Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Teljes mértékben egyetértek megállapításoddal. Az ULN kapuit jól lehetett párhuzamosítani, ritka volt a hibásodás. Ez a "hőskorban" 12V-os robotron, illetve "nagy-floppy" motorokkal hangvezérelt fényeffektbe készült, ahol egy féltenyérnyi tükröt kellett forgatnia kb. 40/min fordulattal. Primitív volta miatt mégis hatalmas előrelépést jelentett, mert a DC-motorok áttételei sajnos nem hülyeségállóak... Esetleges lépésvesztés nem számított, ellenben a egyenletlen járásból fakadó döcögés meglátszott. Készült belőle féllépéses változat is, az inverter sor helyén 7410-es Nand-kapukkal. http://kepfeltoltes.hu/130520/Motor33_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Féllépés
Elődje a klasszikus 4017-es DTL logikával irányt váltva, ez döcögött rendesen, ráadásul irányváltáskor lépést is vesztett. :) http://kepfeltoltes.hu/130520/030520_091009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>4017-roncs
DC-motorokhoz az optotriakos végfokozattal zárultak a kísérletek. Ez már komoly alkatrészspórolós megoldásnak számított, általános derültséget okozva hozzáértő körökben...   :)

Vetesi75

Emeletest soha nem csináltam belőle, ha két fokozat kevés volt párhuzamosan, akkor STA403 és társai kerültek előtérbe, vagy KT829A.

Vetesi75

"Ráérős diák koromban" annyit tudtam a léptetőmotorról, hogy létezik. Segítségképp  "nem tudom", "az nagyon bonyolult", "az kilincsműves?", stb. instrukciókkal voltunk ellátva...   :(

etc77f5nr

Amint írtam is én PRÓBÁLNI használtam és egy 1.22R 5W ellenállás volt kötve a tápfeszre. Nem nyákot marni építettem, hanem megnézni, egyáltalán megy e a motor.

etc77f5nr

Emellett nem mindenkinek fekszik otthon L297 és társai :). A kezdő elektronikásoknak pedig tuti, hogy van otthon 555+4017. Egyébként egy PIC16F628-ra is írtam programot, ami forgatja az unipoláris motort és az tökéletes :)

000000000

Értem én a szándékaidat, de beláthatnád, hogy 35 V táp emlegetése ULN IC-nél úgy, hogy nem írtál semmit a kialakuló áramról, az nagyon veszélyes, és füstgyanús. Maradjunk annyiban ezekkel a megoldásokkal is lehet valamit kezdeni, ha pl. valamilyen kis 40*40 mm-es pár 10 Ohm-os tekercsű pl. nyomtatóból kibontott kis motorral próbálkozunk. Nagyobb fordulatokon is működő mai 1-2 Nm-es motorokhoz erősen javasolt valamilyen áramvédelem, és kicsi tápfesz, max 9-12 V, és legalább 10 A-es Fet-es végfok, hogy legalább az ne füstöljön el.:)
A PIC pedig egyáltalán nem hat meg, mert az Ohm törvényét a végfoknál ott is keményen tudnod kell, egyébként az is füstöl.:)

besirkyjh

Na látod , megy ez :)

Nem rád vonatkozik de megfigyeltem ha valaki ir valamit ( proba gyanánt ) akkor egyböl egy más megoldást javaslunk neki .Ha azt akarja kipróbálni ám legyen !

Nekem mindenféle kis vacakbol van itthon egy rahedli és van mikor ezt épitem és van mikor azt épitem és van mikor én is boltbol veszem mert mindig más és más a követelmény !
Ezekkel a hiányos infokkal nehéz boldogulni igy elöbb mindig tisztázni kell mi is a feladat .
[#eljen]

s7manbs8

Mindenki másképp csinálja ... :)

s7manbs8

Tranyó meg mindenütt van, rossz TV ben stb ... abból is lehet léptetőt ...

besirkyjh

Szia  

Értem én meg valahol igazat is adok a "tapasztaltabbaknak " de képzeld el hogy Neked van egy "tuti" ötleted és azt megosztod itt és jön az özön viz ( holott a Tied is müködik csak máshogy ) .
Annak a hive vagyok hogy abbol hozzuk ki a maximumot amink van .Nem mindenki érti vagy szereti a cnc technologiát de nagyon szeretne a vele készült dolgoknak örülni , probálgatni és ebben kér segitséget .

s7manbs8

Szia, persze, nem is akarok én senkit eltántorítani, csak még egy ötlet, ha az eredeti megoldás kútba esik. :)

besirkyjh

Tompika jutott eszembe akinek a nyakában logott egy doboz a következö felirattal : "mindenböl valamit csinálo gép " , egyre kevesebbszer de én is bele botlok ilyenbe , ötletelek :)

etc77f5nr

Én úgy építettem meg ezeket az áramköröket, hogy tisztában voltam azzal, hogy miből hogy jöhet ki a füst. Így építettem meg ezeket a "kapcsolásokat" és még 1x leírom csak próba volt ez nem végleges gépbe épített valami.

KoLa

Tegnap csapágyas lett a plazmavágógép z tengelyének a léptetője!Csúnyán 'bőgött'ezért szétszedtük kicsit!
Ez egy Berger Lahr 6Nm-s motor!
Levettem az tengelycsonk felőli végét a motortornak, és szépen 'csőbehúztam' a forgórészt! mint ahogyan tanultuk...
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Egy%e9bb/Berger%20Lahr/6Nm%2003.jpg" border=0>

Közbe eltelt egy nap, megjött az új csapágy a régi nevenincs helyett! a motor dekni lyukas a hátulján is, így a sok füst, por és fémszemcse átjutott a zártcsapágyon és egy kis galacsinban gyűlt össze amit görgetett a motor a csapágy és a forgórész között!látszik a nyoma a forgórészen!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Egy%e9bb/Berger%20Lahr/6Nm%2002.jpg" border=0>

2RS csapágyat tettem bele és helyére került a forgórész!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/Egy%e9bb/Berger%20Lahr/6Nm%2001.jpg" border=0>

Utána még jött a java!és ezt már elfelejtettem fotózni!
A deknik nem tudták központosítani a forgórészt a házhoz!fél óráig ütögettem gumikalapáccsal félig meghúzott csavarokkal, mire jó lett!próba szépen megy szinte hangtalanul!
Ennek örömére esztergáltam a nyitott végébe műanyag dugókat porvédőnek!és a többi motornak is! Nem is értem hogy a gyártó! miért nem teszi ezt, egy plazmavágógép függőlegesen álló motorjával?!

ANTAL GÁBOR

Érdekes lett volna csinálni egy mérést.Szétszedés előtt egy esztergán megpörgetni 3 különböző fordulaton és mérni az üresjárási feszültséget ( esetleg egy kis terhelést ráakasztva egy másik munkapontot ) ( (generátoros üzem, ) Majd a csapágyazás után megismételni. Én egyszer végigcsináltam és minden csőbehúzás ellenére gyengébb lett a mágnes.  ( A második mérés feszültségei kb csak 70% osak lettek  Legközelebb ne hagyd ki !!!