Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Léptetőmotor

Indította gaben, 2025 február 03, 18:30

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Figyelmen kivül hagytad a Miki2 irását ?

Bár kellene ég info legalább a mozgatott tömegröl és a linek fajtájárol de szinte biztos hogy simán eléred vele a kivánt sebességet ( sött szerintem a dupláját is ) .
Csinálj egy probát és ha kevesled akkor még mindig ott van a táp növelés lehetösége .
Lehetne még fokozni mondjuk egy 2:1 áttételel de ahhoz látni kellene a mechanikádat !!

c2nsu773m

Van pár bontott SLA 7026M  /4305 ic léptetőmotorokat hajtottak.
Érdemes foglalkozni velük?

s7manbs8

Ha nincs kipukkanva ... :)

000000000

Szerintem az 5 ezer kicsit el van túlozva 5 mm orsóval.  
Ha, 2: 1 áttételt tesz, akkor, kb. 2 - 2,2 ezer körüli sebességre, számíthat max.  
Több dolgot is tudni kellene, a továbblépéshez.  

000000000

Szívesen segítenék személyesen, ha nem laksz túl messze hatvantól.  

mma6fim4

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Sajnos messze vagyunk egymástól. Én Veszprémi vagyok. Pedig jó lett volna ha van valaki akivel a közelben eszmét tudok cserélni. Hamarosan tervezek egy másik még termelékenyebb gépet, arra már kinéztem a servokat. Úgyis az lesz a tuti megoldás....  

besirkyjh

Szia Danibá  

A Miki azt irta hogy 5mm-es emelkedésü orsoval 5000mm/min sebességet gondnélkül ellehet érni .
Erre irtam hogy én még fokoznám egy 2:1 áttéltelel .

Ezt a ketöt Te összekombináltad ? :)

000000000

Az utóbit azért nem mondanám fixre. Ha erre jársz, mutatok neked marógépet léptetőmotorral. Húsz ezer feletti sebességgel tud menni.  
Nem, ennyire fekete, fehér a dolog.  

Miki2

Szervusz Danibá!
Én építettem gépet úgy, hogy léptető motorral áttétel nélkül 18.000 mm/perc sebességet tudtam elérni.
Üzemszerűen lépésvesztés nélkül tudott 15.000 mm/perc sebességet.
Mindez 6,4 Nm-es motorokkal, MSD 90-8.2 vezérlőkkel, saját készítésű trap 25x10 mm-es orsókkal, saját készítésű kottyanásmentes anyákkal.
Ezért írtam, ha meg van neki adva ami jár neki, akkor ez gond nélkül működik.
Kipróbáltam, stabilan mőködik.
Még valami:
Az asztalmérete 1600x1400 mm, zártszelvény vázon.
1.800 W-os fóorsó motorral,12 mm-es maróval a bútorlapot, vahy a 18 mm-e4s MDF lapot egy fogásból átvágja 2.000 mm/perces előtolással.

mma6fim4

Gödöllőre járok időnként. Feltétlen átugranék majd.

mma6fim4

Az a helyzet hogy az 5mm emelkedéshez azért ragaszkodnék mert ennek a gépnek a lehetőségekhez képest 0,01 vagy 0,005 pontosnak kell lennie. Tudom hogy a 256 mikrostep lépés elég lehet ehhez a pontossághoz egy 10mm emelkedésű orsó esetén, de valahogy idegenkedem tőle. De ha az 5mm veszem alapul az általam kíván 2500mm/perc sebesség akkor ezek szerint ezzel is elérhető. Amit viszont nem értek. Ha a mozgási sebesség egyik fontos kritériuma a mechanika ellenállása, akkor a 10mm-es emelkedés épp az kívánt eredmény ellen hat, hiszen így az asztal mozgásához még nagyobb nyomatékra van szükség. Ezek szerint mégsem a mechanikai ellenállás a titok? Akkor mégis mi az a titok ami a 7-900 illetve a 2500-as sebesség között rejtőzik? Ha emelem a táp feszültségét az vélhetően arányos sebesség növekedést fog okozni gondom.....Mégegyszer kösz az eddigi válaszokat....

000000000

A tápfesz emelésével nem fogsz sebességet emelni. A léptetőnél a step jel frekvenciája határozza meg a motor fordulatát, ezáltal a sebességet. A fesz emelésével csak a motor stabil terhelt futását tudod befojásolni bizonyos határok közt.

Egyébként pedig az általad elvárt pontosság csak egy elméleti szám. Ha nem 5mm-es orsót használsz, hanem 4 vagy 6mm-t akkor is el tudod érni ezt a pontosságot elméletben. A gyakorlatban egyik megoldással sem biztos. Mind attól függ, hogy a mechanika mennyire milyen. Az orsó és anya kapcsolata milyen. A tengelyek mennyire futnak kottyanásmentesen.

Miki2

A tápfeszültséget a vezérlő által megengedhető legnagyobbra kell állítani.
Arra azért számolni kell legalább 3-5 % tartalékot, hogy a hálózati fesz elég sokat ingadozik.
Nálunk álltalában 240V.
Az igazán "nagy titok" még a motorokban rejlik.
Kis nyomatékú motoroktól csodát ne várj.
A gravírozó gépemen 3.1 Nm-es motorok vannak, 70 V-os táppal.
A sebessége trap 20x5 orsókkal 7000 mm/perc.
Üzemszerűen lépésvesztés nélkül 5000 mm/perc sebességen használom.
Tehát elég sok dolgot meg kellene nézned a gépeden, hogy közelítőleg el lehessen dönteni, mi várható tőle.

mma6fim4

Köszi. Értem. Ha tehát 25,000Hz megy a cucc az lassabb lesz, viszont ha 45,000Hz-re állítom akkor nő a sebesség. Az a gond hogy igazán mélységében még nem tudtam tesztelni a cuccot, mert lemaradt az áramlimit beállítás és elszállt a táp :-) Épp most várom a tranzisztorokat. Viszont így legalább tudom hogy holnap hogy álljak neki a tunningnak. Golyósorsókat használok. A megmunkálás sajátosságaiból adódóan mindig egy irányból közelítem meg a CBN korongokat, azaz a backlash ki van kapcsolva. Elméletben ha nem ugrik a motor, gondolom az ismétlési pontossága megfelelő lesz.

mma6fim4

5,6Nm -es motorokat használok. A tápot felnyomom 60V-ról 70V-re, és megalkuszom a 2500mm/min sebességben :-) Lehet hogy tényleg a frekvenciával lehet a gond. Jelenleg 35,000Hz-en próbáltam, és ott jött ki a 700-750mm/perc sebesség.