Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Az a része a rajznak fel sem tűnt, hiszen nem az a lényeg.  
)gondolom csak egy diódát akart használni belőle, de az is rosszul sikerült. :) Ö
Egyébként felesleges is a Greatz, bőven elég az egyutas egyenirányítás egy db diódával, hiszen csak alkalomszerűen kell feltölteni a kondit.

Szalai György

Mágneseztem pelyhedző állú siheder koromban, az EVIG próbatermében, kísérlet keppen, tachométer generátor mágnest. Vagy inkább csak ott voltam, kiszolgáló villanyszerelő munkát végezni, mert az adatokat a mérnök csoport számolta logarléccel. Nem volt számítógép, zsebszámológép sem, a nagyáramú nagyfeszültségű kondenzátor is csak a COCOM listán volt. A tirisztor szót ott nem is ismerték. Volt vastag tekercselő huzal, elektromos targonca gazdagon, volt nagy zárlati áram, és nagy olvadó biztosító ami megszakította a zárlatot.
Köze nem volt ahhoz, amit a #3529-ben leírtam.
Több kondit sorba kötve rontunk az ESR-en, de emelhetünk a feszültségen.
Ekkora elco nem mindenhol terem, kellően nagy áramot elviselő fajtában meg hatványozottan nem, de az EPCOS azért készít. Sajnos iparszerű puffogtatásra a csavaros terminálok tűrőképessége sem megfelelő, ezért kisebb kapacitású kondenzátorokból kell blokkot képezni, megfelelő keresztmetszetű sínekkel és megfelelő topológiával. Így az ESR-en is javítunk.
De a profik azok profi impulzus kondenzátorokat használnak. Fémezett polipropilén SFMFO kondenzátort gyártanak a világban 6000VAC 5000uF méretben is.

Szalai György

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/transzformator/toroid_vasmag_1670011727.html" TARGET=_fnew>Itt találtam egy darab transzformátor lemez szalagot bagóért.
Ha kell, lehet belőle szükség szerinti átmérőjű, kis falvastagságú és nagy mágneses vezetőképességű ideiglenes hüvelyt sodorni, motorjavítgatáshoz.

Bencze András

Valaha volt 1 komplett mágnesező gépkönyvem kapcsolási rajzzal. Az új mágnesezőhöz már nem adtak kapcsolási rajzot. Utánanézek és közzéteszem, ha van érdeklődés.

Bencze András

Az új tirisztorának és diódájának típusa N600CH16 (SCR) SW16CX805 (diode). Azt hiszem Westcode gyártmány.

Szalai György

N600CH16 (SCR)1600V, 1800A
Nem is értékeltem annyira felül a helyzetet a 2000A-ral.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/Cserealap/Ujak/SIEMENS%20BSt%20N4590%20NK121.jpg" TARGET=_fnew>Itt kínáltam hasonlóakat, de nem kellettek senkinek.

ANTAL GÁBOR

Gyuri !
  még öt perc és írom a magánlevelet . Egy tárcsatirisztort addig is lekötök .

Messer

Persze, hogy van érdeklődés. :)
Az eddigiekért is Mindenkinek köszönet. [#worship]

Bencze András

Megvan, lefényképezem és akinek kell elküldöm magánban. Itt a kapcsoló ignitron nevű cső, de a gyújtása is hasonló mint a tirisztoré.

000000000

Üdv!
Nekem elküldheted!

mex

A rajzon látható állórész tekercselése nem fog átütni a delejezés közben?

svejk

"ignitron"

Ez az!!!!

Ezt mondta a muki hogy ez van az övékében is amikor voltam a http://www.borsmagnet.hu/" TARGET=_fnew>Bosmagnet kft-nél neodínium mágneseket venni.
Ilyen készülékkel mágnesezte fel előttem a Videoton tárcsamotorokat. Azt mondta ezek a csövek nagyobb árammeredekséget tudnak mint a tirisztorok. (gondolom a kommerszekre gondolt)

svejk

Ez még nagy kérdés....
A tárcsamotoroknál ha nincs benne a szénkefe nincs gond, mert a forgórészen a menetszám csak 1-2 menet.
Léptetőnél viszont nagy a menetszám a gerjesztőtekercshez képest, de mivel ki van húzva az állórészből, így nem arra záródnak az erővonalak.

svejk

Talán a találmányodat úgy próbálnám ki, hogy a felmágnesező tekercset közvetlen a forgórész köré raknám.  
Ebben az esetben a szórási veszteség csökkenne, mely bizonyára elég nagy lehet.

Az a baj hogy már az összes HPIII-as Laserjet nyomtató motoromat kidobtam, pedig az jó alany lenne a kísérletezésre.
Mondjuk igazából csak elméleti síkon érdekel a dolog.

besirkyjh

Sziasztok .

Tul nagy kihivást én sem érzek rá de van egy szekrényre valo ( régi , uj , vegyesen ) léptetöm amiböl kisérletezésre feltudok "áldozni " pár darabot .Ha lenne olyan modszer hogy akár a léptetö szétszedése nélkül is lehetne "delejezni" ( jól írom ? ) akkor kiprobálom szivesen .