Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Én  kissé elnagyoltnak érzem a leírást :  A bevitt energia két részre fordítódik : egyrészt melegíti a tekercset ( ez nem hasznos nekünk ) másrészt mágneses indukciót hoz létre a motorban ami a belső állandó mágnessel létrehozza a forgatónyomatékot.  Szerintem a bevitt energia szerinti kategorizálás nem helyes.  

mxjj54gxi

Szerintem a bevitt energia szerinti kategorizálás nem helyes

Ezt hogy érted?

ANTAL GÁBOR

"Az egységnyi idő alatt bevitt energia a teljesítmény, tehát ha nagyobb a teljesítmény, nagyobb a szöggyorsulás."  Ez csak azonos hatásfokú motoroknál igaz. Az energia egy része hőveszteség formájában számunkra haszontalan.

ANTAL GÁBOR

Hőveszteség= hőfejlődéssel járó számunkra haszontalan energiaátalakulás

keri

Valóban nem, de nem is szervo motor.
A fizikai alapja ugyan az, csak a vezérlése más.

mxjj54gxi

Na de ezt én a Keri példájára írtam,ahol azonos motortesteket feltételezett.

De nem akartam belemenni a fejtegetésbe doktori disszertáció szinten.
Ha már veszteségeknél tartunk, nem csak a tekercs melegszik majd veszteségből, de a vas is a vasveszteségből, meg a csapágy a surlódásból, sőt még a rotor forgása is elemészt a légellenállás miatt némi energiát.
Aztán nem vettük figyelembe azt, hogy a rotor mágneses térben forog, ami visszahat a tekercselésének áramára, annak időbeli lefolyására, ráadásul attól függően, hogy milyen módon van betekerve az a forgórész, hány kommutátoros satöbbi.
Erről könyveket lehet írni, pont a tekercshőt kiemelned belőle kicsit önkényes dolog.
Én csak megpróbáltam slágvortokban összefoglalni a lényeget.

VighLajos

Dehogy haszontalan!
[#ejnye1]
Ezek a hőveszteségek (villanybojler, szalagfűrész, körfűrész, csiszológép és az én közel - felülről közel- 100 kilóm) tart 6 C fokot az asztalosműhellyé berendezett szuterénomban!
[#eljen]

zotykó

Na. Hogy kicsit kiszakadjunk a vitából.
Tegnap kísérleteztem. A kicsi Nanotec motorvezérlőmet rátettem egy 0.4Nm-es nema17 motorra és freki generátorról elkezdtem hajtani. A vezérlő 1/8 lépésben volt, 2.0A-al. 443KHz volt a bemeneten a freki, amikor már nem bírta a moci és leállt. Azt számoltam, hogy 16500 ford/ perc volt a fordulatszáma. Ez azért nem rossz nem? Csak mint érdekesség. Nem is az a lényeg, hogy ennyit pörög a motor, mert ilyenkor már nincs nyomatéka, hanem a vezérlő gyorsasága. Toshiba TA8435H ic van benne. Most rendeltem Kínából.http://cnctar.hobbycnc.hu/ZOTYK%d3/Nanotec%20vez%e9rl%f5/DSCF028000.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/ZOTYK%d3/Nanotec%20vez%e9rl%f5/" TARGET=_fnew>További képek itt.

keri

Valahogy olyan érzésem, van hogy igazán szakszerű leírás nem létezik :D

Ráadásul nem értek veled egyet. Az hogy más feszültségre méreteznek egy motor tekercselést, attól még nem feltétlenül növekszik a réz+vas veszteség, hiszen a nagyobb menetszámhoz tartozó ellenállás növekedéshez arányosan kisebb áram is tartozik, tehát az így eldisszipált teljesítmény azonos feltételek mellet nem növekszik.
Csupán az indukció lesz nagyobb, amihez alap esetben nagyobb feszültség is tartozik, tehát ennek sem kéne paraméterbeli változást okoznia, de ahogy rferi leírta, a "tuningolásra" kisebb arányú feszültség emeléssel van csak lehetőség és itt a hátránya, a nagyobb feszültségű léptetőknek.

keri

Passzívház is ezen az elven működik :)

keri

Nem rossz hol adják ezt a vezérlőt?

zotykó

Nem tudom hol lehet venni. Én megvettem egy félkész géppel együtt.  
Tetszik nekem is, mert pici és nagyon jó.
Német fórumokon találtam róla infót. Mondom kipróbáltam a Toshiba ic-t és azzal is megy. A Toshiba sokkal olcsóbb.http://cnctar.hobbycnc.hu/ZOTYK%d3/Nanotec%20vez%e9rl%f5/NANOTEC%20smc42%20Motor%20Vez%e9rl%f5%202A-es.pdf" TARGET=_fnew>A vezérlő adatlapja

000000000

besirkyjh

Azt hiszem az Ádám használt ilyet régebben ( mármint a TB8435 ) de valamiért leállt vele .
Lehet kicsi volt az áram ?

mxjj54gxi