Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem elég, hogy a Mach kihagy még a vezérlő is rátesz egy lapáttal, plusz a mechanika megszorul és még az is. Nehéz ez a hobbi CNC-zés. :)

000000000

Ha, ezt, pár évvel előbb mondod, el se kezdtem volna. [#nevetes1]

s7manbs8

Az az egy biztos, hogy az IC akármilyen, amit lehet el kell követni, hogy ne tévesszen, a többi meg a sors ... nagyáramok messze IC től, vezérlővonalaktól, azok szűrve a láb tövén, vagy ha kell még feljebb a toknál, lehet az sem mindegy, a nagy áramú vezeték milyen szögben áll, vagy olyan vezetékezést kell alkalmazni, ami szinte kioltja az elektromágneses kisugárzás szinte teljesen, stb. lehet mire kiderül mi a legjobb bele is őszülünk, de a végén ott a boldogság, hogy lám , nem is az IC  a rossz, hanem az a csúnya felhasználó (l)user .

946ywdygt

Üdv.  
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a négy tengelyes v-type vezérlőhöz melyik a legjobb motor választás?  
Én erre gondoltam:  

http://cnc4you.co.uk/resources/60BYGH301B.PDF  

Ezt is kitudná úgy hajtani mint a 2,1 Nm-es kissebb tesóját?  
Ismeritek ezt a motort? Jó?  
Válaszokat előre is köszönöm.

adamant

Tiszteletem!

Na ez egy izgi téma lassan elkészülő gépemet én is egy ilyen vezérlővel szeretném mozgatni de ahogy ragad rám az infó a koszon kívül azt kezdem tapasztalni, hogy ez a vezérlő egy zsákutca de a kérdésem az lenne hogy egy ilyen vezérlővel előrébb lennék  http://www.ebay.com/itm/CNC-Micro-Stepping-Stepper-Motor-Driver-2M542-Bi-polar-2phase-4-2A-Switch-/290736116077?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43b139116d" TARGET=_fnew>mondjuk ez vagy ez is felejtős és valami komolyabb kellene ha valami értelmeset akarok össze hozni (tudom vegyek szervot, de még most jó nekem a léptecs is)

valaki tudna mondani valami példát ami nem túl drága?

Révész Richárd

Ez a motor egy kicsit nagyocska ha párhuzamos kötésben akarod hajtani.Ilyenkor 4.2A kéne neki, a vezérlő viszont csak 3A tud.

Ha soros kötésben használod akkor a vezérlő ki tudja szolgálni elég árammal, cserébe gyengébben fog muzsikálni a motor.

Egyébként pont ma kaptam egy ilyen motort, én is kíváncsi vagyok mit tud.

000000000

Kitudnád fejteni részletesebben, hogyan fordulhat elő az, hogy egy léptetőmotor két lépés között álljon meg.
Itt mikrolépésre vagy fizikai felbontásra gondolsz?  
Van valami mód arra, hogy ezt a hibát kivédjük? Ha  nincs, akkor elég kétségbeejtő a helyzet, mert akkor léptetővel nem is lehet pontos mozgatórendszert építeni.

jv7pu3a5p

Nem fogja tudni rendesen meghajtani. Barátom gépén ez a konfig van és gondok vannak vele. Most gyűjt MSDD vezérlőre inkább.

Révész Richárd

Valaki régebben már mutatott ilyen vezérlőt.Nagyon hasonlít az MSD vezérlőkre.Lehet többet ér mint a V-type.
Próba szerencse.
Majd jön valaki aki látott már ilyet és mond véleményt.

Ne becsüld le a léptetőt, szervoból is ha jót akarsz akkor gyári AC.

jv7pu3a5p

Nem teljesen értek egyet Servo írásával.  
Mikrolépésre gondolt, amikor két lépés között tartja az elektronika a motort. Valóban instabilabb helyzet, ezért is két egész lépés között kisebb a tartónyomaték. De azért a jó vezérlők, szépen, hiba nélkül tudják hajtani őket.

zotykó

A TB6560-nál ki tudod iktatni azt, hogy pihenéskor vissza vegye a tartóáramot. Ilyenkor mindjárt sokat tettél az átbillenés ellen. Ha meg nem használsz olyan nagy menetemelkedésű orsót, akkor ez még csökkenthető.

B.Zoltán

2M542-N vezérlővel egy 3.1Nm motor sokkal nagyobb nyomatékot és fordulatot tud, mint TB6560-as ic-vel ugyan olyan áram mellett is.

Saját tapasztalatból mondom.

B.Zoltán

A 2M542-N vezérlő tesztjéről bővebben a 3324 és a 3328 között találsz.

adamant

Van az MSD és a MSDD kettő között mi a különbség azon kívül hogy az utóbbi digitális? A motornál jóval nagyon teljesítmény növekedés lép fel vagy gyorsabb vagy pontosabb? Mondjuk lenne egy 3Nm motor arra elég a kisebb(MSDD-40-3.2) vezérlő is de ha nagyobbat(MSDD-80-5.6) kötöm rá akkor jobb teljesítményt érhetek el?

jv7pu3a5p

Az MSDD kicsit más elven vezérli a léptecset, ezáltal jobb eredményt ér el magasabb fordulatszámoknál.
Jóval csendesebben járnak a motorok, van lehetőseg rezonancia pontok kiszűrésére a PC-s programjával.
Illetve nem is melegednek annyira a motorok, jóval optimálisabban tekeri őket.
Szerintem egy 3Nm motorhoz elegendő egy MSDD50-5.6 (nekem is ez van) de, ha még stabilabban akarod tekerni őket magasabb fordulaton is akkor kell a 80V-os vezérlő.
Na persze a motorról nem ártana több adat...