Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Egyesek, ezt is túl spirázták. Mint mostanában ezen a fórumon sok mindent.  
Nehogy azt gondoljátok, nagy előrevivő volt a kötözködésetek.  
A gyereket is lehet, úgy tanítani, ha nem tud valamit, jól nyakon vágom.
Vagy van a nehezebb módszer: Neki állok, és elmagyarázom.  
Itt, inkább a lehülyézés a menő.

Én, se azt kérdeztem amit ………..
Hanem, azt szerettem volna, ha tiszta lesz mindenkinek, mi mit jelent.
Mert ugye a gépi l =L  Na, és az 1=egyes. Az, tök ugyanúgy néz ki.  
Mire gondoljon a nem értő?

De, valamiért, pont az, aki azt gondolja, ő terjeszti a világosságot, az vágja nyakon a gyereket.  
Én, viszont azt gondolom, nekünk, mindanyiunknak figyelembe kell venni azt, hogy sokan vannak közöttünk, akik, közel sem ismerik a mérnöki számításokat, és azok újabb jelöléseit.
Na, ezért kellene közérthetően, vagy időnként elmagyarázva, írni. De, hogy számoljon az aki nem tudja, 10 el vagy százzal kellene számolni.  

Tibor45 –öt nem megbántásként említeném, mint rossz példa. De, bizony ő sokszor, szándékosan, vagy nem, de úgy ír, hogy az olvasó 5 százaléka érti. Vagy az se.  
Na, ez, nem a HOBBY CNC.

Itt a jobb pofám, lehet csapni!

Na szia! Ez azt jelenti, PÁ!
Ja, bocs ez is elavult, velem:))

svejk

Te magad írtad lentebb:
"Mivel, itt sokan vagyunk, sok félék.
Jó, ha közérthetően beszélünk."

No ezért találták ki az SI rendszert,
vagy megtűrt rokonaikat. :)
Ezek közt nincs olyan, hogy f/p, erre hívtam fel a figyelmet.
Persze biztos van ahol használják, mert ugye "sokan vagyunk, sok félék".

svejk

Megkövetlek, belenéztem a linkedbe...
A lap alja:
"Forrás [szerkesztés]

Kugler Sándor - Kugler Sándorné Kovács Györgyi: Fizikai képletek és táblázatok. Tankönyvkiadó Budapest, 1962."

No akkor még lehet használatos volt az f/p. én csak 4 év múlva születtem [#vigyor2]
No de azért a wiki szerkesztője vehetne már egy újabb Műszaki Zsebkönyvet :)

keri

Az eredeti kérdésben nincs semmi érdekes. A mértékegységes oltás sokkal izgalmasabb [#hehe][#love11]

A tartó nyomatékot álló helyzetben definiálja a gyártó, de mint sejtheted, forgó motornál ez közel nem lesz akkora. A jobb gyártók adatlapjain ezért a fordulatszám/nyomaték grafikon is megtalálható, különböző feszültségeken, névleges áram mellet.

Pl így:
http://www.anaheimautomation.com/images/stepper/torque/23Y206%20Torque%20Curve%20%28400x268%29.png" border=0>

istvan58

tudom mi a a tartó nyomaték, tudom hogy lehet megnérni, igy :

http://www.romanblack.com/stepper.htm" TARGET=_fnew>nyomaték mérés

csak az nem volt világos hogy DC vagy meghajtóra kötve,egy fazis vagy mindkető betápolva, stb. De most már tudom, konzultáltam egy gyártóval....

000000000

Egyre "szörnyűbb" linkjeid vannak.:) Az a fogazottszíjra gányolt rúd siralmas látvány, innentől kezdve nem valami bizalom gerjesztő ez a mérés.

000000000

... akarom mondani fogazott szíjkerékre gányolt...

istvan58

srácok én most kiszálok ebböl a meddő vitábol...ti nyugodtan folytasátok.

dcsaba

Ez nagyon szellemes ötlet! és hobbi szinten tökéletesen használható! :-)

sunraw

Nem igazán akarok itt okoskodni, de legjobb tudomásom szerint, az áttételeket akkor használják, ha indokolt az erő megtartása és az, hogy ne lehessen a kihajtott oldalról visszaforgatni az egységet. Szíjhajtásnál ez nehezen kivitelezhető, erre ott van a csigahajtás, itt már a motornak sem kell tartónyomaték. Egyik tanárom tanácsolta azt, hogy gondold át mit szeretnél és kezdj el visszafelé gondolkozni. Én már sokmindent láttam, sokféle áttételt, megoldást, de mindig igaz volt az, nem mindig az összetett dolgok a legjobbak. Ráadásul, egy jó vezérlő elektronika megoldás lehet mindenre. Értem ez alatt azt, hogy minek bonyorult áttétel, ha a vezérlés tud 1/100-as osztás is például? Érdemes végiggondolni, mi erőt és pénzt fektetünk egy hajtásláncba és mibe kerül egy jó vezérlés. Saját hibámból tudom. Építettem én is fogaszott szíjjas hajtást, 3:10 -es áttétellel, de csak a gondom volt vele. A végén mégis a direkthajtás maradt.

istvan58

köszi a tanácsot, én is ugy gondoltam hogy megpróbálom a direkthajtást.  
Ami adott:
4Nm motor, 4A, 3mH párhuzamosam.
DM556 vezérlő (azonos az MSDD-50-5.6-al)
5mm emelkedésü orsó.
Ezzel a kombinációval, 45V-rol próbák, sacolások szerint kb 5-6 ford/mp lehet elérni ugy hogy még van nyomaték. és igy 1500-1800mm/perc lesz az előtolás. Ez nekem elég.

ebalint

Én a kérdéses dátum előtt 6 évvel, de ezt tanultuk.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fordulatsz%C3%A1m" TARGET=_fnew>fordulatszám

Igaz nem a wikipédiáról, hanem fizika könyv volt a neve.

000000000

Sziasztok.5 kivezetéses unipoláris motort át tudok alakítani bipolárisnak? Annyi véleményt hallottam mar hogy nem tudom minek higgyek...Bipoláris vezérléshez nem lehet csak a6 vagy 8 kivezetésest átalakítani?

000000000

Ha szétszeded, akkor minden megoldható. Még 4 kivezetésest is tudsz csinálni belőle.

000000000

Ha szétszedem el tudom oldani a gyári átkötéseket a tekercsek között?