Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

dravecz

Üdv.

Segítség kéne. Van egy gépem ilyen léptetőmotor vezérlővel:

http://webaruhaz.klavio.hu/index.php?id=t2cnch01_aruhaz_kulcs&p=termeklap&tkod=19

Ez a számítógép:

http://www.pcarena.hu/arlista/lenovo-thinkcentre-m55p-8811-t-6
Xp vel. Sp3-al!!!!!  
Abban kéne a segítség hogy durván szolnak a léptető motorok. Igaz nem mindig. Csak néha. Lépést is veszt ha durva hangja van.De van amikor simán megy. Miért lehet ez????????
A gép most került hozzám, és KEZDŐ vagyok.

Révész Richárd

Mit jelent az, hogy durván szól.Sípol?
Szerintem túl nagy a sebesség és a gyorsítási adat.
De ez csak egy gondolat.

f35ezvjs

Szia!

Nézd meg a vezérlőkártyád lépés beállítását.
vedd fel 1000 lépésre majd az ampert vedd fel fulra.

A sípolás az első végett van
a lépéstévesztés a második végett van.

De a motor tuningot pedig a második tedd 2500 ra biztos így nem téveszt lépést.

dravecz

Szia.

Még nem nyúltam bele az állításokba, de olyat veszek észre, hogy a motor vagy sípol majd megsüketelek, újraindítom a sz.gépet, akkor meg már morog.  És van amikor meg elég elfogadható a hangja. Ez mi lehet?  
Lehet a számítógép zavar be valamit? Elég "nagy" gépet szereztem hozzá:
Lenovo ThinkCentre M55p (8811)

Állóházas számítógép (8811)
Pentium D-945 3400 MHz processzor (LGA775, 4MB L2, 800MHz FSB)
1024 MB DDR2-ram (4 slot, dual-channel)
160 GB HDD
Hagyományos méretű DVD meghajtó
Intel Q965 (ICH8) Express chipset
Intel GMA 3000 - 256 MB alaplapi VGA vezérlő (ezt kiváltottuk egy Gigabyte GV-N84STC-512I) mert ha jól tudom nem szereti a msch3 az alaplapi kártyát.
ADI 1983 HD alaplapi hangvezérlő
Intel 82566DM Gigabit alaplapi hálózati vezérlő
1 x PCI Express x16 slot hagyományos méretű kártyához
2 x PCI bővítőhely
1 x PCI Express x1 slot
5 x SATA vezérlő
10 x USB 2.0
1 x soros (RS-232) port
1 x párhuzamos (LPT) port
2 x 5,25" beépítőhely  

nem lehet hogy valamit nem szeret a vezérlés a számítógépen belül?
A vezérlésem az MSD-50-5.6 Bipoláris,mikrolépéses léptető motor vezérlő.

dravecz

utolsó hozzáoszlásom óta próbáltam még valamit. Ráraktam egy másik számítógépet. Jóval primitívebbet. Valamivel jobb lett a léptetőmotor hangja. Talán halkabban "sípol".A lépéstévesztés ritkább jóval! Most még próbálkoztam azzal is, hogy a motor tuningban állogattam az üresjáratai sebességet. a Z és a X akár 3000 nél is szépen fut, de az Y temngelynél, ha 2000 fölé veszem "rezonál" az egész gép, nagyon fura hangja van. Miért van ez?????

000000000

Nulladik kérdésem: össze tudsz rakni egy 20 Ft-os IC-ből (pl. 555) egy potméterrel állítható stepjel generátort? Ugyanis ezzel PC nélkül le tudnád tesztelni a hajtásaid "zaját", képességeit. Utána ha ez a teszt ok., akkor a vezérlő program és PC beállításainál lehet tovább lépni a hiba felderítésében.

000000000

A meghajtón elvégezted az automatikus tuningot?
Ez a DIP4 kapcsoló átbillentése bekapcsolt állapotban.

Révész Richárd

Milyen felépítésű a mechanikád?
Trapézorsó, menetes szár, golyósorsó?
Nem szorulnak a tengelyek?
Milyen a megvezetés?
Dobhatnál fel egy képet.
Driver tesztet csináltál már a PC-n?

c2nsu773m

Nagy örömmel szereztem kapcsoló üzemü tápot, szépen beállítottam a megfelelő voltot , majd a programban is a megfelelő értékeket.
Alacsony sebességeknél lerázott magáról mindent a gép, döcögött,a hajamat téptem.
Tekertettem egy megfelelő toroidot, kicseréltem , azóta olyan szépen muzsikál és gyönyörű simán megy még a leg lassabb sebességnél is!

jani300

Üdv Tibor !
A stepjel generátortról tennél fel egy rajzot ? A legegyszerűbb működőt .
Már talán elboldogulok vele . :(

svejk

Talán az egyik legegyszerűbb:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/pulse.JPG" border=0>

svejk

De ha Mach3 kompatibilis kell akkor célszerú az astabil multivibrátorral egy monostabilt indítgatni, így állandó lesz a step jel szélessége, mely Mach3 esetén 2-25 us a motortuning beállításától függően.

Mindkét multivibrátor lehet 1-1 NE555.

jani300

Köszönöm !
Az ic tok bekötését sem tudom ,de arra már rákeresek .

000000000

http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/555-variable-frequency-square-wave-generator" TARGET=_fnew>Pl. ez a kapcsolás jó lesz Neked.
Az oldalon részletes RC kör méretezést is találsz, amivel a kívánt step frekit beállíthatod.