Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

80n6rakth

Tenyleg az is jo lenne ha valaki tapasztalt megmondana, hogy mennyit lehet rajta emelni buntetlenul. 2A-es lenne a motor 1 tekercsesen alapbol. Szerintem eleg kell hogy legyen de ha nem lesz eleg pontos es csokkentem a lepeseket akkor lehet nem artana meg egy kis kakao.

5z7aew5x

Mostanában sikerült hozzájutnom, néhány unipoláris motorhoz, egy nagy nyomtató "szorter" egységéből. Nos az unipoláris megoldás nekem sem tetszik, ezért én óvatosan szétszedtem a motort, és átkötöttem bipolárisra. Ez pont úgy néz ki mint a Yankoo által hivatkozott oldal utolsó rajza. Még nem teszteltem, de a vezérlőmön jól beállítható az áram. A párhuzamos kötés miatt az áthajtható áram megduplázódhat. Ez a kötési mód a legnagyobb nyomatékot és magasabb fordulatot tesz lehetővé.[#wave]

000000000

Igen, ott a pont !
A legjobb kivezetni minden tekercsvéget és így lesz 8 szál vezeték amit tetszés szerint lehet kötni unipoláris, bipolárisan, sorosan, párhuzamosan.
Mondjuk az használható méretű motoroknál ez alap opció.

5z7aew5x

Így van! A NEMA23-as nagy motorjaimnál alapból ki van vezetve minden tekercs vég, így szabadon játszadozhattam vele.[#integet2]

Szalai György

Sajnos a jobb léptető motormeghajtók működési részletei még ipari és üzleti titkok, amikre vigyáz a gyártó. Az irodalma csak a szerződött szervizek számára hozzáférhető.

Annyit tudni lehet azért, hogy az állórész tekercsáramait a forgórész szöghelyzetétől függően kell szabályoznia a motorvezérlő elektronikának, egy a tengelyre szerelt speciális szögadó jele alapján. Így lehet az áramból, jó hatásfokkal, hő helyett inkább több nyomaték. Ha szükséges még több nyomaték, akkor keresztülhajtható a motoron a névleges áram többszöröse is, de csak egy rövid ideig mer a keletkezett hőmennyiség az áram négyzetével és az idővel arányos. Utána pihentető időre van szükség, ahogy a motor hő profilja megkívánja, az szerint melegszik és adja át a hőt a környezetének.

A vas mágneses telítődéséig bármekkora árammal hajthatod a motort, bármekkora ideig, ha a keletkezett hőt el tudod vezetni és nem melegszik túl. (Pl. folyadékhűtés) De az esztelen áram pocsékolásnál fontosabb a jó hatásfokú áram/nyomaték átalakítás, azt pedig csak megfelelően bonyolult motormeghajtó elektronikával érheted el.

Ez a titok, és erre a „mezei” léptetőmotor vezérlők nem képesek. Nem veszik figyelembe a forgórész szöghelyzetét, így az állórész tekercsein akkor is feleslegesen nagy áram folyik, mikor arra semmi szükség nincsen. Az pedig mind felesleges hővé alakul.

http://www.jvl.dk/Default.asp?Action=Details&Item=756" TARGET=_fnew>http://www.jvl.dk/Default.asp?Action=Details&Item=756

ANTAL GÁBOR

Asztalon játszottam egy MSD50-4.2 es vezérlővel és egy Sonceboz ( piros )  léptetővel.  A motor 4.7 A /fázis áramú .  Féllépéses üzemben 4.2 A et jumperoltam ( RMS: 3 A )  A pihentetőáram : 50%  
 A táp 30 V  DC labortáp ( Imax= 3 A )  A meghajtás frekije 2 KHz  ( ez 300 1/min nek felel meg )  10 perces állandó üzem után már nem szívesen fogtam meg a motort  ( sacc 50-60 Celsius fok ) . Mit csináltam rosszul ?   A kísérlet után  hidegen megmértem a motor ellenállását és induktivitását, majd összehasonlítottam még 2 db motorral .  Gyakorlatilag mind a 3 egyforma ( 0.37 ohm 600uH )  Ebből azt a következtetést vontam le hogy a motor nem menetzárlatos.

