Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

istvan58

svejk

Ne szórakozzatok már ezzel a mértékegységgel!
ford/perc, 1/min vagy 1/perc, de semmiképp sem f/p

Sz.József

Azt a terem-buráját neki... [#smile]

mxjj54gxi

Ezzel a cikkel nagyon alapvető problémám van, attól még, hogy a wikipédiában szerepel, nem feltétlen tartalmaz valódi okosságot.
Eleve ott kezdődik, hogy az idő SI mértékegysége nem a perc, hanem a secundum.
Ezért is írt 1/s-t Tibor45.
Aztán a frekvenciát sem percre lebontva értékeljük SI mértékegységként, hanem másodpercre lebontva.
A cikkíró áttette percre, és a számítások szerint ki is jön az érték jóra, de ettől még az igazi SI mértékegység secundumban irandó, értendő, számolandó.
Az más kérdés, hogy meg van ENGEDVE a percben való számolás, mivel ez nagyon régen rögzült a népek körében.
Hasonlóan a liter használata is engedélyezett, de ettől még nem lesz SI mértékegység.

Az SI mértékyegységrendszer hatalmas előnye a régebben volt egyéb mértékegységrendszerekkel szemben, hogy önmagában teljesen koherens.
Ez azt jelenti, hogy minden számolásnál nemcsak a számokkal, hanem a mértékegységekkel is ugyanazokat a műveleteket kell elvégezni, így automatikusan kiadódnak a mértékegységek a végeredményhez is.
DE!
Ehhez az is kell, hogy ne legyenek mindenféle hasból elővett és megjegyzendő extra számok a képletekben, amikkel még műveleteket kelljen végezni, mint például a 60-as szám, ha perccel számolsz, és ami számokat nem szorzunk/osztunk stb. hozzá a mértékegységekhez.
Számolj másodperccel, és nem lesz extra szorzó, és ráadásul a mértékegység is jól jön ki.
A régi rendszerekben iszonyat idétlen számokat kellett megjegyezni egyes számításoknál pusztán azért, hogy a végeredmény a megfelelő értékre kijöjjön, és ez pusztán az inkoherencia miatt volt.

istvan58

Kedves rferi, kár ezért a hosszú okfejtésért...
Természetesen elektromérnõk lévén ismerem az SI rendszert. A wikipedia linket csak danibá-nak hoztam fel először mert ő kérdezte mi az 1/s.
És zszerintem nem követünk el szentségtõrést ha f/s vagy f/p -t irunk.  
De ugy látom egyesek arra használják ezt a fórumot hogy mással kötekedjenek.

mxjj54gxi

Nem kötekedésnek írtam.
És tényleg nem követünk el szentségtörést, hiszen megengedett a dolog, ezt sem mondtam.
Csak Svejk már ilyet írt:"ford/perc, 1/min vagy 1/perc, de semmiképp sem f/p"  
ebben már nincs is benne az egzakt SI mértékegység!!!
Csak azért neked reflektáltam, mert te tettél be egy olyan cikket, amivel azért szerintem sok baj van e témában.

istvan58

svejk

Ej, b@szki, ha mérnök vagy, akkor meg főleg ne!
Nem kötekedés, de közel 8 év alatt még senki nem használta itt ezt a f/p mértékegységet, de nézz meg bármilyen villanymotort, ott sem találsz ilyet. Tehát ne hozzunk már be a köztudatba olyat ami szinte nincs is.

Az hogy valaki nem tudja mit is jelent az 1/s ha fordulatszámról beszélünk,.... no mindegy.
Szóval inkább el kell neki magyarázni és nem átvenni a hülyeséget.
No de ugorjunk... mondta Pósalaky Úr.

keri

Kicsit nekem is furcsa volt, de a szövegkörnyezetből rájöttem miről van szó.
Gyakori hogy "régi" szakemberek valami régi mértékegység formátumot használnak, szóval svejk szerintem nyűgős volt szimplán, rferi meg teljesen korrekt ismertetőt írt kötekedés nélkül (úgy vélem)

Azonban ha egyértelműségre törekszel, tényleg célszerű adott társaságban megszokottat használni, vagy az eredeti SI mértékegység rendszert.

Fordulatszámot egyébként én is percenkénti fordulatra szoktam kihozni, mert mindenki úgy szokta meg az autóból, de számolás alatt többnyire körfrekvenciával számolok.

istvan58

Bocsi srácok,  én csak azt szerettem volna megtudni hogy hogyan definiálja a gyártó a léptető motor tartó nyomatékát és kaptam helyette egy mértékegységekrõl szóló oktatást
Köszönöm mindenkinek.[#worship][#worship][#worship]

mxjj54gxi

Egyet fizet, kettőt kap! :))))
DE reméljük, azért nem kaptál olyan sokkot, hogy eztán ignorálnád az oldalt! :))

istvan58

Sajnos az eredeti kérdésre nincs válasz!

mxjj54gxi

Mért ne lenne: pont úgy, ahogy te mérted.
DC-vel értik, mindkét tekercsen.
Aztán, hogy ezt a klf vezérlők hogyan érik el, pvm-mel, vagy dc-vel, vagy bárhogy, az őket nem érdekli.
Tök logikus, hogy ha pwm-mel vezérled, akkor a pwm jel alatti területnek kell megfelelnie a DC áramértéknek, vagyis az RMS a lényeges, mivel csak az alkot mágneses mezőt, és tartja a rotort a helyén.A csúccsal nem tud mit kezdeni a moci, ha csak pillanatokig tart.

svejk

De hiszen olyan szépen levezetted magadnak!
Pár napon belül lehet megkapod ama gyártó hivatalos válaszát is.  
Mi itt csak csekély értelmű kis emberek vagyunk. :( :))