek meg ?

Na mindegy :) ( erre gondolom lesz észrevétel )  

Tulajdon képen meg is válaszoltad a kérdésed .
A magasabb fordulatszám , a zárt hurkú lánc a tápegység a halk járás a kefenélküliség mind mind elönynek számit az AC szervonál .
A magasabb fordulat nem feltétlen jár magasabb gépsebességgel ( mechanikai áttétel ajánlott ) , direkt hajtásnál elég korlátozott a lehetöség ( csapágyak melegedése az orsoanya melegedés, tehetetlenség ,indulo nyomaték stb ) .
Azért az enkoderes visszacsatolás sem leány álom egy léptetös rendszerhez képest !!
Még ma is elég huzosak az árak AC szervo ügyben de megoldhato ha muszály .Az egyszerüsége és potolhatosága a léptetö melett szol és talán még a költsége is ( legalább is kisebb igénybevételü gépeknél , ez is elég tág fogalom ) .
Nagyon jo példa : rábeszélés ( és szerintem info tuláradat miatt ) vásárolva lett egy masina .Az anyag az optimális ( legalább is sok embeknek ) .Lin rendszer legalább 30-as (HiWin ? ) ehhez kb 40mm átméröjü golyos orso és a kb 200W-os AC szervo vezérlés .
Van egy másik gép ami még az infoáradat elött készült ( de már akkor is muszálybol lett megvásárolva ) az 1,5modulos fogasléces léptetömotoros gép a linek saját épitésüek ( homa-made verzio , nem én épitettem öket ) .
A léptetös gép teszi a dolgát és dolgozik amióta a helyén van , az AC szervos gép áll mert problémák vannak vele és hiányzik a szakértelem a  megoldáshoz ( ugy mechanikus mint elektromos probléma ).
Lehet nem ez a jellemzö de ilyen is van , és számomra ez kidobott pénznek számit !
Léptetö konra Ac szervó ? Hát nem a léptetö javára fog billenni a mérleg :)
A lényeg az hogy rengeteg info kel hozzá mert egyik sem olyan mellék hajtás amit felteszel és megy egy életen át , néha bele bele kel nyulni és akkor észrevehetö a különbség :)
Jelzem én léptetö párti vagyok , de gondolom idövel váltanom kell !?

svejk

Azt már tudjuk milyen motorjaid vannak, de azt még nem milyen/mekkora géped/mechanikád, amire rá akarod rakni a motorokat és azt sem milyen elvárásaid vannak a géppel kapcsolatban.

Ezek adatok nélkül balgaság lenne ajánlatot tenni.

De ha már megvannak azok a motorok és a gép, akkor egy nap alatt szinte mindkettővel letesztelheted a gépet.
A kísérletek mérések még sosem ártottak egy projectnek sem.

Műszaki végzettségű ember lévén sejtened kellene hogy a motort a "nyomaték hajtja", és valami nem stimmel a 0,6 kontra 3,1 Nm kapcsán.

Induló adatoknak:
Az AC servod 0,6 Nm-t(de inkább 0,7 az szerintem) tud egyenletesen a teljes 0-3000-es fordulatszám tartományban.
A léptetőd, 3,1Nm-t tud álló helyzetben, majd a fordulatszámot emelve ez csökkenni fog.
A 600-as fordulatszámot elérve úgy 1,5-2 Nm-el számolhatsz, felette már drasztikusan fog csökkenni, 1000-es fordulat fölé pedig egyáltalán nem ajánlott menni.
Persze sok függ a léptetőmotor meghajtótól is.

A megoldás a megfelelő illesztés lesz a motorok és mechanika közt, ami gyakorlatilag fogazott szíjhajtásos áttételben fog majd megvalósulni.

A fentiek alapján számolgathatsz már sebességeket akár fejben is a mechanikádra.

A neheze majd később jön, amikor a dinamikai képességeket kell kiszámolni.
De jobb híján ezt is ki lehet tökölni kísérletezgetéssel, áttétel módosításokkal.
Itt már nagyon nem mindegy a mechanikád mozgó elemeinek tömege, tehetetlenségi nyomatéka.
De ha ez már adott, akkor nincs mit tenni, csak a motor illesztésével tudsz variálni.