Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Köszönöm! Megnyugtató a válasz. Különösképp, hogy a motor-tápegység már végleges formájában van.  

ANTAL GÁBOR

Ha át akarna ütni akkor azt a half coilnál is megtenné .  Ha rákeresel egy zománcszigetelésű huzal átütési szilárdságára akkor sokkal nagyobb értéket fogsz találni. Egyszerűen csak Kinai . Lehet hogy a sárgának nem volt nagyobb tápegysége mert, sok logika az nincs benne mint azt a 4121 ben írtam  

000000000

Na meg a másik az, hogy az átütés az két menet közt értendő.
Arra egy motor tekercsénél kevés az esély, hogy az első és az utolsó menet egymás mellett legyen.
Ha van tizen-huszon menet, akkor a tápfesz annyiad része van két menet közt. A menetek tekercseléstől függően lehet pár menet egymáson, mert miért ne, de akkor sincs köztük akkora feszültség különbség, hogy átüthessen.

Egy 60-80V-ról járó motorban is ugyan az a zománcdrót van, mint egy 400-660V-os motorban.

Vetesi75

Andrásnak is: A zománc huzal szigetelésével (aminek átütési szilárdsága papíron leírva és labor körülmények között mérve nem igazán megkérdőjelezhető) tisztában vagyok, csak az a kérdés, hogy (ismerve a kicsi sárgák technológiai igényességét és a huzal minőségére, illetve hosszára tekintettel) ez mennyire vehető alapul?  
Gondolva itt a sorosan kötött kapacitások dielektrikumtól is függő feszültség megosztására... Bár, ha egy meneten belül is 500V-ot szigetel, abból baj nem lehet...  :)

000000000

Nyugodtan nyomd rá a hatvanat. Olyan nincs, hogy 48 még biztosan jó, hatvan meg átüt.
Ha, átüt 60 –on, akkor, 48 -on is, hamarosan. Az átütés, biztosan nem lesz gond. Ha, nem selejt a motor. Akkor, pedig ha selejt, mindenhogy rövidéletű lesz.  
Azt így nem tudja sem a Kínai, se más elkészíteni. A tűrések, ettől sokkal messzebb vannak. Még náluk is.  

Vetesi75

Nyugodt leszek. Csak elmélkedtem egy keveset... Elvégre a gyári vezérlők használatakor is ez a feszültségszint a megszokott.
Nálam még a vezérlő függőben van. Egyelőre sk. alkatrésztemető van kilátásban, ha meg az nem jön össze, akkor MSD(D)80 lesz - persze majd idővel, ha "kedvem" i$ akad hozzá. Remélem jövőhéten kiderül végre, mire jutottam a vezérelhető áramgenerátoraimmal. (Kapcsolóüzemű kütyü - a léptecs meg ugye elektromechanikus szerkentyű és gyanítom másképp fog viselkedni, mint a műterhelés.)

000000000

Igen, arra figyelj, hogy a vezérlő magasabb feszültségű legyen, mint amivel járatni akarod.

000000000

Köszönöm mindenki segitségét!

ht0cjk58i

Üdv Urak.Nem tudja valaki milyen nyomatéka van a Vextra C7092-9212 ill. C7093-9212 léptetőknek.Illetve hogyan tudnám kiszámolni a nyomatékát?

besirkyjh

Szia  

A tartonyomatékát tudod megnézni : R 100mm-es erökar és egy müanyag flakon amit addig töltesz vizzel mig a motor megtudja tartani , utánna ezt egy mérlegen leméred és kész is .Ugyan ezzel a modszerrel megállapithato a hajtás igény is .

Olyan szempontbol jo ez hogy a léptetöd mostani állapotában kapsz adatot rola ( öreg , szét volt szedve stb ) .A léptetöre irt adatokat kel rá adni .

Ránézésre a kisebbik kb 0.5Nm és a nagyobb kb 1.2 és 1.5Nm közötti .

ht0cjk58i

hedbu09tz

Sziasztok!

Van egy kis problémám az egyik léptetőmotorommal.
Üresen,tehát amikor csak a kezemben tartom és elindítom bármelyik irányba,rövid megindulás után megáll és csak zúg.Ha megismétlem akárhányszor akkor ue.
 Ha viszont a palástjánál körbe markolom és enyhén megszorítom a kezemmel akkor szépen megy.
 Próbáltam a rögzítő csavarjain szorítani,lazítani stb.De nincs hatással rá.Ha össze van kötve a  hajtással akkor is nagyon neház úgy beállítani,hogy szépen menjen.Valamelyik ponton ahol nagyobb ellenállással találkozik ugyanúgy megáll és zúg.
 Mi lehet ez?Találkoztatok már ilyennel?

ANTAL GÁBOR

Találkoztam hasonlóval . Kopogtattam lazítgattam szorítottam azután kidobtam ( persze elötte szétszedtem ) Szerintem a lemezeléséből levált egy  nagyon kicsi darab ami beszorult a légrésbe . Amikor sikerült úgy szorítani hogy ment én (is )Uri Gellernek képzeletem magam

hedbu09tz

Azt hogy menjen elég könnyű reprodukálni kézben,felszerelés után-amikor egyszer be van állítva akkor stabilan működik,de ameddig eljutok odáig az az idegőrlő:(

besirkyjh

Szia

Ne szedd szét !!

Ha nincs a vezérlöre dugva akkor szépen "kattogosan" körbetudod forgatni ?

Fizikailag nincs sérülve , tengelye nem üt , csapágyai jok ?Pici a valoszinüsége hogy belül sérült vagy koszos legyen .
Mekkora ez a léptetö és milyen beállitásokkal hajtod ( tápfesz , áram , mikrostep stb ) ,Volt-e már szét szedve ?

Nagyobb pl : Nema34-es vagy hosszu Nema23-as léptetöknél tipikus jelenség kézben tartásnál hogy forgás közben leáll és csak bug .Ez nem hiba csak egyszerüen nem birod mereven pozicioban tartani a külsörészt .Tedd a földre és taposs rá és ugy probáld vagy szoritsd a földre a kezeddel és ugy .
Lehet még tul nagy fázis áramtol is vagy tul nagy dinamikátol is és tul nagy fordulatttol is tul nagy mikrostepptöl is ( vezérlö függö ) és lehet még a tápegység is kevés !
Ezek nem hibák csak a paraméterek rosszul vannak megválasztva a vezérlö szoftverben (Mach3 ?  ) .