Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

LittleSV

Dehogynem... Bár az is lehet nekem a motorok túl nagyok a vezérlőhöz.

besirkyjh

KIs emelkedésü orsokat vagy fogaslécet használok .A kicsiknél direkt hajtás de a fogaslécnél már jocskán áttételezve lefelé .

Olyat viszont láttam sokat hogy mikrostepnél kihagyott vagy 3 lépést de utánna ugyrott hármat és men t tovább . Mi van ha ilyenkor vált irányt a tengely vagy a léptetö ?Ezek hiányozni fognak belöle nem ?Lehet innen ered a mérés eredményed is ?
Csendesebbnek csendesebb az igaz de én szeretem a hangját .Nem találtam még problémásnak a féllépésböl adodo " szétrázást" , nem látszik a mart felületen sem ( ha egyre gondolunk ) .Olyan helyre ahol tényleges követelmény a rezonancia mentesség és golyosorso az " egységugrás " nem teszek ilyen vezérlöket az már egy más kategoria .

besirkyjh

Elvilleg az Ic ugyan az bennük is sött a kapcsolás is meg egyezik 90%-ban , igy azokban is fellelhetö ez a " hiba " .Ilyenkor érdemes kicsit elgondolkodni azon hogy mire is vásárolják az emberek ezeket a gépeket és akkor nem csoda hogy sok esetben nem is figyelnek ezekre a dolgokra , ezek ilyenek és a feladatra jok is .Logikusan ha valaki "komolyabbat " akar akkor épitsen jobb minöségü vezérlöt a gépébe vagy épitsen szervot ( persze ez sem oldja meg minden problémáját ) .

istvan58

Sziasztok,
mérte e már valaki a léptetőmotor tartónyomatékát, és ha igen hogyan?
én most próbáltam egy 4Nm-es motort ugy hogy MSDD meghajtóra kötve bealitva a 4A peak, enyit ir a motorra, idle current 100-on...és sulyt akasztottam egy vizszintes erőkarra. Növeltem a kar hosszát amig elindul a motor. Kb 2,7Nm-t mertem.....nos hogy van ez?
Ez a motorom :

http://www.cnc4you.co.uk/index.php?route=product/product&path=83_85&product_id=70" TARGET=_fnew>Motor

istvan58

xkbv3nx0d

az hogy lehet hasonló motor 4,2A peak 3.1Nm adatlap szerint... szerintem ez sem lehet 4Nm

istvan58

A megadott link-rõl vásároltam a motort

istvan58

Ha 5.6A peak-et állitok be,  vagyis 4A RMS akkor megvan a 4Nm. (2 literes vizes flakon 20cm)

istvan58

Lehet hogy a specko az egyenarammal van mérve és akkor az rms a jo?

istvan58

Látom senki nek szál be, akkor válaszolok saját magamnak [#smile]

ha mindkét fázisra kötök 4A dc-t akkor megvan a 4Nm. Már csak az a kérdés hogy helyes e igy mérni???

000000000

Helyes, de csak abban az esetben ha egész lépésben (1 step=1.8 mm) hajtod a vezérlőddel a léptetőmotort. Ha áttérsz 1/2, 1/4, 1/8, .... mikrostep üzemmódokba, akkor a motor két tekercse már soha nem fogja megkapni a maximális áramot egy időpontban. Emiatt aztán lecsökken a tartónyomatéka.

000000000

elírtam, így helyes: (1 step=1.8 fok)

istvan58

Dc-ben mértem, ha egy fázison van áram akkor 2.7Nm, ha mindketton 4A dc akkor megvan a 4Nm, de igy értelemszerüen a pólusok között áll.
Meghajtóra kötve csak 5.6A peak árammal van meg a 4Nm.

svejk

A két tekercs estén elvileg gyök kettő szeresének kell lennie a nyomatéknak.
Az eredeti egész lépésnél mindig csak 1 tekercs kap áramot, ezt módosították úgy, hogy egyszerre mindig kettő. Ez kisebb rezonanciával jár.
A mérésnek ne tulajdoníts túl nagy szerepet, valószínű úgysem fogod ezen az áramon merni járatni, mert érzésed szerint nagyon forró lesz.

Azt hogy az MSD mit ért a csúcs áramon, az meg a tervezők titka marad meglehet.

Addig növeld az áramot, amíg nem lesz durva hangja, (a túlgerjesztett vas is korai lépésvesztést okoz), illetve még elfogadható lesz számodra a motor hőmérséklete.

istvan58

köszi,
én csak arra voltam kiváncsi hogy a gyártók hogyan definiálják a "holdind torque"-et
Egy helyen olvastam hogy "Holding torque is the torque that motor can hold when all the coils are energized with the nominal current" Ebböl azt értem hogy mindkét fázison 4A.Csak az nem világos hogy peak vagy rms-röl szól, végül is 4A dc-vel vagy 5,6A peak az MSDD-n. (ilyenkor mértem 4A rms-t fázisonként) teljesiti a 4Nm taró nyomtékot.  2 literes vizes flakon 20 cm erőkaron mozditja meg a motort