Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Igen ez várhato volt .Amivel kinlodtunk az egy kész verzio volt ( készre volt szerelve de valamiért nem találták jonak ) és azon a 80 voltos vezérlö csak 60 volt környékén kapott tápot ( sokszor hihetetlen hogy mireképes az a kis plussz feszültség ami hiányzott ) .A tápjuk birta pedig puffer fért volna az is egy 500W-os toroid volt .Lehet nagyobb ( vegyük az 500W-ot minimumnak ) de e fölött kel rá lágyindito az biztos .
A 9A hez szükön de elég lesz a 8.2A , lehet még egy garnitura puffer is !

c2nsu773m

Lenne egy kérdésem!
Egy MSD vezérlő csak 50V ig működik utána letílt, nekem van egy egyenirányított toroidom ami 52-53V-ot ad le üresjáratban, mit lehet csinálni azzal a fránya 2-3 voltal?

motion

Ha van rá lehetőséged, akkor tekerj rá a trafóra 4-5 menetet tekercselési iránnyal szembe.  ...pl.

2f428kduf

Tisztelt Uraim
A szekunder van legtöbbször kívül. Nem egyszerübb azt a néhány menetet le- tekerni, nem rá. A rézveszteség is kevesebb lesz. Rengeteggel.

Rabb Ferenc

Ha szerinted egy gondosan lebandázsolt és vákuumimpregnált toroidot egyszerűbb sérülésmentesen meghámozni, letekerni belőle, újrabandázsolni - mint az egész tetejére rátekerni pár menet szigetelt "villanydrótot", nos akkor valóban egyszerűbb. Mindössze 5-10 menetnél többletnél miért is lesz olyan nagy a rézveszteség változása?

000000000

Sziasztok!

Még új vagyok a témában, de szeretnék én is egy cnc gépet építeni. A vezérlés már meg van: egy Arduino fogja vezérelni a motorokat hátom H-hídon keresztül, de nem nagyon tudom, hogy milyet vegyek. Nálam a pontosság fontosabb mint a gyorsaság, mivel nyákot szeretnék majd vele készíteni. Nem lesz olyan nagy a gép fél méternél bizos nem lesz nagyobb. Egy dremel fogja majd valószínűleg meghajtani a fejeket.

Ezt nézegettem, de nem vagyok benne biztos, hogy jó-e: https://www.sparkfun.com/products/10846
Lehet, hogy jobb lenne egy 12V-os...

c2nsu773m

És esetleg valami 48V-os stabilizátor nem létezik?

000000000

Egyszerűbb, ha a toroidot megheréled!

c2nsu773m

De a közepe ki van öntve műgyantával....

000000000

Az nem baj, a szekunderen megkeresed a végétől vissza azt a tekercs darabot, ahol megfelelő a feszültség és csinálsz egy leágazást forrasztással.

jv7pu3a5p

Néhány darab nagyobb áramú dióda a puffer kondi elé sorba.  
Pl. ilyen: SFAF1608G (Lomexben néztem ki)
EZ egész jó árban van, 16A tud.
0.6-0.7 V esik egy diódán.
Nem a legszebb megoldás, de célravezető...

jv7pu3a5p

Milyen ARDUINO vezérlő az?
Igazából a pontosságot nem feltétlenül a vezérlőd fogja meghatározni, inkább a mechanikád. A legtöbb vezérlő tudja a mi hobby szintünkhöz elvárt pontosságot.
Először a géped tervezd meg és utána válassz hozzá motort.

keri

A léptető motor nem olyan mint a szokásos DC motor. Azoknak olyan nagy a belső ellenállása, és ezáltal az indukciója, hogy a névleges feszültségen, névleges áram fog folyni. Viszont ezért nem túl hatékonyak és nem is túl dinamikusak.

Egy léptető motornál áramgenerátoros meghajtás kell. Azért csinálják szándékoson minél kisebbre a belső ellenállását, hogy gyorsabban elérje a névleges áramot. Eközben a feszültség akár 80-100V-ot is elérheti mert úgy még gyorsabb lesz.

Gyakorlatban ez azt jelenti, ha egy 3V-os motorra 3V-ot kapcsolsz akkor elég alacsony lesz a max fordulatszáma, de ugyan ez 30V-on már sokkal fürgébb. Persze az áramot korlátozni kell.

Ezt általánosan PWM modulációval és áram vissza csatolással oldják meg, de erre az arduinó nem vagy csak nagyon komplikáltan lesz képes és akkor is max 1 motornál egyszerre.

Régebbi megoldás az, hogy egy soros ellenállással korlátozzák le az áramot. Az eredmény szinte ugyan az, de nyilván az elektromos teljesítmény nagyobbik rész az ellenálláson fog elmelegedni. Ezért csak kicsi motoroknál használják. Ez nálad járható út, mivel te is kicsi motorokat akarsz használni és 12V-ról 3V-ra csökkenteni a feszültséget ellenállással még nem olyan drasztikus.

000000000

Inkább ne írjál már semmit, ha csak ilyen műszaki butaságokra vagy képes.

s7manbs8

Mi hibádzik az írásban ? Tanuljunk belőle.