Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Például attól, hogy az egymás melletti meneteknek azonos az áram iránya és a kialakuló mágneses tér iránya is azonos lesz.
Vagyis az egymás melletti menetek közt VONZÓ erő fog fellépni. Vagyis nem taszítani fogják egymást.

Szalai György

Hogy kedvenc klasszikusomat idézzem a #3562-ből:  „Mitudomén? :)
http://oersted.com/magnetizing.PDF" TARGET=_fnew>Ebben olvastam valamit a 6.1 General (3) bekezdésben, de értelmezhettem rosszul is.

keri

"Ezután Ampère rájött hogyha az áram járta vezető hat a mágnestűre, akkor két áram járta vezetőnek mágnesként kell egymásra hatnia. Egy sor zseniális kísérlet után bebizonyította hogy két azonos feszültségvektorú (párhuzamosak és egyirányúak) vezető vonzza egymást. Ha a feszültségvektorok párhuzamosak de ellentétes irányúak, akkor a két vezeték taszítja egymást. Azt is felfedezte hogy az erő nagysága fordítottan arányos a távolság négyzetével."

A tekercs meneteit a forgó gépekben a centripetális erő ellen kell rögzíteni leginkább. Álló gépeknél a váltakozó áram okozta rezgés ami kikezdi a vezetékeket, ezért impregnálják a jobb trafókat, és ezért nem búgnak. Léptető motoroknál előbb leég a szigetelőzománc mint hogy kárt tenne a mágneses mező erőssége a motorban.

keri

Persze ezt nem Andrásnak írtam mert ő is jól írta le.

s7manbs8

Kár hogy manapság már nincs mit lassan felfedezni, főleg otthon a konyhaasztalon ...

B.Tibor

http://www.youtube.com/watch?v=10j44cn667Q" TARGET=_fnew>Itt egy link a mágnes készítésről

Biztosan sokan ismeritek (az összetevőkből mintha AlNiCo mágnes lenne, de én ezt nem tudom megítélni pontosan). Nem stimmel az sem, hogy felmágnesezés után leveszi a mágnest, és nyitott lesz a mágneses tér. (De lehet, hogy a helyén még beütik a teljes erősségűre)
Az "előmágnesezés" 3:50-nél, valami 6000A 3V, a végleges mágnesezés 4:20-nál, 300V 28A mutat a műszer, ha jól olvasom le. És mintha nem impulzusszerűen mágnesezné, hanem 1-2 másodpercig tartja nyomva a gombot a készüléken, és a műszerek is folyamatosan mutatják az értéket. Persze a valóságban ha ugyanez az áram folyik át a tekercsen, akkor viszont jóval több menet kell pár menetnél.

svejk

Antal Gábor is a statikus mágnesezést sulykolja már napok óta belém, de én nem adom be a derekam, nekem egyszerűbb, szimpatikusabb a nagy energiájú impulzusos megoldás.

Szalai György

Telt az idő, a bátrabbak elkezdték nagy energiájú impulzus üzemben alkalmazni a hitvány rézdrót tekercseiket és rá kellett jöjjenek, hogy a radiális Lorenz erő képes szétszakítani a vezetéket, ha nem rögzítik megfelelően. Akkor a legokosabbnak eszébe jutott, hogy egy vastag falú csőbőre, vékony, spirál alakú nyílást szikraforgácsol, és a nyílást szigetelő anyaggal tölti ki, így létre jött a Helix tekercs. Ez sem volt elég, még erősebb tekercs kellett. Akkor jött Dr. Francis Bitter és feltalálta nekik a jelenleg ismert, legnagyobb radiális Lorenz erőt is elviselő tekercs konstrukciót, ami már nem is tekercs, nagyon mesze van a léptetőmotortól, és nem is érdekli a Hobbyistákat. [#wink]

Szalai György

A vesztett erejű léptető forgórészek újra mágnesezéséről volt itt szó.
Muszáj az újramágnesezéstől egészen a beépített állapotig fenntartani a zárt mágnes kört. Az nélkül hiába delejezed, újra csak csökken az ereje, mire bekerül a helyére.
Még vasorrú bábát fogni is gyenge lesz megint.

besirkyjh

Erre gondoltam mikor irtam hogy "szétszedése nélkül" .

besirkyjh

Áááá nem vagytok igazi amatörök :)
Na majd én ( de már csak holnap ) összekötöm az összes drotot két kivezetésre és adok neki .Legalább tudni fogom hogy kellett volna :)
Nem szolhat nagyobbat mint egy 10 000uf 63 voltos kondi forditott polaritással ( nem most volt , vagy 10 éve ) :)

svejk

Ezt miért nekem írod, hogy nem szabad megszakítani a mágneskört, amikor már évek óta emlegetem a lemágneseződést?

Szalai György

Mert a ˆ B.Tibor által mutatott linken a #3578-ban felmágnesezés után nyílik a mágneskör és nyitva is marad a kész mágnes beépítéséig. Az tehát vagy más mágnes anyag, vagy nem kell, hogy annyira erős legyen, mint a léptetőmotor forgórészében lévő.
Te pedig arra a bejegyzésre azt reagáltad, a #3579-ben hogy neked „egyszerűbb, szimpatikusabb a nagy energiájú impulzusos megoldás.” De nem hangsúlyoztad a végig zárt mágneskör fontosságát.
Ezért írtam, a #3581-ben, hogy „Muszáj az újramágnesezéstől egészen a beépített állapotig fenntartani a zárt mágnes kört.” Mert az a célravezető megoldás, nem ami a #3578-ban lévő linken látható. Tudom, hogy tisztában vagy a végig zárt mágneskör fontosságával a léptető forgórész újramágnesezésekor, de nem tartottad fontosnak odaírni.

Valószínűleg arra sem mindenki figyelt, hogy a videóban, a készre mágnesezéskor (4:39) 24A 300V-on csattannak a mutatók, ami 7200W. Ha ezt a teljesítményt a Hobbyista otthon, egy fázisú konnektorból akarja kicsalni, akkor bajok lesznek, mert ahhoz 230V-on 31A kéne. Az háztartási konnektorból nem megy következmények nélkül. És akkor ott még csak egy gyengébb mágnes készült. Ezért jobb Hobbyra a csak pár amperrel kondenzátort töltős, mégis nagy energiát adó impulzus üzem.

keri

Mutass már nekem egy ilyen léptető motort, amiben szétszakadt a tekercs, mert érdekelne.

Szalai György

Olyat nem tudok mutatni neked és nem is arról irtam.
Te a léptetőmotor tekercsére vagy kíváncsi, én meg az impulzus üzemű felmágnesező készülék tekercséről beszélek.
Radiális Lorenz erő tekintetében agyon nagy különbség van a kettő között.