Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

Helló!

Az normális, ha a bipoláris motorom (2,1A/phase) 1,5A-el hajtva 30 perc után 50 celsius fokos. TB6560AHQ vezérlővel hajtom, a vezérlő viszont tök hideg.

000000000

Az 50 fok teljesen jó.
Az áram hőt fejleszt. Nincs abban semmi.

f35ezvjs

Szia!
Tegyél rá rgy kis ventilátort az majd visszahűti.
Én így használom egy éve a gépemet és nem gond ha forró nyár van mert akkor sem melegszik fel.
Sajnos ventilátor nélkül nekem is nagyon melegszik egy idő után.

2dbfy8y

Ez teljesen igaz! [#eljen]
Nekem is az új gépemen kis léptecsek vannak, a piko drive-vel vannak vezérelve max áramon!
Mértem rajta 65 fokot!
Ráraktam proci hűtőventit bordával együtt, azóta, alig langyos, simán rajta lehet tartani a kezet, pedig ment 4 órát is egyhuzamban!

a86ifm7g5

Hogyan lehet egy hengeres testre bordát, hűtőventillátort tenni?

2dbfy8y

"Hogyan lehet egy hengeres testre bordát, hűtőventillátort tenni? "

Erről nem volt szó! [#nevetes1]
Az enyém négyzet alakú!
Ha nincs a végén tengely kivezetés, talán oda is rakható a borda, vagy venti!

f35ezvjs

Figyelj!
ez a legegyszerűbb
bilincsel felcsavarozni a ventilátort. Nekem egyszerűen egy kábelkötözővel van rátéve az is jó a hengeresre.

a86ifm7g5

Egyébként létezik, kapható valahol konkrétan 57mm-es hengeres motorra hűtőborda?

000000000

RC modell boltban nézz szét.
Én 36mm-esre vettem.

a86ifm7g5

Igen, köszönöm szépen a választ, böngéztem, és én is csak 36mm-est találtam. 57mm-es hengeres bordát egyenlőre nem találtam. Illetve találtam itt ebben a topikban, de sajnos semmi infó nincs róla.

a86ifm7g5

Az jutott eszembe, hogy VGA chipset hűtőt próbálok rátenni a motor végére. Kipróbálom, és referálok, az eredményről. Lefényképezem majd ha beválik.

000000000

Szerintem egy régi 486-os proc ventillátor is elég neki önmagában. Felrögzíted, hogy a lapát be érjen bele és had menjen.
Egyébként az 50-60 fok nem káros az egészségére.

istvan58

Hali,

sokat lehet olvasni mindeféle fórumon hogy mindenki retteg a nyilthurku vezérlés lépésvesztéséröl. Van már olyan kütyü ami leálitja a mach-ot ha egy bizonyos lépésvesztés létre jön, a linuxcnc elvileg tudja figyelni az encodert.
Elgondolkoztam egy egyszerü dolgon amit mach-tol fügetlenül be lehet állitani ugy hogy bizonyos lépésvesztéskor leálitsa a rendszert.
Be lehet szerezeni olcsóbb enkódereket, 200-500ppr felbontásal. Egy számláló számolná a step jeleket  és az enkóder impulzus mindég nulázná a számlálót. Például ha mondjuk be van állitva 5000 step/fordulat, az enkóder meg csak 500ppm (quadrature enkóderböl kijön 2000 imp/ford) akkor ha a számlálót beálitjuk 4-re, ás kimarad 2-3 lépés akor mér nem nulláz az enkóder és létrejön az Estop jel.
valami ilyenre gondoltam, de még csak elméleti szinten, majd valószinü ki fogom próbálni.

http://kepfeltoltes.hu/130314/Encoder_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Vannak már olyan vezérlők is amik még enkóder nélkül is tudják ezt.
Ha már enkóder van a léptetőmotoron akkor meg lehet olyan vezérlőt is választani amivel már szervóként működik.
Az igaz az ilyen vezérlők még erősen zsebbenyúlós dolgok.
Majd kíváncsi leszek mire jutsz vele, de a zavarvédelemre szerintem erősen figyelj.

istvan58

ja de csak 300 1/min fordulatszámtol, pl AM882