Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

etc77f5nr

Természetesen egy step jel 1.8° egész lépésnél.

000000000

Sokáig így hajtottam a gépem három tengelyét.  [#eljen]

etc77f5nr

Én NE555+4017+FET kombóval pörgettem az unipolárist tesztként :)

000000000

Projektemben két léptetőmotort kell használjak. Tudna valaki ötleteket adni milyen mechanikai rendszert lehetne létrehozni kevés költségvetéssel?

Lpeti11

Üdvözletem.
Egy bekötési rajz jó lenne szerintem mindenkinek.
Nekem is.... Ha lehetséges.[#worship]

000000000

Nyugodtan hallgathatsz a logikádra.  
Ez így logikus.[#nevetes1]

etc77f5nr

Összedobok egyet. Az az egyetlen baj, hogy amikor a 4 lépés után amikor az 5 lépés resetre megy, nem tudom mennyi idő tellik el persze ms-ban. Ezért a motor forgása nem is tökéletes. De amúgy nem nehéz összerakni, ha ismered a 4017-s ic-t. Van fent egy valag rajz neten knight rider villogó néven. Ott összevan rakva egy 555+4017. A lényeg, hogy az 555 impulzussal lépteti a 4017-t és az 5. lábat visszakell kötni reset lábra. Az első 4 kimenetre pedig kötni kell egy FET-et (diódával), vagy ULN2003 amiben benne van a védődióda. ULN2003-nak adsz tápot (max 35V) 7805-el pedig stabilizálod 555+4017-nek.

http://nicys.com/wp-content/uploads/2011/06/LM555-4017-Running-Light-LED-Circuit.png" TARGET=_fnew>Példa

Látszanak a léptetőlábak Q0-Q3-ig 3;2;4;7 a 10-es lábat pedig RESET-re kötöd. Potival pedig a frekit tudod szabályozni.

Lpeti11

Köszönöm.
Igyekszem megépítemi.

Vetesi75

Ezért szeretem jobban a bináris számláló+dekódoló összeállítást, mert egyenletesebb a motor járása.

000000000

És, az hogy van?

Vetesi75

http://kepfeltoltes.hu/130520/Motor22_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>Így
74193-assal még step-dir rendszerűvé is válhat.

000000000

Elég "borzalmas" dolgokat látok itt ezekkel a step motor játék kapcsolási rajzokkal kapcsolatosan. Ezek így a mai korszerű kis Ohm-os ellenállású motorokhoz alkalmatlanok, mert:
- az ULN IC maximális árama csak 500 mA
- nincs áramgenerátor, így egyből el is szállnak ezek a meghajtók álló motor esetén, így a 35 V tápfesz de még a 12 V is igencsak necces.
- Unipoláris, azon belül is szakszerűtlen tekercsgerjesztéssel hajtják a motort, így 1-2 1/s fordulat után a motorok nyomatéka közel nulla lesz a már említett áramgenerátor hiánya miatt is.
Magyarul ezeket rajzokat így kár megépíteni, vagy csak nagyon korlátozott keretek közt alkalmazhatóak.

besirkyjh

Szia Tibor  

Nem látom itt a beirásod elörébb !
Ajánlani is fogsz valamit ?

Nem akarok vitatkozni veled de hagyd már hogy hobbizzanak kicsit a srácok .

Csak pár dolog ami sántit kicsit .

A léptetök nagy része bontott ( tehát koros ) .
Az ULN emeletesben is megoldhato és akkor .....
A táppal soros izzo nagyon jo áramkorlátozásra .
Stb .
Nem fogok vitatkozni , nincs hozzá türelmem .

000000000

Ne vicelj már Zoltán! Én azt gondolom, azzal, hogy füstölési, pénzkidobási veszélyre hívtam fel a figyelmet, nem tettem rosszat.
A neten pedig rengeteg L297-re épülő komplett kapcsolás van, lehet válogatni bőven a kereső használatával.
http://www.google.hu/images?hl=hu&q=L297+schematic&gbv=2&sa=X&oi=image_result_group&ei=XcmZUd6hDMaC4gSUhoHIDQ&ved=0CBsQsAQ" TARGET=_fnew>Néhány száz lehetőség pl. itt.

000000000

vicelj-> viccelj