Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

bicme92us

Tényleg? AZ autotrafónál?

bicme92us

ott nincs elvágva, egy tekercs!!

000000000

Mert, szerinted hogy hozza ki a végét?
Megvakarja a menetet és ráforrasztja?
Kókányéknál lehet.

000000000

Sziasztok :) most tervezem hogy csinálok egy habvágót 2x2 D set akarok csinálni. És itt jöna kérdésem hogy honan tudom hogy a motoroknál meg adot érték.044Nm vagy  1,26 Nm az konkrétan mekkora erőt jelent. arra volnék kíváncsi ha egy 20 as tengelyre tekernék egy damilt, és a motort el indítom a mérleg menyit fog mutatni ??. ugyanis ha meg csinálom a mechanicát akkor ez egy jó támpont volna a tesztelésre. tudom hogy kicsit primitívnek tűnik de legalább mérhető, vagy ha tudtok valami jó öltetett akor szívesen várom, de ne az legyen hogy a cégnél használt eszterga motorját vegyem meg mert az biztos hogy elég lesz :) http://www.youtube.com/watch?v=3g3gdLiFK3A" TARGET=_fnew>cl200

s7manbs8

Ha erre gondoltál:

Képletek és számítások topic svejk koma #2 aranyköpése  :)

Menetes hajtásnál:
egyenesvonalú erő(N)= 6.28 * forgatónyomaték(Nm) / menetemelkedés(m)

xfg6v697j

Az 1Nm annyit tesz,hogy a feszültség alá helyezet motor a tengely középpontjától 1m távolságra kb ~10 dkg-ot tud  megtartani.
A 20mm átmérőjü tengelyre átszámítva,ez kb~10 Kg-ot jelent.
De a forgó motor nem fog ennyit megemelni.

000000000

Nagyon szépen köszönöm így már tiszta sor :)

000000000

kedves elektron koma a sorsnak nagyon furcsa a fintora :) úgy is mondhatnám hogy nagy humorista :)sveik aranyköpéseit illetőén :) nem kell a topikot el olvasni :) ugyanis ma kiderült hogy munkatársak vagyunk :) szerinted ????

s7manbs8

Ekkora szerencsét, igen sokat tud majd mesélni akkor. Ha jól olvastam látott már pár motorkát :)

TROMF22

Szervusztok!
Léptetős kérdés a tapasztalt fórumozókhoz:

Van egy nem túl gyakori vezérlőm, ODIN-3D /Uwe Wulf,  DE/
2 fázisú bipolár motorokhoz készült,  max. 3A fázisárammal terhelhető.
A leírás szerint az ajánlott motorok fázistekercs ellenállása: 0,3 – 5 Ohm.

Van egy léptetőmotorom, aminek tekercs ellenállása 0,37 Ohm, viszont a  
fázisárama  4,7 A.  
(Mindkét adat katalógus érték.)

Össze lehet-e ezeket ereszteni?

Első körben arra gondoltam, hogy a vezérlő úgy sem ad ki 3A –nél több áramot, legfeljebb a motor kisebb nyomatékot ad le, mint elméletileg adhatna.

Valós ez a megközelítés?  Vagy várható füst és egy kis forróság.
Nagyon kezdőként nem szívesen kockáztatnám az LMD 18245  IC-ket.
(Állítólag ezek valami finom darabok.)

000000000

Persze, össze lehet.
Viszont nem érdemes hajszolni ezeket a driver IC-ket (elég drága cucc), a 3 A-t is érdemes kerülni, max 2.5 - 2.8 A motoráramot állítsál be.
Így sajnos nem tudod a motorodnak a 4.7 A-t biztosítani, azaz ~60%-a lesz a tartónyomatékuk annak, amit ki lehetett volna hozni max. belőle. Még így is nagy valószínűséggel szépen viszi majd az adott mechanikát, bár arról nem írtál semmit.

TROMF22

Köszönöm!
Akkor nem reménytelen a dolog. Természetesen az általad említett kompromisszummal. Óvatos leszek az áramok beállításával.  
A mechanikáról nem tettem említést, mert egyelőre azt a részt próbálom "demo" szinten összerakosgatni ami számomra ujdonság ebben a körben:  
hogyan lehet életre kelteni: bontott léptetőt + használt vezérlőt + tápot + egy öregecske PC-t + egy Mach3-at. Persze valami kis műterhelést kapnak a léptetők, hogy érzékelhető legyen milyen parancsra, beavatkozásra milyen jelenség a válasz.  
Ehhez még egy bútorlap masinát is tulzásnak tartok.
Közben olvasgatok, tanulgatok. Jó időtöltés.

000000000

Sziasztok.
Nem tudja valaki hogy honnan tudnám letölteni a profi 1 es vezérlőhöz a PWM manager t?

000000000

Állati nagy szerencséd van mert elszállt egy 500Gb--os HDD-m és így szinte minden oda lett.
Viszont ezt teljesen véletlen megtaláltam egy másik adat tárolón.
Átküldöm neked.

000000000

Pál köszönöm szépen a segítséget.