Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Hogy nézett ki fizikailag a tekercselrendezés a forgórész felmágnesezőn? Csak egy skicc elég.

Bencze András

Sajnos régen szigorlatoztam belőle, azóta sok reset volt...Ha nem lennék lusta előásni a jegyzeteimet biztos menne a dolog. Valószínű egyszerű, mert az "áramos" analógiának működni kell.  

ANTAL GÁBOR

Van egy hipotézisem a vaslemez vastagságára de ahhoz hogy biztos legyek a dolgomban ismerni kellene a mágnesed vastagságát. Tipp 20 mm.  
A hipotézis alapja a fluxusállandóság  A neodímium zárt vaskörben kb 4 szer nagyobb indukciót hoz létre mint a felszinén ,ergó min a negyedrész vastagságú vas kell alá ( a másik méret a korongsugár de az kiesik )

ANTAL GÁBOR

Pontosabban max 20 mm vastag mágnes alá még elég a 5mm es lemez

svejk

Inkább a levzetés érdekelne mint konkrét eset.
A neodínium mágneseknek vannak katalógusadatai, ebből pár másodperc alatt kiszámolt a figura a minimális vastagságot.  

ANTAL GÁBOR

mit vezessek le ?
 Rk*sm*Bm = Rk*svas* 4* Bm      ( 4*Bm= B vas )
 Rk, Bm kiejtése után :

Svas = sm/4  

Bm = 0.3-0,4 T     Bvas = 0.9-1.2T
 Tehát min a negyede kell

svejk

És a Mágnes Miska felületének a nagysága amivel a vashoz kapcsolódik?

ANTAL GÁBOR

A felület az nem más mint a  Rk négyzet *PI. De az minkét oldalon szerepel Éppen azért csináltam csak egy metszetből dolgozó modellt  Persze ez korongra hasábra  ( állandó a vastagság minden metszetben) jó de pl golyó mágnesre nem. Tehát ha a Mágnes Miska golyó formájú akkor más a helyzet......

000000000

Üdv! Érdeklődnék a motor márkák felől. Milyen megbízható márkák vannak, illetve miket kell kerülni? Mik a vélemények velük kapcsolatban, stb.. Külön érdekel a Maxon és a Vextra márka is.

vvvsmkgjx

57x57-es. Ha lehúzom a többi tengelyt a vezérlőről, akkor nem téveszt. Felcseréltem, az X és Y kivezetését is, hátha a motor nem stimmel, de ez esetben az Y tengelyem tévesztett. Tehát a hiba   valahol a kivezetésnél lehet. Viszont ha lehúztam a többi tengelyt, akkor meg jó volt. Akkor hol lehet a hiba?

besirkyjh

Szia  

Igen ez a Nema23-as mérete .

A tápod ha a vezérlök a helyén vannak és léptetö is van rajtuk ,hány voltot mutat .Hány wattos a trafod ? Mekkora puffer kondi van rajta ?Hány Amper/fázis kel a léptetöknek külön külön és hány voltosak ?  

Lehet kicsi lesz a max feszültsége a vezérlödnek ( 40V ) ahhoz hogy jobb adatokat érj el ?

A közelmultban találkoztam egy hasonlo jelenséggel ahhol egy 12Nm-es léptetö nem ment 500mm/min felé bármit csináltunk ( Nema34 ) és egy vezérlö cserével oldodott meg a dolog , a régi 70voltos vezérlö ki lett cserélve 130voltosra és igy már jol ment (ötös golyosorsoval 4000mm/min pozisionálás az eddigi 500mm/min helyett ) .

vvvsmkgjx

http://kepfeltoltes.hu/view/121113/20121113709_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

vvvsmkgjx

Inkább csak a linket adtam meg, hogy ne foglalja a helyet, valamint nekem nem sikerül képet soha beillesztenem, úgyhogy hagyom is :)  

Lényegében erről a gépről lenne szó, minden adat ott van rajta amit kértél, egyedül még mérésre nem került sor, de amint megtudom közölni fogom.

besirkyjh

Szia  

Semmi gond , jok a képek !

Ezzel a vezérlövel a 2db L298-as IC vel elvileg 4A/fázist tudsz meghajtani .Az áram beállitást hogy csináltad , hány amperre van most állitva ?
Azt a 2200uf/63V kondit keveslem még akkor is ha csatornánként van egy egy belöle . Ennek a vezérlönek ha optimális az áram beállitás 35-36Volt DC elég a léptetödhöz .A motorhoz is az a trafo van ami a képen látszik ? Az a trafo adata ami doboz oldalán van ?