Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Pál-nak!
Elmondhatom amit tudok (fém megmunkálására alkalmas gépet akartunk):
-a léptető motorok nagy nyomatékát tartottam erre a célra jónak
-mivel megjelent a piacon az ennek az encoderes változata, hát rögtön döntöttem
-motorok: 8Nm 2 fázisú 1000-es encoderrel
-motor vezérlők:HBS-80 8.2  (1600-as mikrostep felbontással jelenleg beállítva)
-CSMIO/IP-M 4 tengelyes CNC Ethernet mozgásvezérlő  

XYZ tengelyek direkt hajtás, 5mm orsó emelkedés.
Az A forgótengely most készül (ua. motor, vezérlő)

000000000

Kösz az infót!
Főleg az érdekelne hogy az encodert mint egy szervó használja, vagy mint egy mankó működik az esetleges hibák kiküszöbölésére.
Magyarán a mikrolépések ellenére a felbontás az encoder felbontása marad, vagy a vezérlő csak nagyjából a hiba kiküszöbölőként használja ?    

000000000

Ezen én is gondolkodom, mert a Mach-ba a mikrolépés szerinti felbontást kell beírni (akkor pontos az elmozdulás).
A szervós finombehangolást nem tudtuk tegnap megcsinálni, mert egy USB-COM1 port kábelt kell hozzá csinálni. Igy a túllengést nem látom még.
Már azon is gondolkodtam, hogy megy e most a szervó? Ne de ez az őrült motor fordulatszám sem érthető számomra (miért nem esik a nyomatéka).
Van még itt még kérdés dögivel, de amit eddig produkált az hihetetlen.

000000000

Egyszerű kideríteni hogy szervó üzemmód működik vagy sem.
Erőszakkal mint a #3915 hozzászólásban látható videón tekerd el a tengelyt.
Ha nem történik semmi akkor nem megy ha visszateker akkor van valami.
A valami alatt meg értem azt hogy az elkóder felbontása között visszateker.
A konstruktőrök hasomlóan gondolkoznak mint én, józan paraszti ésszel, akkor utána újra beállítaná azokat a áramokat a tekercseken mielőtt az utolsó step  és a hiba jel között érkezett.
Így ugyanabba mikrolépésbe térne vissza, az enkóder meg megadja melyik 200 egész lépésben volt ez a mikrolépés.  
De én nem érthetek ehhez    [#hehe]

000000000

Van időm mindent lépésről lépésre kideríteni (na egy pajszert odakészítek, hogy ezt a motort tartó állásban megforgassam).[#vigyor5]

000000000

Azért a pajszer kicsit túlzás. [#papakacsint]
Lehet hogy én vagyok jó erőben, de a 12Nm-es is minden további nélkül áttekertem.  
 http://odin.mobile9.com/download/media/41/strongsmil_z1dqp49a.gif" border=0>

istvan58

000000000

A videón 2Nm-es motorral bírkózik a faszi, az enyém meg 8Nm. Na de lapozzunk. Megy nálam is az encoder.

istvan58

Igen ez a kisebbik verzió, HBS57, de ugyanúgy müxik.

000000000

Ígéretesnek tűnik a dolog, de itt csak az az egy kérdés hogy szökik el az erő a motorból a fordulatszám növekedésével ?
Mert ha a nyomatékét képes lenne 3000RPM-ig megtartani akkor simán versenytársa lenne az AC szervó hajtásoknak.
Ezt viszont kétlem mivel a léptetőmotor a kialakításából adódóan képtelen a nyomaték tartásra nagyobb fordulatszámon.

istvan58

Igen, nagy fordulaton csökken a nyomaték,mint minden léptetőmotornál. A leadshine honlapjan látható a nyomaték/fordulat görbe

000000000

Ez a nyomaték görbe után lehet hogy könnyelmű kijelentés volt az hogy versenytársa lehet az AC szervóknak.
Sajnos az encoderes visszacsatolás se tud csodát tenni a léptetőmotorral.
Lehet hogy A BLDC irányba kellene kacsintgatni lineáris nyomaték ügyben.

http://www.leadshine.com/Editor/image/2012053100031574.jpg" border=0>

s7manbs8

Tegnap még csak 0RPM-ig jutottam ... :)

000000000

Szerintem meg a felhasználás célja dönti el hova jó a léptető és hova jó az AC motoros szervó.
Cak néhány jó tulajdonsága a  szervós léptetőnek:
- Nem kell mágnes fék (esetleg ellensúly) még nagy tömegű Z esetén sem  
- Nagyon nagy indítási nyomaték, emiatt jóval nagyobb gyorsítási érték adható
- Nincs szükség lassító áttétel alkalmazására és minden esetben direkt hajtás használható még a 4. forgótengelyes alkalmazás esetén is  
- Fém megmunkálási célú gépek sebességéhez jól illeszthető
 Az meg hab a tortán, hogy egy 200W-os AC motor folyamatos nyomatékát (0,64Nm) ez tudja 3000-es fodulaton
Az meg természetes,hogy gravírozési vagy  lézer célra más sebesség tartmányú szervót célszerű alkalmazni.

s7manbs8

Nem akart menni a motorom, addig-addig erőltettem, a panelen egy ellenállás letestelt GND-re ... így kimaradt egy fázis a léptetésből és akadozott szegény, na most hátha meg tudom szegelgetni a Z tengelyt kiderül bírja e hajtani, lehet kicsi lesz a motor.