000000000

Szerintem semmit nem csinálsz rosszul, csak ezek ennyit tudnak.
Folyamatosan pörgetve nekem is forróak lettek a motorok annak ellenére hogy minden a gyári adatok szerint volt beállítva.

ANTAL GÁBOR

Kösz de bennem maradt a kisördög.  Ha gyártok mondjuk egy talajhorgonyt és azt mondom hogy a névleges terhelése 5 tonna akkor az annyi. Nincs mellébeszélés . Újabban mindent kétkedéssel fogadok mert a gyártók egyre kedvezőbb  értékeket tüntetek fel hogy versenyben maradjanak  ( Tipikusan az olaszok ) De már a svájciak is ?  ( vagy elhallgatják hogy Bi = 30 % ????? )  Tudom hogy a drótok hőosztálya már régen 110C fok fölött van és a felületi hőmérséklet növelésével nő a leadott hő mennyisége de nekem már égett le Sanyo Denki motorom . Szeretek óvatos lenni

Vetesi75

Üdv mindenkinek!
Valamit nem értek:      Az alany TB6560 P-type vezérlő.  
Miért van az, hogy azonos motorfordulatnál az 1/2 és 1/8-ad lépés között nem érzékelek a motor járásának finomságában különbséget?  
2 vezérlő, 2 motor, felcserélve is, többféle beállítással - nem tűnik vezérlő vagy motorfüggőnek.
Mintha nem is a kimeneti áramokkal variálna, hanem a bemeneti step frekvenciát osztaná le.
A másik, ez nem is igazán nagy gond: Mikor a vezérlőket vettem nem kértem hozzá leírást, mivel úgy is sok helyen fellelhető a neten... Na most vagy az irományom rossz, vagy ez az IC nem az az IC, vagy elfuserált a dip-kapcsoló, mert hogy ez 2x off állásban küldi a motort a legnagyobb árammal az tuti! (és az 1/8-ad és 1/16-od lépés kapcsolója körül is van valami gebasz...)

keri

Gondolom mert még 1/8 is bőven tud rezonálni és te azt érzékeled. Meg ha ugyan akkora frekvenciájú step jelet küldesz be, akkor csak a tengely sebessége csökken, a rezgés frekvenciája nem. Viszont a lépésszám valójában növekszik fordulatonként.

Remélem erre voltál kíváncsi mert nem teljesen világos a problémád :)

xfg6v697j

Lehet,hogy rossz a doksid,mert tényleg kétszer off állásban van teljes teljesítményen hajtva a motor.
http://picopower.host22.com/wp-content/uploads/2012/05/Pico_Drive_Manual.pdf" TARGET=_fnew>P-type

Vetesi75

Szia! Igen rossz volt a doksim. Az általad linkelt szerűen működik. Ezt a részét sikerült kihámoznom a próbák alatt.  :)

Vetesi75

Nem teljesen világos...

Mindkét esetben a motor fordulata kb. 0.3/min, step jel frekvenciája természetesen különböző.
1/2 lépésben kb. 2Hz-es a duruzsolás, 1/8-adnál ugyan úgy. Pedig négyszer nagyobb frekvenciára számítottam, vagy legalábbis arra, hogy némileg besimul a hangja... (Jelenleg egy akácfa hokedlihez van fogatva, hogy el ne repüljön, ez jól vissza kellene adjon minden rezdülést.)  
Rezonancia sem kizárt, mert az "összeállítás" közlekedik hokedlistől.   :)  Rögtön kézi léptetéssel megnézem mit csinál, csak a pergésmentes step impulzus beadásra , meg a 12' elfordulás detektálására kicsit rá kell készülni...

keri

No ez érdekes akkor.
Rágumizol a tengelyre egy hurkapálcát.

Vetesi75

Megkerültek a mikrolépések.   [#rinya][#rinya] Nem erre számítottam.   *.wav állomány hová tudnék feltölteni, ahonnan linkelni lehetne ide a fórumba?