Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

a86ifm7g5

Leírok egy tapasztalatot, amire egyenlőre nem tudom a választ, jó lenne megoldást találni. Ha bekötöm a motor árnyékot, (LPT port ház, ami egyben a PC föld) Akkor magától elkezd menni a motor lassan, és össze-vissza. Ha az árnyékot nem kötöm sehová, akkor jó, működik rendesen. Tehát olyan, mintha zavart szedne össze, mintha antennaként viselkedne az árnyékolás, ami zavart visz be a rendszerbe. Ha ugye sehová sincs kötve,akkor tökéletesen megy minden motor.

Az LPT és a vezérlő között LIYCY kábel van, és csak az LPT felől van bekötve az árnyékolás. A motor kimenet 4 vezetékkel megy a doboz hátulján lévő csatlakozóra. A csatlakozó és a motor között kb 1,6m van, ez ugyancsak LIYCY kábellel van összekötve. A motor felől az árnyék nincs kötve sehová. A doboz csatlakozó felőli végét, illetve ennek az árnyékolását ha rákötöm a GND-re (LPT ház, vagy Táp GND) Akkor van a probléma.

Köszönöm.

Dakota25

Csak egy tipp:
Sűrűn találkozom az érintésvédelmi valamint zavarszűrő rendszerek keveredéséből származó parazita jelenségekkel. Ez is gyanús első olvasatra.
Nézd végig, hogy a földelendő típusú tápegységek földelése rendben van-e, nem keveredik-e a rendszerben kettős szigetelésű elemekkel a földelt cucc.
A jelenség többnek tűnik földhurok-, vagy rádiózavarnál. Látatlanban én valami zavarszűrő kondenzátor hibaáramát keresgélném. Ha bármelyik készülék fémtestét kézfejjel finoman simítva biszereg a bőröd (mintha remegne a lemez), nyomon vagyunk.

a86ifm7g5

Közben, fejlemények:

Ha a motor árnyékolásokat összekötöm egymással, már akkor jelentkezik egyfajta hiba. Mégpedig az egyik motor járása darabossá válik. Jelzem, az árnyékolást nem kötöttem még sehová, csak egymással össze. Aztán ha ezt az összekötött árnyékot a földre kötöm, (Zöld-sárga) ismét azt tapasztalom, hogy hatványozottabban darabos lesz a motor járása. Ha az árnyékolást se egymással, se sehova nem kötöm, minden probléma megszűnik. A lakásban van földelés, és (gondolom) be is van kötve a hálózatba. Társasházban lakom.

s7manbs8

Ha bizsereg a kezed, akkor az mit jelent ?

jv7pu3a5p

De miért akarod árnyákolni a motor és vezérlő közti vezetéket? Teljesen felesleges. Kis jelszint esetén indokolt az árnyékolás, de ahol több amper szaladgál, ott nem.

keri

Vagyis azt mondod földhurkot csinálsz?
Akkor nincs min csodálkozni.

Ugye a földet mindenki a konnektorból kapja.
Két cucc van bedugva, a számítógép és a vezérlő, tehát a kettőnek a földjét nem kéne összekötni.

Legalább a jel vezetékeknél érdemes erre figyelni, motornál nem hiszem hogy gondot okozna, de nekem ott nincs árnyékolás, csak sima sodort érpárok fázisonként, és bízom benne, hogy a bifiláris vezeték miatt nem szór meg semmit :)  

Egyszer amikor összefogtam az LPT kábelt az egyik motor vezetékével akkor meghülyült, de amúgy teljesen zavarmentes a rendszerem.

keri

Ez a bizsergés akkor van, ha zavarszűrős tápot, földeletlen aljzatba kötöm.
Olyankor 110V mérhető a fém ház és a valós föld között, persze elhanyagolható árammal.

keri

Azt hogy rég voltál nővel? [#crazya]

keri

Apropó, a vezérlőd bemenete mennyire zavar védett?
Opto leválasztás, vagy legalább ~1K földre húzás van?

a86ifm7g5

Kipróbáltam több verziót. Csináltam direkt földhurkot is, meg direkt meg is szüntettem. Az az érdekes, hogy ha az árnyékolásokat kötöm csak össze magukban, akkor is van darabos járás. No de csak mint jelenség érdekel ez a probléma. A vezérlő és a motor között kb 1,5m van. Ez nem nagy távolság, nem kötöm be az árnyékot a motor kábelen.  
A jel vezeték az árnyékolt.

a86ifm7g5

A vezérlő bemenete zavar védett. (STEP;DIR) 5,6K táp felé és 100p GND felé.

keri

Hát akkor passz.

Arra gyanakodnék, hogy valahol meg van szakadva a jel áramköre, és csak szórt jelet vesz, amire értelem szerűen bármi rákeveredhet.

Egyszer egy enkóderrel jártunk így. Rossz vezetéket rakott bele a gyártó, és csak kapacitív csatolással működött....ahhoz képest viszont meglepően jól.

keri

Jó vólna szkópal belenézni a jel vonal több pontjába, hogy mégis mit lát a vezérlő IC a hasznos jelből és mit, amire darabosan kezd mozogni.

a86ifm7g5

Értem. Viszont ha nincs árnyék, akkor órákig tökéletes, hiba nélkül. :)